Ανοιχτό το ΔΝΤ για παράταση της αποπληρωμής του δανείου



«Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι λύση», είναι ο τίτλος συνέντευξης του Πολ Τόμσεν, του επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, προς τον Γκερντ Χέλερ που δημοσιεύεται σήμερα στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Η παράταση θα δοθεί όποτε είναι αναγκαία

Ο κ. Τόμσεν κατ’ αρχήν επιβεβαιώνει ότι θα δοθεί στην Ελλάδα η επόμενη δόση του δανείου και επαναλαμβάνει ότι είναι εντυπωσιασμένος με τις μέχρι τώρα επιτυχίες του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής κυβέρνησης. Εκτιμά επιπλέον ότι είναι απολύτως απαραίτητες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εκφράζει την αισιοδοξία του για τις περαιτέρω περικοπές το 2011: «Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι πολύ φιλόδοξος, αλλά εφαρμόσιμος. Και αυτό το αποδεικνύει η μέχρι τώρα πορεία εφαρμογής του προγράμματος εξυγίανσης.
Από το τέλος  του 2009 μέχρι το τέλος του 2011 η Ελλάδα θα μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της κατά 8% του ΑΕΠ. Και αυτό σε μια οικονομία που η συρρίκνωση του ΑΕΠ ενδέχεται να αγγίξει το 7%. Δείξτε μου μια χώρα στην Ευρώπη που κατάφερε κάτι τέτοιο.»
Στο ζήτημα της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου ο επικεφαλής του της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα τονίζει: «Το ΔΝΤ και η ΕΕ γνωρίζουν ότι οι προθεσμίες απόσβεσης για τις πιστώσεις είναι σχετικά βραχυπρόθεσμες. Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα καταφέρει μέχρι τότε (2013) να επαναχρηματοδοτήσει μόνη της το χρέος κατ’ ευθείαν από τις αγορές με ανεκτά επιτόκια και όρους. Εάν δεν μπορεί, τότε θα το αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν διάφορα σενάρια: ένα είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, π.χ. εντός 10 αντί πέντε ετών που είναι τώρα, ένα άλλο σενάριο είναι η χορήγηση νέου δανείου για την αναχρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων δόσεων άλλων δανείων και του ευρωδανείου. Αλλά η απόφαση για όλα αυτά θα ληφθεί, όταν έρθει η ώρα.»

Λυδία λίθος οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Από κινητοποίηση κατά των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέαΟ Πολ Τόμσεν δηλώνει επίσης ότι δεν συμμερίζεται την άποψη πολλών οικονομολόγων που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της: «Αποφασιστικής σημασίας είναι να συσσωρεύσει η Ελλάδα το 2012 ένα πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό θα αναστρέψει την κατάσταση και η χώρα θα καταστεί ικανή να εξυπηρετήσει το χρέος της. Έτσι όταν το 2013 λήξει το πρόγραμμα του μηχανισμού στήριξης το ποσοστό του δημόσιου χρέους θα σημειώσει καθοδική πορεία. Τότε οι αγορές θα διαπιστώσουν ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και οι επενδυτές θα δανείσουν ξανά την Ελλάδα.»
Στο σημείο αυτό ο κ. Τόμσεν λέει ότι θα πρέπει η Ελλάδα «να υπολογίζει επί μια σειρά ετών με υψηλότερα επιτόκια από ότι πριν από την κρίση» και πως η προοπτική της επιστροφής στις αγορές θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και το 2011: «Ήδη διαπιστώνουμε πως το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι αυξημένο, ειδικά εκείνων που μέχρι τώρα είχαν επικεντρωθεί στις αγορές των αναδυόμενων οικονομιών και τώρα άρχισαν να ενδιαφέρονται για την Ελλάδα.
Αυτή ακριβώς είναι και η στρατηγική του μηχανισμού στήριξης: να πάρουμε την Ελλάδα επί δύο χρόνια από τις αγορές, μέχρις ότου μπουν σε τάξη τα δημοσιονομικά της, το δημόσιο χρέος και γίνουν οι απαραίτητες, διαρθρωτικές αλλαγές. Η στρατηγική αυτή εφαρμόζεται μόλις έξι μήνες. Γι’ αυτό δεν πρέπει να είμαστε ανυπόμονοι.»

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα αποκλείει τέλος την αναδιάρθρωση του χρέους: «Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν συνιστά βιώσιμη λύση.Το τίμημα θα ήταν μεγάλο. Η νέα συρρίκνωση της αξιοπιστίας και τα επιτόκια δεν θα είχαν καμία αντιστοιχία με τα οφέλη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Αυτά συνιστούν μόνον συμπτώματα. Το πραγματικό πρόβλημα είναι διαρθρωτικό. Πως μπορεί η Ελλάδα εντός της ευρωζώνης να γίνει ανταγωνιστική; Η απάντηση είναι: μόνον με δομικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ένα νέο, βιώσιμο οικονομικό μοντέλο.»

Στην ίδια εφημερίδα, τη Handelsblatt, δημοσιεύεται συνέντευξη του Ντέιβιντ Μπλουμ, επικεφαλής της διεθνούς στρατηγικής της HSBC, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας, ο οποίος υποστηρίζει ότι το «ευρώ είναι πιο ισχυρό από το δολάριο και μέσω της κρίσης οι χώρες της ευρωζώνης θα συσπειρωθούν για να επιβιώσουν» και απορρίπτει την έξοδο της Ελλάδας ή της Ιρλανδίας από την ευρωζώνη, διότι όπως υπογραμμίζει «εκτός ευρωζώνης θα υπήρχαν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, θα ήταν σαν βουτιά στο νερό κάποιου που υποφέρει από ναυτία».

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6260803,00.html

Σχόλια