Έρχονται την Δευτέρα οι "τσαντάκηδες"...

Στο "μικροσκόπιο" της τρόικας και διεθνών οίκων αξιολόγησης θα τεθεί τον τελευταίο ενάμιση μήνα του έτους η ελληνική οικονομία.
Την ερχόμενη Δευτέρα, τρεις ημέρες πριν από την κατάθεση του τελικού κειμένου του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, θα έλθει στην Αθήνα το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας, ενώ την ίδια ημέρα η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το έλλειμμα της περιόδου 2006- 2009, το οποίο για το 2009 αναμένεται να υπερβεί το 15% του ΑΕΠ -έναντι 13,8% της πρόβλεψης του προσχεδίου.
Όσον αφορά τους οίκους αξιολογησης, στελέχη των οίκων Fitch και Moody's θα βρεθούν έως το τέλος του έτους στην Αθήνα, με στόχο την επαναξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, με βάση και τις έως σήμερα μεταρρυθμίσεις και την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα ή να γίνουν περικοπές μισθών και συντάξεων, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ο οποίος προανήγγειλε περιστολή στις κρατικές δαπάνες, που θα αποκρυσταλλωθούν μετά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα. Επίσης χαρακτήρισε ως "εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της πρόσβασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων", την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας πως πλέον διαθέτει γραμμές χρηματοδότησης 4,7 δισ. ευρώ από διεθνείς τράπεζες, με εγγύηση ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Την ίδια ώρα, περίπου 390 εκατ. ευρώ αντλήθηκαν από την έκδοση εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας από το ελληνικό δημόσιο. Το επιτόκιο της έκδοσης ήταν 4,82%, το οποίο είναι υψηλότερο σε σχέση με το 4,54% του Οκτωβρίου.
Στο μεταξύ, στο 5,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, από 5,6% το Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Την ίδια ώρα, μείωση 9,6% παρουσίασαν οι εξαγωγές και μείωση 7,1% η βιομηχανική παραγωγή το Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. 
AΠΕ

Σχόλια