Μουσεία αφιερωμένα στα παιδιά και τις ανησυχίες τους

Πώς θα μπορούσε να λειτουργεί ένα μουσείο συναισθημάτων για παιδιά; Με ποιον τρόπο θα μπορούσε να εκπαιδεύσει παιδιά ένα μουσείο, που στοχεύει στο να βοηθά τους λιλιπούτειους επισκέπτες του να ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους; Όταν οι αφηρημένες έννοιες μπλέκουν με παιδιά, οι απαντήσεις φαντάζουν δυσθεώρητες. Ωστόσο, τα δύο παιδικά μουσεία, που «χειρίζονται» το θέμα, έχουν τον τρόπο τους...
    Το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας, στου Φιλοππάπου, είναι διαδραστικό και χρησιμοποιεί τα εκθέματά του -το παιχνίδι και τα παραμύθια- για να ενθαρρύνει τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο των συναισθημάτων. Ταυτόχρονα, ευαισθητοποιεί τους ενήλικες σε θέματα, που αφορούν τη συναισθηματική ανάπτυξη.

    Από την άλλη, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, στην Πλάκα, στηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στο εθελοντικό του πρόγραμμα. Σκοπός του είναι να βοηθήσει τα παιδιά, από την προσχολική τους ηλικία, να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες, οι οποίοι με σεβασμό για την ατομικότητά τους θα αποκτήσουν κοινωνική συνείδηση και την αίσθηση της ανάγκης να συμβάλουν στην κοινότητα, που ζουν. Απευθύνεται σε όλα τα παιδιά, στις οικογένειες, στη σχολική κοινότητα και σε όσους ενδιαφέρονται για την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, ή σχετίζονται άμεσα, ή έμμεσα, με αυτήν.

ΑΠΕ

Σχόλια