Μαδώντας την... εκλογική μαργαρίτα

Αγγελος Μόσχοβας
Τη... μαργαρίτα μαδούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠαΣοΚ για να μάθουν αν τελικά απόψε το βράδυ ο Πρωθυπουργός εξαγγείλει ή όχι πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ουδείς έχει καταλήξει στο αν ο κ. Παπανδρέου έχει προαποφασίσει να στήσει κάλπες ή όχι. Το βέβαιο είναι ότι η πλειονότητα των βουλευτών δεν επιθυμεί εκλογές, οι οποίες - αν γίνουν μέχρι τον Μάρτιο - θα διεξαχθούν με λίστα.
Υπάρχουν αρκετοί που εκτιμούν ότι η οικονομία είναι ο πραγματικός λόγος που ο Πρωθυπουργός το σκέπτεται - για την ακρίβεια ότι έχει καταλήξει ανεξαρτήτως αποτελέσματος να πάει σε εθνικές εκλογές. Αρκετοί δίνουν πιθανότητες 30% να πάει άμεσα μάλιστα - με πιο πιθανές ημερομηνίες την 5η ή τη 12η Δεκεμβρίου. Ενώ σχεδόν δεδομένη θεωρούν την προσφυγή στις κάλπες μέχρι τον Μάρτιο, με βάση τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο. Υπάρχουν και εκείνοι που «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» ότι «δεν προτίθεται να το κάνει παρά μόνο αν αναγκαστεί από τα αποτελέσματα».


Υπουργοί που συνομιλούν τακτικά με τον Πρωθυπουργό τονίζουν ότι «ήταν στο μυαλό του οι εκλογές». Το σκεπτικό του, όπως τους το έχει αναλύσει, είναι πως «δεν προτίθεμαι να κάτσω να υφίσταμαι κατηγορίες ότι οδηγώ την Ελλάδα στον γκρεμό. Εγώ προσπαθώ να σώσω τη χώρα. Αυτό είναι το πατριωτικό μου καθήκον. Αν ο κόσμος πιστεύει το αντίθετο ας το εκφράσει στην κάλπη». Σε συνομιλητή του τα τελευταία 24ωρα, ο κ. Παπανδρέου είπε: «Δεν θα ανεχθώ να με πυροβολούν, αν χρειαστεί δεν θα διστάσω να τις κάνω». Το ίδιο λένε και κορυφαίοι υπουργοί. Υπενθυμίζουν μάλιστα το κλίμα που είχε δημιουργηθεί - κυρίως από αστοχίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης - το τελευταίο διάστημα με αποκορύφωμα την τελευταία εβδομάδα:
- Οι δηλώσεις του κ. Ολι Ρεν ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα.
- Το ναυάγιο της επένδυσης του Αστακού.
- Οι δηλώσεις Πάγκαλου περί αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους.
- Η κόντρα Βενιζέλου-Πάγκαλου για τους στρατιωτικούς.
- Η «τραγωδία» με την περαίωση. «Είναι τυχαίο πως τις τελευταίες ημέρες έχουν έρθει εκατοντάδες χιλιάδες περαιώσεις αδιακρίτως και μάλιστα σε φορολογουμένους που έχουν ήδη κάνει αυτοπεραίωση; Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές; Αυτό δεν είναι τυχαίο, δείχνει απόγνωση?» λέει γνωστό κυβερνητικό στέλεχος.
- Και φυσικά η αργοπορημένη πολιτική αντίδραση του ΠαΣοΚ αλλά και οι επιλογές υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων πολλοί εκ των οποίων ήταν αποτέλεσμα «ανάγκης».

Αλλοι κορυφαίοι υπουργοί εκτιμούν ότι ο τρόπος που ετέθη το δίλημμα ήταν «άγαρμπος». Πιστεύουν ότι ο κ. Παπανδρέου σκέπτεται τις εκλογές, αλλά συμπληρώνουν: «Αν δεν του το επιτρέπει το αποτέλεσμα, πώς θα το δικαιολογήσει; Θα γυρίσει μπούμερανγκ». Θεωρούν ότι όλα θα παιχθούν από την πρόθεση του ίδιου του Πρωθυπουργού, αφενός, αφετέρου δε από τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Αν εκτιμήσουν ότι κέρδισε η αντιμνημονιακή ψήφος, ο Παπανδρέου θα πάει σε εκλογές» προεξοφλούν. Οι εν λόγω υπουργοί που διαφωνούν με το σκληρό δίλημμα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να δείχνει την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης. «Εμείς έχουμε την ευθύνη να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις τον Δεκέμβριο» λένε και απορούν τι θα λύσουν οι εκλογές ή μια οικουμενική κυβέρνηση: «Καλύτερα θα πάει η οικονομία με μια οικουμενική; Κατά διαβόλου θα πάει?» επισημαίνουν. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπουν ότι πλέον «εγκαταστάθηκε η εκλογολογία στην πολιτική ζωή του τόπου» και πως «αργά ή γρήγορα, θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε στις εθνικές κάλπες».
Υπουργοί και βουλευτές εκτιμούν ότι πρόκειται για προσωπική απόφαση του κ. Παπανδρέου που βασίζεται στις «μαύρες» εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας. Και πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν απλώς το «πρόσχημα» για το δίλημμα που έθεσε στη διακαναλική. Σε κάθε περίπτωση, αν το δίλημμα δεν πιάσει και το ΠαΣοΚ έχει μικρή διαφορά από τη ΝΔ στον α' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι εθνικές εκλογές είναι μονόδρομος.

«ΔΕΝ ΜΠΛΟΦΑΡΕΙ»
Πολλοί είναι πεπεισμένοι ότι ο κ. Παπανδρέου «δεν μπλοφάρει», αναφέρουν μάλιστα και συγκεκριμένες ενδείξεις περί των προθέσεών του:
1. Το σκληρό διακύβευμα που έθεσε ο ίδιος προ δύο εβδομάδων θεωρείται υπερβολικό. Οσο και αν όλοι συμφωνούσαν ότι έπρεπε να τεθεί ένα πολιτικό δίλημμα, ώστε να αποφευχθεί η χαλαρή ψήφος, ελάχιστοι φέρεται να συμφωνούν με την ένταση που τέθηκε από τον κ. Παπανδρέου. Η εκτίμηση υπουργού που παρακολούθησε με προσοχή τη διακαναλική, ήταν πως ο κ. Παπανδρέου «ήθελε κάτι παραπάνω να πει για την οικονομία και την πορεία της, αλλά είτε δεν θέλησε, είτε δεν τον άφησαν».
2. Η διακριτική «απόσυρση» από το προσκήνιο του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος - εκ της θέσης του - είναι «κόκκινο πανί» για τους ψηφοφόρους, αφού παραπέμπει σε σκληρά μέτρα, μνημόνιο και ύφεση. Μάλιστα, η απουσία του κ. Παπακωνσταντίνου έχει γίνει «ανέκδοτο» στους κύκλους της κυβέρνησης: «Δεν τον έχουν καλέσει πουθενά να μιλήσει, σε κανένα πάνελ», λένε σκωπτικά υπουργοί. Οσοι γνωρίζουν καλά τον Πρωθυπουργό αλλά και το πολιτικό παιχνίδι, εκτιμούσαν από τον προηγούμενο ανασχηματισμό ακόμη, πως «λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές, ο Παπακωνσταντίνου θα μετατεθεί σε άλλο υπουργείο, ώστε να μην φέρνει μνήμες μνημονίου στον κόσμο». Μόνο που τότε, ουδείς ανέμενε ότι αυτό μπορεί να γίνει τόσο σύντομα. Οι περισσότεροι υπουργοί και βουλευτές, αποκωδικοποιούν την «εξαφάνιση» του «τσάρου της Οικονομίας» ως ένδειξη ότι επίκεινται κάλπες.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ
Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές μιλούν και για την επόμενη ημέρα - με εκλογές ή όχι. Θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Υπάρχουν πολλά περιθώρια ακόμη, πολύ λίπος να καεί» λένε πολλοί βουλευτές που ετοιμάζουν και σχετικές προτάσεις/επερωτήσεις. Υποδεικνύουν μάλιστα και συγκεκριμένες πηγές περικοπών: «Μόνο τις επιδοτήσεις που προϋπολογίζονται για αθλητικά σωματεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολιτιστικούς συλλόγους να ψάξει κανείς, μπορούν να εξευρεθούν πόροι ισοδύναμοι με το ποσό της περικοπής σε επιδόματα μισθών και συντάξεων» έλεγαν χαρακτηριστικά.
Τονίζουν ακόμη ότι η κυβέρνηση πρέπει:
- Να μειώσει τις δαπάνες, ερευνώντας κωδικό-κωδικό τον προϋπολογισμό, κάτι που είχε επαναληφθεί και το 1993 επί υπουργίας Γιώργου Γεννηματά με υφυπουργό τον Γιάννο Παπαντωνίου.
- Να αυξήσει τα έσοδα χτυπώντας τη φοροδιαφυγή. «Μετά από ένα χρόνο τι έχουμε φορολογήσει; Τι έγιναν τα κότερα, οι off shore, η μεγάλη περιουσία;» διερωτώνται.
- Να προχωρήσει τάχιστα στην ανάπτυξη σε 7 τομείς:
Ρευστότητα τραπεζών ΕΣΠΑ, ΤΕΜΠΜΕ, δημόσια έργα, ενέργεια, τουρισμός, οικοδομή. Ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της οικοδομής, επισημαίνουν πως έχει «γονατίσει» από τις αυξημένες αντικειμενικές αξίες και τη βαρύτατη φορολόγηση.


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1368458&nt=103

Σχόλια