Η "κληρονομιά" της αναθεώρησης του ελλείμματος στον προϋπολογισμό

«Βαριά» δημοσιονομική κληρονομιά αποκτούν ο φετινός και ο επόμενος προϋπολογισμός, λόγω της σημαντικής αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009. Η επιπλέον προσαρμογή που καλείται να πετύχει το 2011 το υπουργείο Οικονομικών αγγίζει τα 4,5 – 5 δισ. ευρώ και καθιστά επιτακτική τη λήψη πρόσθετων μέτρων, κυρίως στο σκέλος των δαπανών.
Το τελικό ύψος του περσινού ελλείμματος θα ανακοινωθεί από την Eurostat την ερχόμενη Δευτέρα, με καθυστέρηση περίπου 20 ημερών σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ε.Ε. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα κυμαίνεται γύρω στο 15,5% του ΑΕΠ ή και ελαφρώς υψηλότερα. Μιλάμε δηλαδή για μία απόκλιση περίπου δύο μονάδων σε σχέση με το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, εξαιτίας κυρίως της αποτύπωσης ορισμένων ζημιογόνων ΔΕΚΟ (όσων επιχορηγούνται σε ποσοστό άνω του 50% από τον προϋπολογισμό) και των swaps του 2001 στη γενική κυβέρνηση.
Χθες ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που θα επιτευχθεί φέτος θα ξεπερνά το στόχο των 5,5 μονάδων. Πηγές του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για μία συρρίκνωση του ελλείμματος κατά 6 έως 6,5 μονάδες το τρέχον έτος. Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει τονίσει ότι η αναθεώρηση του περσινού ελλείμματος θα έχει υποπολλαπλάσια επίπτωση στον φετινό προϋπολογισμό. Άλλωστε, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, η απεικόνιση των ΔΕΚΟ στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αντισταθμίζεται εν μέρει από το γεγονός ότι δεν θα εγγράφονται στο έλλειμμα οι καταπτώσεις εγγυήσεων για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. 
Το συμπέρασμα που βγαίνει, λοιπόν, είναι ότι οδεύουμε προς ένα έλλειμμα της τάξης του 9,5% του ΑΕΠ για φέτος, δηλαδή περίπου μιάμιση μονάδα υψηλότερο από την αρχική εκτίμηση. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αφήνει να εννοηθεί ότι αυτή η απόκλιση δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, από τη στιγμή που πετυχαίνουμε τον ποσοτικό στόχο της μείωσης του ελλείμματος κατά τουλάχιστον 5,5 μονάδες. Το επιχείρημα αυτό ισχύει μεν για το 2010, αλλά δεν έχει καμία αξία για την επόμενη χρονιά. Διότι, το 2011 θα πρέπει να κλείσει με ένα έλλειμμα κάτω από το 8% του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι χρειάζεται μία προσαρμογή σχεδόν δύο μονάδων, έναντι μόλις μισής μονάδας που προέβλεπε αρχικά το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Συνεπώς, ενώ η κυβέρνηση είχε υπολογίσει αρχικά να κάνει του χρόνου μία προσαρμογή της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ, πλέον απαιτείται μία πρόσθετη συρρίκνωση του ελλείμματος κατά περίπου 2,5 – 3 δισ. ευρώ.
Ο στόχος αυτός είναι αδύνατον να επιτευχθεί χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων, τα οποία θα συζητηθούν με την τρόικα την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχεται ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες επιπλέον κινήσεις το 2011, αλλά διαψεύδει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να περικοπούν εισοδήματα ή να αυξηθούν οι φόροι. Όπως λέει, το βάρος θα πρέπει να πέσει στην περαιτέρω συμπίεση των δαπανών, κυρίως του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΟΤΑ, ΔΕΚΟ κ.ά.). Από την κυβέρνηση διαψεύδουν επίσης τα σενάρια περί απολύσεων σε οργανισμούς και επιχειρήσεις του Δημοσίου και τονίζουν ότι τα όποια σχέδια αναδιάρθρωσης θα περιλαμβάνουν μόνο μετατάξεις προσωπικού.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1083490


Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια