Ο τελευταίος Προϋπολογισμός αυτής της κυβέρνησης;

Πριν από ένα χρόνο ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε από την νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν ουσιαστικά προϋπολογισμός με τα υλικά που είχε αφήσει η Νέα Δημοκρατία. Έτσι, ο προϋπολογισμός που κατέθεσε την Πέμπτη ο Γ. Παπακωνσταντίνου είναι τελικά και ο πρώτος με καθαρή… πασοκική σφραγίδα. Το αστείο (μέσα στην τραγωδία της Ελλάδας) της υπόθεσης είναι ότι έτσι όπως πάει η οικονομία ίσως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να γραφτεί στην ιστορία ότι ήταν η μόνη που κατέθεσε μόλις έναν προϋπολογισμό και δεν πρόλαβε άλλον.
Κοινή συνισταμένη από τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2011 είναι ότι είναι αδύνατον να βγει και πολύ γρήγορα θα χρειαστεί αναθεώρηση. Άλλωστε, έχει συνταχθεί με βάση τις εντολές της Τρόϊκας και με κεντρικό ρόλο να έχει το Μνημόνιο που υπεγράφη πριν μερικούς μήνες.
Όπως όλα δείχνουν, όμως, πάμε σε νέο Μνημόνιο ώστε να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, οπότε θα πρέπει να αλλάξει και ο προϋπολογισμός ο οποίος μοιάζει με φιλολογικό κείμενο. Έχει όμως, μια μεγάλη αλήθεια. Ότι θα κληθεί ο κόσμος να πληρώσει συνολικά πάνω από 14 δισ. ευρώ προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα. Αν δε πάμε σε νέο Μνημόνιο ίσως να έχουμε και νέα μέτρα τα οποία θα ενταχθούν σε ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο εντός του 2011.
Για να λέμε την αλήθεια, η κυβέρνηση άκουσε επιτέλους κάποιους ανθρώπους που ξέρουν οικονομικά και προχώρησε σε δύο – τρία μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα αν και πάλι ήταν άτολμη. Η μείωση του ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις και στα φάρμακα είναι θετικά μέτρα, ειδικά το πρώτο που θα δώσει ανάσα στον εσωτερικό τουρισμό.

Εξαιρετικά θετική κίνηση είναι και η αναστολή για δύο χρόνια του πόθεν έσχες για αγορά πρώτης κατοικίας. Εδώ βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει καμιά ηθική πλευρά στο μέτρο. Η κυβέρνηση που βγήκε με σύνθημα την πάταξη της παραοικονομίας, κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και νομιμοποιεί το μαύρο χρήμα στην κτηματαγορά, μπας και κινηθεί λίγο ο κλάδος και η οικοδομή.
Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει, επίσης, η όλο και συχνότερη παρουσία του Λουκά Παπαδήμου στη λήψη οικονομικών αποφάσεων. Κάποιες πληροφορίες λένε ότι ο κ. Παπαδήμος μπορεί να είναι το έσχατο χαρτί του κ. Παπανδρέου σε περίπτωση που αναγκαστεί να πάει σε νέο Μνημόνιο και νέο προϋπολογισμό. Δηλαδή να απομακρύνει τον κ. Παπακωνσταντίνου, να κάνει τσάρο τον κ. Παπαδήμο ώστε να δείξει ότι υπάρχει νέα πνοή στην κυβέρνηση.
Πόσο μπορεί να παιχτεί αυτό το χαρτί θα φανεί από την πορεία της οικονομίας, ωστόσο, τα πράγματα είναι δύσκολα και κανείς πλέον δεν αποκλείει να γίνουν εκλογές μέσα στην επόμενη χρονιά, όταν φυσικά θα έχει κλείσει το νέο Μνημόνιο που θα βάζει την Ελλάδα για πολλά χρόνια σε επιτήρηση. Επομένως, οποιαδήποτε κι αν είναι η νέα κυβέρνηση δυστυχώς δε θα έχει περιθώρια ελιγμών. Θα είναι εγκλωβισμένη σε ένα νέο σκληρό Μνημόνιο για μια χρεοκοπημένη χώρα.

Σχόλια