Συνέντευξη του υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού στους Αδέσμευτους Bloggers.


Μαζί με όλους τους Θεσσαλούς, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια νέα δημιουργική πλειοψηφία, για να πάμε αυτόν τον τόπο μπροστά

Ποιο πιστεύετε ότι ήταν τελικά  το μήνυμα των Θεσσαλών στην κάλπη του α’ γύρου των περιφερειακών εκλογών;
Ήταν ένα πρώτο μήνυμα στήριξης στις ξεκάθαρες θέσεις του συνδυασμού μας «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών» και συνάμα, ένα μήνυμα σαφούς αποδοκιμασίας του κυβερνητικού υποψηφίου, ο οποίος καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κατέφευγε σε προσωπικές επιθέσεις, λασπολόγησε ασύστολα, επιχειρώντας να πολώσει το πολιτικό κλίμα και να διχάσει την Θεσσαλία, καταδεικνύοντας το επίπεδο του προσωπικού πολιτισμού του.
Ποιο το διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής;
Το δίλημμα, το διακύβευμα των εκλογών της προσεχούς Κυριακής είναι σαφέστατο: Θα πάμε μπροστά την Θεσσαλία με συνεργασία, ενότητα και μαχητική διεκδίκηση ή θα πάμε σε μια Περιφέρεια που θα είναι αιχμάλωτη των κυβερνητικών δεσμεύσεων, του Μνημονίου, της αντιαγροτικής και της αντιαναπτυξιακής πολιτικής;
Οι Θεσσαλοί απέδειξαν και με την ψήφο τους ότι δεν εκβιάζονται, δεν υποτάσσονται, δεν ξεγελιούνται από ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις.
Υπενθυμίζω, εδώ, με αφορμή το ερώτημά σας ότι στην αρχή της προεκλογικής περιόδου ο κυβερνητικός υποψήφιος, κ. Παπατόλιας, διατυμπάνιζε πως οι εκλογές αυτές είναι αποκλειστικά αυτοδιοικητικές. Μας κατηγορούσε ότι βρισκόμασταν σε «λάθος εκλογές». Μετά ήρθε η διακαναλική και τον διέψευσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αναγκάστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, διαβλέποντας την εκλογική συντριβή.
Έτσι, λοιπόν, ο κ. Παπατόλιας άρον-άρον κουβάλησε τον εισηγητή της πρότασης της πολιτικοποίησης των εκλογών, τον κ. Ραγκούση, στην ομιλία του στα Τρίκαλα για να μιλήσουν πολιτικά. Τώρα πάλι, μας ξαναλέει ότι στον πρώτο γύρο στείλαμε το μήνυμα και πλέον ψηφίζουμε αυτοδιοικητικά. Λες και αλλάζουν τα προβλήματα των Θεσσαλών από εβδομάδα σε εβδομάδα… Βεβαίως, δεν αλλάζουν… ταμπέλα στις εκλογές τυχαία. Το κάνουν κατά πως βολεύει την Τρόικα για να επιβάλλει χιλιάδες απολύσεις και να περικόψει αποδοχές και εργασιακά δικαιώματα. Όσοι διαβάζουν καθημερινά τις εφημερίδες, ακόμη κι εκείνες που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνουν ποια είναι η τωρινή και μέλλουσα κυβερνητική προοπτική και η ατζέντα της. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά τίτλους: «Αγγίζει το 10% το έλλειμμα», «82.500 απολύσεις», «Η απόκλιση από τους στόχους φέρνει νέα μέτρα».
Πώς κρίνετε, λοιπόν, το δίλλημα που τέθηκε από τον Πρωθυπουργό, λίγες μέρες πριν τις εκλογές;
Όποιος πιστεύει στην πολιτική του, όποιος αισθάνεται ότι έχει τα πιο ισχυρά επιχειρήματα, όποιος είναι σίγουρος για τους υποψηφίους του, δεν χρειάζεται να καταφύγει σε απειλές, διλήμματα και άλλα τέτοια τερτίπια. Δεν χρειάζεται να εμπορεύεται το φόβο. Θα μου επιτρέψετε την έκφραση, αλλά πια οι πολίτες δεν «τσιμπάνε» και δεν εκφοβίζονται. Δεν παρασύρονται από κινήσεις πανικού και από γνωστές προπαγανδιστικές μεθόδους που στο ΠΑΣΟΚ κατέχουν καλά.
Με τέτοιες στρατηγικές κινδυνεύει ο Πρωθυπουργός να απολέσει την όποια εικόνα σοβαρότητας.
Ποιες είναι οι δεσμεύσεις σας, εφόσον εκλεγείτε;
Kανένας νέος φόρος, εισφορά ή τέλος στους Θεσσαλούς. Η Κεντρική Εξουσία επιδιώκει νέα φοροεπιδρομή μέσω των περιφερειών. Εμείς λέμε ξεκάθαρο «όχι».
Οργανώνουμε από την αρχή τη νέα περιφέρεια Θεσσαλίας κατά τρόπον ώστε να είναι να είναι ανθρωποκεντρική, να υπηρετεί και να εξυπηρετεί τον πολίτη με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις. Αποτελεσματικότητα. Διεκδίκηση. Νοικοκύρεμα. Ανάπτυξη. Έχω και την επιστημονική γνώση και την προαπαιτούμενη εμπειρία, τόσο από το χώρο της αυτοδιοίκησης όσο και από την κεντρική πολιτική σκηνή, για να υλοποιήσω κάθε δέσμευσή μου.
Και επειδή ακούω να γίνεται συζήτηση για το ποιος μπορεί να εφαρμόσει καλύτερα τον Καλλικράτη σας ρωτώ ευθέως:
-Μπορεί να εφαρμόσει τον Καλλικράτη καλύτερα αυτός που συναινεί στην περικοπή των 3 δις ευρώ ή αυτός που αντιδρά;
Τι κρατάτε από το ταξίδι της προεκλογικής σας εκστρατείας;
H εικόνα που συναντούμε μαζί με τους υποψηφίους του συνδυασμού μας, όπου πηγαίνουμε τους τρεις τελευταίους μήνες είναι παντού η ίδια: εγκατάλειψη, λουκέτα, ανεργία. Παντού επικρατεί το ίδιο κλίμα: ανασφάλεια, αβεβαιότητα, φόβος. Παντού νιώθεις τα ίδια συναισθήματα: Απαισιοδοξία, Στενοχώρια, Θυμός.
Παρά την παραπάνω εικόνα, βλέπω στα βλέμματα πολλών την ελπίδα, ακούω τη «σιωπή» τους, αυτή της αναμονής και κρατώ τη δέσμευση που έδωσα στον εαυτό μου να μην διαψεύσω τις προσδοκίες όλων αυτών των πολλών που συνάντησα.
Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τους αγρότες;
Oι υπηρεσίες και τα στελέχη της περιφέρειας Θεσσαλίας να είναι διαρκώς δίπλα στον αγρότη και τον κτηνοτρόφο.
Η συνεργασία περιφέρειας με πανεπιστήμια και τους φορείς των γεωτεχνικών για την συνεχή κατάρτιση των γεωργών.
Η εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης παραγωγής με σκοπό την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, ασφαλή για τον καταναλωτή, που προστατεύουν το περιβάλλον.
Είμαστε υπέρ της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στη Θεσσαλία, μόνο που αυτή πρέπει να γίνει με καλά σχεδιασμένα και προσεκτικά βήματα, με συμφωνία των ίδιων των παραγωγών και όχι με άνωθεν εντολές.
Άλλωστε, αν αλλάξει απότομα η αναλογία σε βάρος των καλλιεργειών που θέλουν λίγο νερό (όπως είναι τα δημητριακά), η Θεσσαλία κινδυνεύει άμεσα με περιβαλλοντική ερημοποίηση.
Θέση μας είναι, λοιπόν, η αναδιάρθρωση να γίνει βάσει του μικροκλίματος κάθε περιοχής αλλά και με υποστήριξη του παραγωγού (για παράδειγμα μέσω σχεδίων βελτίωσης) αφού οι νέες καλλιέργειες απαιτούν άλλο εξοπλισμό με αυξημένο κόστος για τον παραγωγό.
Καλλιέργειες οι οποίες μπορούν να ευδοκιμήσουν στη Θεσσαλία με βάση και τις ανάγκες της αγοράς είναι τα θερμοκήπια, τα δέντρα, τα υπαίθρια κηπευτικά, τα φαρμακευτικά φυτά και τα ενεργειακά φυτά που πρέπει να συνδυασθούν με την πολιτική της χώρας για τις ΑΠΕ.
Προτεραιότητά μας είναι τα δύο βασικά προϊόντα του Θεσσαλικού κάμπου, το σιτάρι και το βαμβάκι, πρέπει να αποκτήσουν «Θεσσαλική ταυτότητα», ένα ισχυρό εμπορικό όνομα (brand name) στην ευρωπαϊκή και την ελληνική αγορά.
Βούλησή μας είναι η στήριξη του υγιούς Συνεταιριστικού κινήματος και των μικρών συνεταιρισμών που διαθέτουν ποιοτικά προϊόντα (πρωτογενούς παραγωγής ή μεταποιημένα).
Ποιο είναι το αναπτυξιακό σας πρόγραμμα για τον ευπαθή αγροτικό τομέα;
Tο αναπτυξιακό μας πρόγραμμα για την Θεσσαλία στο σύνολό του, περιλαμβάνει μέτρα άμεσης απόδοσης, καθώς πιστεύουμε ότι τα δεδομένα και οι ταχύτητες της εποχής δεν επιτρέπουν καθυστερήσεις.
Στον αγροτικό τομέα ειδικότερα, προωθούμε την δημιουργία τοπικού παρατηρητηρίου τιμών.
Θεσμοθετούμε και ενεργοποιούμε ομάδα διαχείρισης κρίσεων, ώστε να στηρίζει τον παραγωγό στην εποχή των ραγδαίων κλιματικών αλλαγών. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και οι πανδημίες, όπως το πράσινο σκουλήκι, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να υπάρχει στην περιφέρεια Θεσσαλίας, την κατ’ εξοχήν αγροτική περιφέρεια της χώρας μας, μια ευέλικτη ομάδα διαχείρισης κρίσεων στελεχωμένη από γεωτεχνικούς, τόσο πανεπιστημιακούς όσο και εφαρμοστές με άριστη κατάρτιση σε όλους του τομείς, μεγάλη εμπειρία και πολύ καλή γνώση των τεκταινόμενων στον αγροτικό τομέα. Αντικείμενο της ομάδας είναι να συλλέγει και να επεξεργάζεται σε συνεχή βάση τα δεδομένα από τον αγροτικό τομέα, να σημαίνει συναγερμό σε περιπτώσεις πανδημίας, να ενημερώνει υπεύθυνα και έγκαιρα ους παραγωγούς και βεβαίως να καταθέτει προτάσεις και εισηγήσεις.
Η ανάγκη, επίσης, για την τεχνολογική μας πρόοδο είναι μονόδρομος προς το μέλλον. Χρειαζόμαστε έναν νέο παραγωγικό μείγμα, δηλαδή βιομηχανία με σαφώς αναβαθμισμένη τεχνολογική βάση, νέα προϊόντα και δραστηριότητες σε ανταγωνιστικούς κλάδους και υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας.
 Ποιος είναι ο κεντρικός σας στόχος σ’ αυτό το πλάνο;
Κεντρικός στόχος μας να προωθήσουμε και να διαφημίσουμε εντός και εκτός Ελλάδος τα ποιοτικά προϊόντα με «Θεσσαλική ταυτότητα» όπως τα δημητριακά, να πάμε οργανωμένα σε γεωργικές εκθέσεις, να προωθήσουμε τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων για να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία τους.
Επιπρόσθετα, να προωθήσουμε καλλιέργειες με μεγάλη οικονομική απολαβή, όπως είναι τα θερμοκήπια και υπαίθρια κηπευτικά. Θέλησή μας είναι -και το τονίζω- να υποστηρίξουμε τους παραγωγούς με θερμοκήπια ώστε να οργανωθούν και να έχουν καλύτερη παρέμβαση στην αγορά.
 Ποια είναι η θέση σας για το πολυσυζητημένο θέμα του Αχελώου;
Καθαρές κουβέντες. Για εμάς το θέμα έχει μια κόκκινη γραμμή. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη στη συνείδηση των Θεσσαλών. Και σ’ αυτό δεν χωρά αμφισβήτηση. Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις, τα έργα στον Αχελώο σταμάτησαν. Ο βασικό λόγος είναι ότι η κυβέρνηση που την εκφράζει η αρμόδια υπουργός, κα Μπιρμπίλη, είναι αντίθετη στο έργο. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση επειδή λόγω Μνημονίου το ΠΔΕ έχει περικοπεί δραστικά. Αποτέλεσμα: Όχι μόνο τα έργα δεν συνεχίζονται αλλά οι σήραγγες είναι έτοιμες να καταρρεύσουν για ένα έργο που έχει κοστίσει μέχρι τώρα 600 εκατ. ευρώ. Ως ενωτικός συνδυασμός «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών» δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στα έργα υποδομής αφού είναι η βάση για την ανάπτυξη της περιφέρειάς μας.
Κεντρικός στόχος μας να περάσει η Θεσσαλία από την εποχή των ανολοκλήρωτων έργων στην εποχή των σύγχρονων υποδομών.
Ιδιαίτερα στον τομέα των έργων και μάλιστα των αρδευτικών, αντιλαμβάνεται κάθε Θεσσαλός και ιδίως κάθε αγρότης πόση σημασία έχει η Θεσσαλία να εκλέξει περιφερειακή αυτοδιοίκηση που να προγραμματίζει, να υλοποιεί με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα και κυρίως να διεκδικεί. Να διεκδικήσει, τεκμηριωμένα αλλά μαχητικά, ανυποχώρητα, από την Κυβέρνηση όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα. Αντιλαμβάνεσθε ότι ο κυβερνητικός υποψήφιος ούτε μπορεί, ούτε θέλει να το κάνει αυτό. Άλλωστε, όλα αυτά τα έργα που είναι σήμερα στάσιμα η κοινωνία της Θεσσαλίας τα οραματίστηκε., τα σχεδίασε, τα διεκδίκησε, και δυστυχώς τώρα πρέπει να τα διεκδικήσει ξανά…
Tί έχετε να πείτε σε όσους απείχαν από την εκλογική διαδικασία και σκοπεύουν να μην προσέλθουν τη Κυριακή στις κάλπες;
Παρά τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση που είναι απολύτως κατανοητό να υπάρχει σε πολλούς πολίτες, εμείς  πιστεύουμε ακράδαντα ότι αξίζει να συμμετέχουμε στις περιφερειακές εκλογές. Η αποχή διευκολύνει μόνο εκείνους που δημιουργούν τα προβλήματα των πολιτών, μόνο εκείνους που «βλέπουν» τις περιφερειακές εκλογές ως νομιμοποιητική βάση για νέα, πιο σκληρά και πιο επώδυνα μέτρα. Εμείς στη «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών» πιστεύουμε στις δυνατότητες της Θεσσαλίας, μα πάνω απ’ όλα στην ψυχή, την αξιοπρέπεια, τη θέληση και τη δύναμη των Θεσσαλών. Έχουμε και τη γνώση και την εμπειρία της συμμετοχής μας με θετικές και δημιουργικές δράσεις στην αυτοδιοίκηση, στους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς σε όλους τους νομούς. Μαζί με όλους τους Θεσσαλούς, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια νέα δημιουργική πλειοψηφία, για να πάμε αυτόν τον τόπο μπροστά.
-Μήπως αυτός που συμφωνεί (κι ας είναι συγκεκριμένος υποψήφιος εδώ στη Θεσσαλία) έχει κρυφή ατζέντα να καλύψει τους πόρους αυτούς με νέα φορολόγηση των Θεσσαλών;

Σχόλια

  1. Νατη παλι η αναρτηση.
    Περιμενω απαντηση για τις πιο κατω αναρτησεις
    http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/11/blog-post_3940.html
    http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/11/blog-post_6273.html
    Εκτος και την ξανακατεβασεις πάλι. Αλλα αυτη τη φορα την εχω αποθηκευσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι λες ρε φίλε;
    Με τις παπαριές του tromaktikou-malaka ασχολείσαι ακόμα;
    Αυτά με τις δήθεν νοθείες του Λαλιώτη τα λύσαμε τότε:
    «Νοθεία a la ΠΑΣΟΚ...»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεξι εξτρεμ οταν υπαρχουν αναρτησεις σε μπλογκ μεγαλης δε αναγνωσιμοτητας καλο ειναι να υπαρχουν και σχετικες απαντησεις. Ηδη με σχετικη αναρτηση ο Κος Αγοραστος απαντησε http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/11/blog-post_479.html
    οποτε το θεμα εκλεισε. Γενικα θεωρω οτι δεν θα πρεπει να υπαρχει οποιαδηποτε αναρτηση αναπαντητη για να μην δινεται δικαιωμα σε κανεναν, ειδικα σε περιοδο εκλογων. Ελπιζω το σχολιο μου να σε ικανοποιει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.