Προς κατεδάφιση των συλλογικών συμβάσεων...


Συμφωνία για την υπογραφή του αναθεωρημένου μνημονίου επιτεύχθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με την τρόικα. Στο φλέγον ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας και στο κατά πόσον αυτές θα μπορούν να αλλάζουν προς το χειρότερο τις προβλέψεις των κλαδικών συμβάσεων, επέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο φραστικές αλλαγές που δεν αλλάζουν την ουσία.

Αντικείμενο των τελικών διαπραγματεύσεων, ήταν.....
οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα -με κυρίαρχο το θέμα των μετατάξεων δημοσίων υπαλλήλων- αλλά και στην αγορά εργασίας όπου κυριάρχησε το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών όπως προβλεπόταν και στο αναθεωρημένο μνημόνιο του Αυγούστου. Μοναδική αλλαγή, αποτελεί η προσθήκη της φράσης “χωρίς αναιτιολόγητες προϋποθέσεις”. Με αυτή τη φράση, το νόημα της οποίας θα πρέπει να εξειδικευτεί και να γίνει συγκεκριμένο, ουσιαστικά μένει ανοικτό ένα “παράθυρο” για να παραμείνουν σε ισχύ οι κλαδικές συμβάσεις σε ορισμένες περιπτώσεις και να μην γενικευτεί η κατάργησή τους.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση, η τρόικα θα παραχωρήσει αύριο συνέντευξη τύπου προκειμένου να παρουσιάσει τα συμπεράσματα από τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας. Το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι το τέλος του μήνα. Το ΔΝΤ, θα αποδεσμεύσει την τρίτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα τον Δεκέμβριο ενώ η αντίστοιχη κίνηση από τις χώρες της Ευρωζώνης θα γίνει τον Ιανουάριο.
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=226559
 

Σχόλια