«Δεν δικαιούται να ομιλεί αυτός που... υπέστειλε τη σημαία στα Ύμια»



  • Οργή σε Ένοπλες Δυνάμεις και Αστυνομία για την απαξιωτική δήλωση Πάγκαλου
  • ΝΙΚΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ, ΑΔΕΛΦΟΣ ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ: Ο κ Πάγκαλος προβαίνει σε ατυχείς δηλώσεις για τις Ε.Δ. που επιδεικνύουν απαράμιλλο ήθος και θάρρος κρατώντας ψηλά το γόητρο αυτής της χώρας

Θύελλα αντιδράσεων και οργή προκαλεί στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ο χαρακτηρισμός του «πιο αντιπαραγωγικού κλάδου του ελληνικού λαού» που τους απέδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. Έντονη ήταν και η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας για τη νέα αυτή επίθεση σε βάρος των ανθρώπων που εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας σε μία εξαιρετικά δύσκολη καμπή.

Για ύβρεις, εμπάθεια προς τους στρατιωτικούς, απέχθεια... και περιφρόνηση προς τις Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν λόγο ένστολοι σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, ενώ οι αστυνομικοί τονίζουν έλλειψη σεβασμού στους ανθρώπους «που νυχθημερόν είναι υπεύθυνοι για την προσωπική του ασφάλεια». Ορισμένοι στρατιωτικοί συνδέουν τη νέα επίθεση Πάγκαλου με... απωθημένα της κρίσης των Υμίων, τα οποία πάντως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πάντα εκδήλωνε με αναφορές κατά των ένστολων.

Την πήρε ο... αέρας

«Αυτή τη φορά υπερέβη τα εσκαμμένα», λένε στρατιωτικοί και τον καλούν να αναλογιστεί τις ευθύνες του για την κρίση των Υμίων, όπως και την εξωτερική πολιτική που άσκησε ως υπουργός Εξωτερικών και οδήγησε τη χώρα σε υποστολή της σημαίας από ελληνικό έδαφος.

Είναι νωπή άλλωστε η έκδοση του βιβλίου των Αθανάσιου Έλις και Μιχάλη Ιγνατίου με τη δημοσίευση των απόρρητων τηλεγραφημάτων -του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Πάγκαλος είχε δηλώσει στον Αμερικανό ομολογό του πως «ο αέρας θα πάρει τη σημαία από τα Ύμια και δεν θα την αντικαταστήσουμε».

Όπως τότε, που δεν σεβάστηκε τη μνήμη των τριών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, που έχασαν τη ζωή τους με την πτώση του ελικοπτέρου στα Ύμια, έτσι και τώρα ο κ. Πάγκαλος καταφέρεται κατά των ανθρώπων που χάνονται για την ασφάλεια της χώρας.

«Μετά από 14,5 χρόνια ο κ. Πάγκαλος προβαίνει σε πρόχειρες και ατυχείς δηλώσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας που επιδεικνύουν απαράμιλλο ήθος και θάρρος κρατώντας ψηλά, όπως έχει αποδείξει η Ιστορία, το γόητρο αυτής της χώρας. Το θέμα των Υμίων θα έπρεπε να έχει δείξει στον τότε υπουργό Εξωτερικών και σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης το πώς λειτουργούν και τι προσφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις», τόνισε με δήλωση του στον Ελεύθερο Τύπο ο Νίκος Βλαχάκος, αδελφός του αδικοχαμένου υποπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου.

Πρόσφατα, η Βουλή αποφάσισε να «υιοθετήσει» τα παιδιά των χαμένων στο καθήκον στρατιωτικών από την κρίση των Υμίων, με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Φίλιππο Πετσάλνικο να μιλάει για ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που με θάρρος, αυταπάρνηση και αφοσίωση έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας τη χώρα.

Συχνά, δε, Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας θρηνούν μέλη των οικογενειών τους και σπεύδουν οι αρμόδιοι υπουργοί να εκφράσουν τα συλλυπητήρια τους στους οικείους τους. «Όλα αυτά αγγίζουν άραγε τον κ. Πάγκαλο, που περιφέρεται σε τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως το βράδυ των Υμίων, και επιτίθεται σε αυτούς που δουλεύουν πέραν του ωραρίου, χωρίς να αμείβονται, μακριά από τις οικογένειες τους, με κίνδυνο να μην επιστρέψουν σπίτια τους;», αναρωτιούνται στρατιωτικοί και αστυνομικοί.

«Μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας περισσότεροι από 40 αστυνομικοί. Αναρωτιέμαι, αν δεν είμαστε εμείς παραγωγικοί, τότε οι πολιτικοί που κατάφεραν να χρεοκοπήσουν τη χώρα τι είναι;», είπε στον Ελεύθερο Τύπο ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής κ. Σπήλιος Κρικέτος.

«Είμαστε από τα παραγωγικότερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας. Χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει αρμονική συμβίωση μεταξύ των πολιτών», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της Αστυνομίας, κ. Δημήτρης Γεωργαντζής.

«Μέγιστη προσβολή για τα νυχθημερόν κοπιώντα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στα σύνορα, στις θάλασσες και στον αέρα της πατρίδος», χαρακτήρισε τη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ο επίτιμος διοικητής Στρατιάς και γενικός επιθεωρητής Στρατού αντιστράτηγος εν αποστρατεία Παναγιώτης Καράμπελας. «Θεωρούμε τη δήλωση αυτή ως ευθεία βολή, αναιτίως, της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας εναντίον του ηθικού των στελεχών των Ε.Δ. Η δήλωση υποκρύπτει απαξίωση και περιφρόνηση του έργου τους», συμπλήρωσε ο κ. Καράμπελας.

«Ο κ. Πάγκαλος κατάφερε να δημιουργήσει αναστάτωση στις τάξεις των στρατιωτικών, με τις δηλώσεις του περί μη παραγωγικότητας των», σημειώνει σε δήλωση της η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων και συμπληρώνει: «Το ερώτημα όμως που τίθεται για τον κ. Πάγκαλο είναι γιατί στην πάντα καυστική κριτική του δεν κρίνει πρώτα απ' όλα τον εαυτό του και τη συντεχνία των πολιτικών».

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ: «Να ζητήσει άμεσα συγγνώμη ο Θ. Πάγκαλος»

ΓΙΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗ άνευ ορίων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις Ένοπλες Δυνάμεις έκανε λόγο ο υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ. Θεόφιλος Λεονταρίδης. «Μετά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βενιζέλο ο οποίος είχε μιλήσει προ μηνών απαξιωτικά για τα στελέχη των Ε.Δ, και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Μπεγλίτη, ο οποίος εξομοίωσε τα στελέχη των Ε.Δ. με τους δημοσίους υπαλλήλους, σειρά είχε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, τρεις μόλις μέρες μετά την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, να τολμήσει να χαρακτηρίσει τις Ε.Δ. και τα Σώματα Ασφαλείας ως τον πιο αντιπαραγωγικό κλάδο της χώρας», υποστηρίζει ο κ. Λεονταρίδης και προσθέτει: «Λυπούμαστε για το ατόπημα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τον καλούμε να ζητήσει άμεσα συγγνώμη από τα χιλιάδες στελέχη των Ε.Δ., αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, που υπηρετούν με αυτοθυσία και αυταπάρνηση την πατρίδα».

(Ε.Τ. - ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ, ΑΛ. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ)
(Σ.Λ.)

Σχόλια