Πως έκλειναν το στόμα όσων ήθελαν να πουν 'όχι' στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Πως ο Χανς Άιχελ "έκλεισε το στόμα των επικριτών της Ελλάδας"

"Ευρωψέματος" συνέχεια και η λαϊκή Bild σήμερα κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς τον πρώην υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Χανς Άιχελ ότι έκλεισε το στόμα όσων ήθελαν να πουν 'όχι' στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Η λαϊκή εφημερίδα Bild συνεχίζει σήμερα με το τέταρτο μέρος των αποκαλύψεών της για το «ευρωψέμα» με τίτλο «Το ευρώ για την Ελλάδα – έτσι κλείνει το στόμα του σημαντικότερου επικριτή ο υπ. Οικονομικών Άιχελ».

«Στο τέλος του 1999, όταν οι υπ. Οικονομικών της ΕΕ προχώρησαν στην άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, στην Αθήνα άνοιξαν σαμπάνιες…Οι εφημερίδες έγραφαν ‘Η Ελλάδα λίγο πριν από την ένταξή της στην ευρωζώνη’. Όποιος ήθελε να σταματήσει την ένταξη της χώρας στο ευρώ θα έπρεπε από δω και πέρα να έχει ισχυρά επιχειρήματα. Ουδείς το επεδίωξε όμως. Όλοι απλώς έκρουσαν ‘λίγο’ τον κώδωνα του κινδύνου, όπως π.χ. η Κομισιόν. Στην γραπτή της οδηγία στις 18 Ιανουαρίου του 2000 υπογραμμίζει: ‘…παρ’ όλα αυτά η Κομισιόν είναι της άποψης ότι η Ελλάδα πρέπει να δρομολογήσει ιδιαίτερα μέτρα για να καταστούν μόνιμες οι επιτυχίες από τη μείωση του πληθωρισμού.»
Άιχελ προς Βέλτεκε: «Ο κ. Ρέκερς δεν επιτρέπεται να εκφράζει την προσωπική του γνώμη»
Το σημαντικότερο σημείο των σημερινών αποκαλύψεων της Bild είναι η επιστολή του τότε υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Χανς Άιχελ προς τον τότε επικεφαλής της Bundesbank Έρνστ Βέλτεκε με στόχο να σταματήσουν οι επικριτικές φωνές εκ μέρους της Bundesbank και συγκεκριμένα, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, να κλείσει το στόμα του Χανς Ρέκερς, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank, που είχε προτείνει να μετατεθεί η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη τουλάχιστον για ένα χρόνο.
Στην επιστολή Άιχελ προς Βέλτεκε που δημοσιεύει η εφημερίδα αναφέρεται: «...Σας παρακαλώ επειγόντως να διαβιβάσετε στον δρ. Ρέκερς ότι ως μέλος του συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας δεν επιτρέπεται να εκφράζει την προσωπική του γνώμη…Θα είχα μάλιστα να επισημάνω στον κ. Ρέκερς, πως θα ήταν σκόπιμο να μελετήσει τις διαδικασίες και τις μεθόδους της Συνθήκης του Μάαστριχτ..στους Έλληνες συναδέλφους μου θα ζητήσω γραπτώς συγγνώμη για τις δηλώσεις του δρ. Ρέκερς.»
Η εφημερίδα γράφει ότι μετά από αυτή την επιστολή η Bundesbank απέφυγε να πει ‘όχι’ στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά έγραψε ένα κατεβατό με προϋποθέσεις και προειδοποιήσεις: «Η κατάσταση του δημοσιονομικού ελλείμματος συνιστά αφορμή για ανησυχίες.., στο συνταξιοδοτικό είναι απολύτως απαραίτητη η μεταρρύθμιση, στις δαπάνες είναι αναγκαίες περαιτέρω περικοπές…και όσον αφορά το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό.»

 http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6181436,00.html

 

Σχόλια