Πιστοποιητικό "καλής υγείας" για την κατάσταση των λογαριασμών της ΕΕ

Οι ελεγκτές διαπιστώνουν λιγότερα σφάλματα στις πληρωμές
Για τρίτο κατά σειρά έτος οι εξωτερικοί ελεγκτές χορήγησαν πιστοποιητικό καλής υγείας για την κατάσταση των ετήσιων λογαριασμών της ΕΕ. Όσον αφορά τις πληρωμές, η γενική αξιολόγηση βελτιώνεται αισθητά, με σημαντική μείωση των σφαλμάτων που διαπιστώθηκαν στις ενισχύσεις προς τις περιφέρειες της ΕΕ.
Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη φορολογία, τα τελωνεία, την καταπολέμηση της απάτης και τον έλεγχο, κ. Algirdas Šemeta, δήλωσε τα εξής: «Στο παρόν οικονομικό κλίμα χρειάζεται ιδιαίτερα να καθησυχαστούν οι πολίτες όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης και δαπάνης των κονδυλίων της ΕΕ. Αυτό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Επιτροπή. Μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τις βελτιώσεις της δημοσιονομικής διαχείρισης της ΕΕ, τις οποίες αναγνωρίζει σήμερα το Ελεγκτικό Συνέδριο. Υπάρχει όμως πάντα περιθώριο για βελτιώσεις και η Επιτροπή θα συνεχίσει τις εντατικές προσπάθειές της, ώστε να διασφαλιστεί η συνετή διαχείριση και η ορθή χρησιμοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ.»
Μείωση των ποσοστών σφάλματος
Η ετυμηγορία είναι καθησυχαστική. Οι λογαριασμοί διαπιστώθηκε ότι ήταν «πιστοί και ορθοί», πράγμα που πιστοποιεί ότι είναι υγιείς. Όσον αφορά τις πληρωμές, η Επιτροπή κατόρθωσε για πρώτη φορά να μειώσει το συνολικό ποσοστό σφάλματος για τις δαπάνες της ΕΕ σε κάτω από το 5%. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον το 95% των συνολικών πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν το 2009 ήταν ορθές.
Όσον αφορά τις δαπάνες συνοχής (δηλαδή, ενισχύσεις για τις περιφέρειες της ΕΕ και για την τόνωση της απασχόλησης), η Επιτροπή χαιρετίζει την αναγνώριση από το Συνέδριο της αισθητής προόδου στον τομέα αυτόν και θα εντείνει τις προσπάθειες να παγιωθούν οι βελτιώσεις που σημειώθηκαν.
Στη γεωργία, η κατάσταση ήταν σταθερή τα τελευταία χρόνια, με το ποσοστό σφάλματος να κυμαίνεται γύρω από το κατώφλι του 2%, που απαιτείται για τη χορήγηση του πιστοποιητικού καλής υγείας. Πρόκειται για πολύ καλό αποτέλεσμα αν ληφθούν υπόψη η πολυπλοκότητα και η έκταση των γεωργικών επιδοτήσεων, που καταβάλλονται απευθείας σε εκατομμύρια αγρότες σε όλη την Ευρώπη.
Καλύτερη προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ
Το ύψος των κονδυλίων που ανακτώνται από έργα στα οποία διαπιστώθηκαν σφάλματα, ή από τις αρμόδιες εθνικές αρχές, εξακολούθησε να αυξάνεται, γεγονός που αποτελεί ένδειξη της αποφασιστικότητας της Επιτροπής να προστατεύσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε καιρούς δημοσιονομικής λιτότητας. Οι ανακτήσεις και οι δημοσιονομικές διορθώσεις που επιβεβαιώθηκαν ή αποφασίστηκαν το 2009 αυξήθηκαν σε 3,3 δισ. ευρώ έναντι 2,9 δισ. ευρώ το 2008. Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη ώστε να βελτιώσουν την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις εθνικές ανακτήσεις που πραγματοποίησαν.
Προληπτικά μέτρα
Όσον αφορά την πρόληψη, η Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειές της για να απλοποιήσει, όπου είναι δυνατόν, τους δημοσιονομικούς κανόνες της, μέτρο υπέρ του οποίου συνηγορούν οι ελεγκτές. Μια νέα πρόταση η οποία προβλέπει απλούστερες διαδικασίες για τις επιχορηγήσεις και συμβάσεις της ΕΕ υποβλήθηκε κατά το τρέχον έτος και βρίσκεται σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η διαφάνεια των πληρωμών είναι ένας ακόμη τρόπος να βελτιωθεί η ποιότητα των δαπανών της ΕΕ. Στην επιγραμμική βάση δεδομένων της Επιτροπής, στη διεύθυνση http://ec.europa.eu/beneficiaries/fts/index_en.htm, παρέχονται λεπτομέρειες για περισσότερες από 114 000 επιχορηγήσεις και συμβάσεις οι οποίες αντίστοιχα διατέθηκαν ή ανατέθηκαν απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και σύνδεσμοι προς εθνικούς δικτυακούς τόπους στους οποίους παρατίθενται λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τους δικαιούχους γεωργικών επιδοτήσεων και περιφερειακών ενισχύσεων.

Σχόλια