Διαρροές και φήμες για το γερμανικό σχέδιο

Η καγκελάριος Μέρκελ και επί των Οικονομικών υπουργός της Β. ΣόιμπλεΤη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στο κόστος διάσωσης υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης, προβλέπει σύμφωνα με την Die Zeit το γερμανικό σχέδιο που θα κατατεθεί στη σύνοδο κορυφής.


Το Βερολίνο είχε προαναγγείλει πριν από πολύ καιρό ότι θα ήταν σε θέση από τα μέσα Νοεμβρίου να καταθέσει ένα πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων που θα προκαλούνται από υπερχρεωμένες χώρες. Επισήμως, στο ζήτημα της συμμετοχής ιδιωτικών κεφαλαίων στο κόστος της διάσωσης των χωρών αυτών, η γερμανική κυβέρνηση παραπέμπει στις επαφές της με τη Γαλλία και την Κομισιόν.

Σύμφωνα, όμως, με την εφημερίδα Die Zeit και το πρακτορείο Reuters, το γερμανικό σχέδιο, που θα διαδεχθεί το 2013 τον υφιστάμενο μηχανισμό στήριξης, είναι έτοιμο. Φέρει ημερομηνία 11 Νοεμβρίου και τον τίτλο «Ένας διαρκής μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων για την ευρωζώνη».

Τι προβλέπει το γερμανικό σχέδιο
Προβλέπει εξ αρχής της συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων στο κόστος αναδιάρθρωσης του χρέους. Πώς; Μέσω μιας διαδικασίας που αποτελείται από δύο άξονες: Με το που θα ξεκινήσει η διαδικασία, κατόπιν πρωτοβουλίας του υπερχρεωμένου κράτους, τίθεται αυτόματα σε ισχύ η επιμήκυνση του χρέους, προκειμένου η εν λόγω χώρα να κερδίσει χρόνο. Στη συνέχεια και εάν είναι απαραίτητο ορίζεται ένας διαπραγματευτής, ο οποίος συγκαλεί συνέλευση των πιστωτών για να αναλύσουν την κατάσταση.
Για τα επόμενα βήματα αποφασίζουν ομόφωνα οι χώρες μέλη της ευρωζώνης, ερήμην όμως της υπερχρεωμένης χώρας, σύμφωνα πάντα με την Die Zeit. Σε ένα πρώτο βήμα εξετάζεται εάν επαρκεί μια επιπλέον παράταση των οφειλών, η οποία υπό προϋποθέσεις θα συνοδεύεται από ενέσεις ρευστότητας. Εάν αυτό δεν συμβαίνει, τότε επιφορτίζεται ο διαπραγματευτής να προχωρήσει με τους πιστωτές στην συγκρότηση ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης. Και εδώ προβλέπεται το ενδεχόμενο να παραιτηθούν οι πιστωτές από ένα ποσοστό των χρημάτων τους, από τόκους ή ακόμη και από τα κεφάλαια τους (Haircut) και να τους δοθούν νέες εγγυήσεις. Για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, στον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, προβλέπεται η έκδοση ομολόγων ευρωζώνης με «ρήτρα συλλογικής δράσης» (Collective action clauses), τα οποία θα προβλέπουν το «κούρεμα». Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι να να κινδυνεύει το ευρώ και η χώρα να έχει αποκοπεί από τις αγορές. Όπως αναφέρει το Reuters, η Γερμανία θα υποστηρίξει ότι για την υιοθέτηση του εν λόγω μηχανισμού θα απαιτηθεί περιορισμένη τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών
Die Zeit/Reuters/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6260011,00.html

Σχόλια

  1. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΜΑΣ ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.