“Δεν τα φάγαμε μαζί” είπε ο λαός

Ανεξάρτητα από τα πολιτικά μηνύματα των εκλογών, υπάρχουν και τα μηνύματα για την οικονομία που ίσως είναι πολύ σοβαρότερα. Το ζήτημα είναι κρίσιμο καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα σύννεφα που μαζεύονται είναι πολύ μαύρα.
Την επόμενη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί από τη Γιούροστατ το ποσοστό του ελλείμματος για το 2009 το οποίο θα είναι κοντά στο 16%, κάποιοι λένε και πάνω από αυτό. Επομένως, ο στόχος της μείωσης στο 8,5% είναι πλέον αμφίβολος για το 2010, εκτός κι αν μέσα στις τελευταίες 45 ημέρες βρεθούν ξαφνικά χρήματα από τον ουρανό.
Με την περαίωση να πηγαίνει κατά διαόλου, τα έσοδα από ΦΠΑ να έχουν καταρρεύσει,  την αγορά να έχει διαλυθεί και όλους τους υπόλοιπους δείκτες να λένε ότι η  οικονομία δεν πάει καθόλου καλά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν οι  στόχοι της κυβέρνησης.
Αμέσως μετά το β’ γύρο έρχονται στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι της Τρόϊκας για να ελέγξουν τον προϋπολογισμό και να κανονίσουν τα μέτρα που θα ληφθούν το 2011. Και να είστε σίγουροι ότι θα είναι εξαιρετικά σκληρά.

Επομένως, βλέποντας ο κόσμος τι τον περιμένει έστειλε το δικό του μήνυμα για την οικονομία. Λέει στους πολιτικούς όλων των κομμάτων, αλλά ιδιαίτερα στην κυβέρνηση που επέλεξε το Μνημόνιο ότι δεν αντέχει άλλο. Δεν έχει άλλο λίπος να κάψει. Δεν μπορεί να πληρώσει την κρίση που άλλοι δημιούργησαν. Και λέει με την ψήφο ή την αποχή του ότι “δεν τα φάγαμε μαζί”. Αυτή είναι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού που έχει οικονομικά προβλήματα, που ζει με το φόβο της ανεργίας και της οικονομικής διάλυσης. Δεν τα λέει η κομματική και επιχειρηματική νομενκλατούρα που στηρίζει την κυβέρνηση.
Σημαντικό είναι επίσης, να ειπωθεί ότι έχει αποφασιστεί στο εξωτερικό, από τις αγορές και την τρόϊκα η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου. Επίσης, φαίνεται να γίνεται στην Ελλάδα το πείραμα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, όπως αναφέρουν άλλωστε και τα γερμανικά ΜΜΕ. Επομένως, το μήνυμα της κάλπης είναι ότι αν πάμε σε μια τέτοια προοπτική πρέπει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει το λαό που ζει έναδράμα. Και ο πολίτης που ψήφισε ζητά αλλαγές και ανατροπές, εκεί που το κατεστημένο ανθίσταται. Δεν ζητά νέα επώδυνα μέτρα.
“Αλλάξτε πολιτική στην οικονομία, αλλιώς πηγαίνετε σπίτι σας” είπε ο κόσμος. Το άκουσε κανείς;

Σχόλια