Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010

«Σύνοδος του Αμβούργου – Η Κίνα συναντά την Ευρώπη»


Η Κίνα βιώνει εν μέσω οικονομικής κρίσης μια ανάπτυξη της τάξεως του 10%. Από αυτή την ανάπτυξη επωφελήθηκε και η Γερμανία και κυρίως το Αμβούργο, όπως δηλώνει ο Φρανκ Χορχ από το Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης. «Η Κίνα είναι για το λιμάνι του Αμβούργου ο πιο σημαντικός εταίρος στον κόσμο. Είμαστε το σταυροδρόμι της Κίνας στην Ευρώπη. Ένα στα τρία κοντέινερ στο Αμβούργο με κάποιο τρόπο σχετίζεται με την Κίνα».
Σημαντική και δύσκολη σχέση...Με κάποιο τρόπο η οικονομική κρίση έφερε πιο κοντά την Ευρώπη με την Κίνα και αυτό έχει μια ιδιαίτερη πολιτικοοικονομική σημασία, όπως δηλώνει ο Έμπερχαρντ Ζαντσνάντερ από τη Γερμανική Εταιρεία για την Εξωτερική Πολιτική: «Υπήρξε μια αλλαγή όταν οι Ευρωπαίοι διαπίστωσαν, ότι ένα καθαρά κομμουνιστικό σύστημα ήταν ξαφνικά πολύ σημαντικό για να σωθεί ο δυτικός καπιταλισμός. Και αυτό είναι κάτι που ανέδειξε την ανακατανομή των βαρών».
 Σημαντικός και δύσκολος εταίρος
 Όχι όμως προς μεγάλη χαρά της Ευρώπης, διότι ο σημαντικός εμπορικός εταίρος αποδεικνύεται συχνά ένας δύσκολος συνομιλητής. Πρόσφατα το εμπορικό επιμελητήριο της ΕΕ στο Πεκίνο συνέταξε μια έκθεση με παραδείγματα για το πώς η Κίνα δυσκολεύει τη ζωή σε πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα πολλές φορές εξαναγκάζει τις εταιρείες να δίνουν πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν. Όσο για το σεβασμό των πνευματικών δικαιωμάτων είναι ένα προβληματικό κεφάλαιο.
 Κινεζικά εμπορεύματα σε τελωνείο στις ΒρυξέλλεςΤο νόμισμα όμως έχει δύο όψεις. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δυσκολίες καμία ευρωπαϊκή επιχείρηση δεν θέλει να αποσυρθεί από την κινεζική αγορά. Οι προσδοκίες και οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι τεράστιες. Εκτός αυτού οι περισσότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις παράγουν στην Κίνα για να καλύψουν τις ανάγκες της κινεζικής αγοράς. «Ως συμφωνία με το διάβολο» χαρακτηρίζονται αυτού του είδους οι συναλλαγές από τα γερμανικά ΜΜΕ. Οι Κινέζοι επενδυτές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για σημαντικές επιχειρήσεις στη Γαλλία ή στην Ιταλία. Όμως όλο αυτό το ενδιαφέρον και η δίψα της Κίνας για οικονομική ανάπτυξη, πρώτες ύλες και ανοιχτές αγορές δεν παύει να ανησυχεί ορισμένους ειδικούς ανάμεσά τους και τον Έμπερχαρντ Ζαντσνάντερ από τη γερμανική εταιρεία για την εξωτερική πολιτική:
 «Το ότι η άνοδος της Κίνας μπορεί να σημάνει τη δική μας πτώση είναι μια θέση την οποία υποστηρίζω και εγώ. Σίγουρα τις επόμενες δεκαετίες η Ευρώπη θα χάσει κάτι. Αλλά δεν το βλέπω αρνητικά. Θα αφήσει τη θέση να αναδειχθούν και άλλοι».
Danhong Zhang / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6271652,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.