Η Ν(τώρα) και το ΔΥ.ΣΗ. Η ανορθογραφία μας, δίνει την αλήθεια.


 Ο Κλεισθένης γράφει

Θέλοντας να σχολιάσει κάποιος τα πολιτικά γεγονότα μετά την παρουσίαση του νέου κόμματος πρέπει να προσέξει τα παρακάτω.
Σήμερα έχουμε συνωστισμό στα δεξιά με ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗ.ΣΥ. Αυτά, πλην της ΝΔ που έχει διαφοροποιηθεί, είναι υπέρ του μνημονίου.
Η πολυδιασπασμένη ανανεωτική αριστερά διαφωνεί με το ΠΑΣΟΚ μόνο για να δηλώσει την παρουσία της. Το μόνο καθαρά αντιμνημονιακό κόμμα είναι το ΚΚΕ που αρνείται πεισματικά να προτείνει λύσεις για τα προβλήματα της χώρας ταμπουρωμένο πίσω απ’ το ιδεολόγημα «πρέπει να αλλάξουμε το καπιταλιστικό σύστημα» και ως δια μαγείας θα λυθούν όλα τα προβλήματα.
Η ίδρυση του κόμματος της Ντόρας θα αναγκάσει τους δημοσκόπους να το συμπεριλάβουν στις έρευνές τους. Η δημοσκοπική δύναμη του  ΔΗ.ΣΥ θα είναι όπως αναμένεται διψήφια (δυστυχώς η εκλογική θα μετρηθεί μόνο όταν γίνουν εκλογές). Αυτό θα δώσει στην κυβέρνηση και τις δυνάμεις του μνημονίου τη δυνατότητα αθροίζοντας τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και ΔΗ.ΣΥ να προπαγανδίζουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ του μνημονίου. Φυσικά μόνο η εκλογική διαδικασία μπορεί να αποτυπώσει με ακρίβεια την θέληση του λαού, επικοινωνιακά όμως θα χρησιμοποιηθεί το ανωτέρω άθροισμα.
Η δημοσκοπική δύναμη της ΝΔ θα είναι μικρότερη απ’ το πραγματική της με επακόλουθο το υπέρ μνημονίου μέτωπο να πανηγυρίζει.
Ο συνωστισμός στα δεξιά, η σχεδόν ανυπαρξία της ανανεωτικής αριστεράς και η πρόσφατη ισχυροποίηση του ΚΚΕ δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο σκηνικό. Το πολιτικό σύστημα στερούμενο καθαρού κεντρώου κόμματος δεν μπορεί να λειτουργήσει. Το δίπολο δεξιά-αριστερά δεν μπορεί να δώσει προοπτική εξόδου απ’ την κρίση γιατί το ισοζύγιο γέρνει υπέρ του μνημονίου που όπως παραδέχονται οι οικονομολόγοι μας οδηγεί στην καταστροφή. Ο αυτοπροσδιορισμός του κόμματος ΔΗ.ΣΥ και της προσωρινής (μάλλον δια βίου) προέδρου του Ντόρας ότι είναι κεντρώο δεν πείθει κανένα. Το νεοσύστατο κόμμα όχι μόνο είναι δεξιό αλλά και η επερχόμενη προσκόλληση σ’ αυτό των γνωστών και μη εξαιρετέων νεοφιλελεύθερων Ελλήνων πολιτικών θα επισφραγίσει τον προσδιορισμό του σαν νεοφιλελεύθερο.
Το διαμορφούμενο πολιτικό σκηνικό δίνει την ευκαιρία στη ΝΔ να κινηθεί προς το κέντρο απ’ όπου μπορεί να αντλήσει υποστηρικτές τουλάχιστον μέχρι και αν δημιουργηθεί καθαρό κεντρώο κόμμα. Μπορεί όμως η ΝΔ να κινηθεί προς το κέντρο με αρχηγό τον Σαμαρά; Ήδη αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις θέσεις του σε σχέση με το μνημόνιο απ’ τα άλλα κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι δυνάμεις του μνημονίου θα κρίνουν αν θα σχηματίσουν συμμαχική κυβέρνηση περιλαμβάνοντας και τον Κουβέλη ή θα προχωρήσουν σε πρόωρες εκλογές βάζοντας τον Σαμαρά και τη ΝΔ στη γωνία. Ήδη η ΝΔ θα χάνει κάθε τόσο και στελέχη που θα εντάσσονται στο ΔΗ.ΣΥ και πιθανό να υπάρξουν και προσχωρήσεις βουλευτών της ΝΔ στο νέο κόμμα, δημιουργώντας εκρηκτική ατμόσφαιρα στη ΝΔ και συνθήκες διάλυσης. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν μπορούν να δεχτούν να συμμετέχει το κόμμα τους σε κυβέρνηση μαζί με το ΠΑΣΟΚ, κάτι που δεν απέκλεισε η Ντόρα.  
Η πολιτική ασυνέπεια όσων βουλευτών είτε διαγράφονται είτε αποχωρούν να μην παραδίδουν την βουλευτική τους έδρα στο κόμμα με το οποίο εκλέχτηκαν είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Αυτό αλλοιώνει την δύναμη των κομμάτων στη βουλή και παραχαράσσει την λαϊκή βούληση. Οι εκλεγμένοι βουλευτές νομίζουν ότι οι ψηφοφόροι που τους ψήφισαν είναι κοπάδι προβάτων και τους ανήκει, ξεχνούν ότι αν δεν μετείχαν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος δεν επρόκειτο να εκλεγούν.
Το στοίχημα του ποιο τελικά κόμμα θα κυριαρχήσει στα δεξιά θα φανεί σύντομα. Το ενδεχόμενο διάλυσης του ΛΑΟΣ και απορρόφησής του απ’ τη ΝΔ είναι πιθανό. Αν γίνει κάτι τέτοιο το κόμμα της Ντόρας από ΔΗ.ΣΥ θα γίνει ΔΥ.ΣΗ και η αποτυχία του θα είναι δεδομένη εκτός αν αλλάξει ριζικά το στελεχιακό του δυναμικό, πράγμα δύσκολο έως ακατόρθωτο, και μετακινηθεί προς το κέντρο. Μπορεί όμως η νεοφιλελεύθερη Ντόρα να γίνει ξαφνικά κεντρώα. Στην Ελλάδα όλα γίνονται. Ποιους και πόσους θα πείσει όμως;

Σχόλια