Στην τελική ευθεία το ιρλανδικό πακέτο


Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας στην χορήγηση βοήθειας ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, είπε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών. Αυτό που μένει είναι η έγκριση των υπουργών Οικονομικών που συνεδριάζουν στη βελγική πρωτεύουσα.
Οι περισσότεροι πόροι του πακέτου θα διατεθούν για τη διάσωση του τραπεζικού τομέα και οι υπόλοιποι για την δημοσιονομική εξυγίανση, αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζοντας ότι το πακέτο στήριξης προς το Δουβλίνο θα έχει διάρκεια 9 ετών.

Η Μαρία Καστρισιανάκη μεταδίδει από το Λονδίνο:

Αγωνία για τους όρους δανεισμού της Ιρλανδίας

Η χθεσινή διαδήλωση ήταν μόνο η αρχήΟλοκληρώνονται εντός της ημέρας οι διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ με την Ιρλανδική κυβέρνηση για την χορήγηση δανειοδοτικού πακέτου ύψους 85 δισ. ευρώ. Όπως δήλωσε ο Ιμον Ράιαν υπουργός Επικοινωνιών της κυβέρνησης του Δουβλίνου, είναι επιτακτική η ανακοίνωση των όρων του δανείου τις επόμενες ώρες πριν το άνοιγμα των διεθνών αγορών τη Δευτέρα. Επικαλούμενοι αξιωματούχους της ιρλανδικής κυβέρνησης, οι Financial Times αποκαλύπτουν πως το δάνειο δεν θα είναι τριετές, όπως της Ελλάδος, αλλά θα χορηγηθεί για εννέα χρόνια. Οι ίδιοι αξιωματούχοι διαψεύδουν πληροφορίες των ιρλανδικών ΜΜΕ ότι το επιτόκιο θα είναι της τάξεως του 6,7%, επισημαίνουν, πάντως, πως θα είναι πολύ μεγαλύτερο του 5% της Ελλάδος. «Το επιτόκιο ενδέχεται να μην είναι μονοψήφιο, εξαρτάται για πόσο χρόνο δανείζεται κάποιος. Όσο πιο μακροπρόθεσμο είναι το δάνειο τόσο υψηλότερο είναι το επιτόκιο», υπογράμμισε στην συνέντευξη του ο ιρλανδός υπουργός Ιμον Ράιαν. “
«Αν όντως είναι έτσι να περιμένουν μαζικό ξεσηκωμό των πολιτών δε θα δεχτούμε  να μας επιβάλλουν τοκογλυφικά επιτόκια για να σώσουν την Ευρωζώνη», τονίζει ο Roisin Shortall βουλευτής των Εργατικών. Παιχνίδι με τη φωτιά, εκτιμούν αναλυτές πως παίζει η κυβέρνηση του Μπράιαν Κάουεν, προβλέπουν δε πως η χθεσινή μαζική διαδήλωση 50.000 πολιτών στο Δουβλίνο είναι μόνο η αρχή του τι πρόκειται να επακολουθήσει. Με δεδομένη την οριακή πλειοψηφία της στο Κοινοβούλιο είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσει να περάσει τον προϋπολογισμό στις 7 Δεκεμβρίου που θα προβλέπει επιπλέον περικοπές 15 δισ. ευρώ στις κρατικές δαπάνες.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6275022,00.html

Σχόλια