Είμαι νέος… Γιατί να ψηφίσω?

 
Οι προσεχείς δημοτικές εκλογές, για πρώτη ίσως φορά μετά τη Μεταπολίτευση, παρουσιάζουν έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά. Κυρίως όμως μπορούν να προσφέρουν την ευκαιρία σε ομάδες του πληθυσμού που -θεωρούν ότι- βρίσκονται στο περιθώριο να τοποθετηθούν πολιτικά, συμβάλλοντας έτσι στην εκτόνωση της κοινωνικής αρρυθμίας, που σήμερα παρατηρείται εντονότερα από ποτέ.
Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η ανεργία στη χώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας , βρίσκεται στα τραγικά επίπεδα του 30,4% για την ηλικία μεταξύ 15-24 ετών. Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη. Βία και παραβατικότητα, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, μαστίζει τη χώρα. Το αίσθημα της αβεβαιότητας για το μέλλον οδηγεί τον Έλληνα πολίτη, ειδικά το νέο, στα όρια της κατάθλιψης. Ταυτόχρονα παρατηρείται εκμαυλισμός των ηθικών αξιών και έλλειψη της αξιοκρατίας. Παράλληλα η απαξίωση της πολιτικής οδηγεί στην άρνηση συμμετοχής της νεολαίας στα κοινά. Όμως, ειδικά μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς και εθνικής πολιτικοοικονομικής κρίσης την οποία βιώνουμε, οφείλουμε και πρέπει όλοι μας να παραμείνουμε ενεργοί πολίτες και να συμμετέχουμε στην διαδικασία. Εξάλλου αυτή είναι και η δύναμη μας… Γιατί ομάδες του πληθυσμού που –θεωρούν ότι- βρίσκονται στο περιθώριο οφείλουν να τοποθετηθούν πολιτικά, ευοδώνοντας έτσι την εκτόνωση της κοινωνικής αρρυθμίας που σήμερα παρατηρείται εντονότερα από ποτέ.

Τέτοια κοινωνική ομάδα αποτελεί η νεολαία της χώρας.

Έτσι, η ενεργός συμμετοχή των νέων, με τη δυνατότητα έκφρασης τους σε ζητήματα της καθημερινότητας τους είναι απαραίτητη για την αποδοτική λειτουργία του πολιτικού συστήματος αλλά και την καλύτερη λειτουργία των θεσμών.

Η παροχή ευκαιριών πολιτικής έκφρασης στους νέους και η σύστοίχιση τους με έμπειρους δημάρχους και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα συνδράμει στην αμεσότερη λύση προβλημάτων που, σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών,απαιτούν άμεσες δράσεις.

Παράλληλα, η συνειδητοποίηση από όλους της ανάγκης ανάδειξης ηθικά άφθαρτων προσώπων, θα αναβαθμίσει το προφίλ της Ελληνικής Πολιτικής σκηνής σήμερα.

Η συγκυρία είναι διεθνώς πιεστική. Οι δράσεις πρέπει να είναι άμεσες. Ειδικά σε τοπικό πλαίσιο η ανάγκη ανανέωσης είναι περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ.

Καλαμπόκας Μανόλης, Ιατρός
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων με τον Συνδυασμό του Νικήτα Κακλαμάνη

Σχόλια