«Ψήφο - απόφαση για Περιφέρεια δυναμική, διεκδικητική, ασυμβίβαστη για την Θεσσαλία»

ΖΗΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΥΣ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

-«Την Κυριακή κρίνεται αν η Θεσσαλία θα πάει σε περιφέρεια που θα είναι αιχμάλωτη του Μνημονίου, της αντιαγροτικής και αντιαναπτυξιακής πολιτικής ή όχι»
-«Η κυβέρνηση δείχνει να παρερμηνεύει, αν όχι να περιφρονεί, το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου μιλώντας για «εντολή συνέχισης της ίδιας πολιτικής», δηλαδή για νέα, πιο σκληρά μέτρα»

«Το δίλημμα, το διακύβευμα των εκλογών της προσεχούς Κυριακής είναι σαφέστατο: Θα πάμε μπροστά την Θεσσαλία με συνεργασία, ενότητα και μαχητική διεκδίκηση ή θα πάμε σε μια Περιφέρεια που θα είναι αιχμάλωτη των κυβερνητικών δεσμεύσεων, του Μνημονίου, της αντιαγροτικής και της αντιαναπτυξιακής πολιτικής;»
Αυτό τόνισε σε συνέντευξη τύπου σήμερα ο αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, υπ. Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός καλώντας τους Θεσσαλούς «να επικυρώσουν την απόφασή τους την πρώτη Κυριακή για Περιφέρεια αδέσμευτη, ανεξάρτητη, ενωτική, ικανή να τους υπηρετήσει και να αμυνθεί σε κάθε επιλογή που υποβαθμίζει τη ζωή τους».
Ο κ. Κώστας Αγοραστός αξιολόγησε ως εξής την ψήφο των Θεσσαλών κατά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών:
«Οι Θεσσαλοί απέδειξαν και με την ψήφο τους ότι δεν εκβιάζονται, δεν υποτάσσονται, δεν ξεγελιούνται από ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις.
Οι πολίτες θέλουν συνεργασία, σύνθεση απόψεων, ιδεών και θέσεων για τη Θεσσαλία.
Θέλουν να υπάρχει σεβασμός στο διαφορετικό, σεβασμός στην άλλη άποψη, σεβασμός στους αγώνες και στην προσφορά των συνυποψήφιων.
Θέλουν Περιφερειάρχη διεκδικητικό, δυναμικό, ασυμβίβαστο για τη Θεσσαλία».
Απαντώντας σε ερώτηση για το γενικότερο μήνυμα των εκλογών ο κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε: «Οι πολίτες έστειλαν πολλά μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες με πολλούς τρόπους, τόσο με την ψήφο τους όσο και κυρίως με την αποχή. Η ψύχραιμη αποκωδικοποίηση του μηνύματος είναι αυτονόητη πράξη για καθένα που ασχολείται με τα κοινά.
Βασικό μήνυμα των εκλογών θεωρώ ότι είναι η απόρριψη, η καταδίκη της πολιτικής του Μνημονίου. Οι πολίτες, όπως φάνηκε και από το αποτέλεσμα, αντιλαμβάνονται ότι είναι κρίσιμες οι στιγμές που περνά η πατρίδα μας, συνειδητοποιούν όμως ότι η πολιτική που ακολουθείται στο πλαίσιο του Μνημονίου είναι κοινωνικά άδικη, οικονομικά αναποτελεσματική, με δυο λόγια αδιέξοδη».
Σε άλλη ερώτηση για το αν η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής, ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε:
«Η αίσθηση της κοινωνίας από τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και γενικότερα των κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων είναι πως «όχι, η κυβέρνηση δεν έλαβε το μήνυμα». Αντίθετα, παρερμηνεύουν να μην πούμε ότι περιφρονούν το αποτέλεσμα των εκλογών μιλώντας για συνέχιση της ίδιας πολιτικής, γεγονός που συνεπάγεται νέα, πιο επώδυνα μέτρα, τα οποία προτίθενται να ανακοινώσουν μάλιστα την προσεχή Δευτέρα. Για τον λόγο αυτό θεωρώ ότι οι εκλογές της προσεχούς Κυριακής καθίστανται ακόμη πιο κρίσιμες. Διότι οι πολίτες έχουν την τελευταία πια ευκαιρία να στείλουν ένα ξεκάθαρο, ηχηρό, αδιαμφισβήτητο μήνυμα στην κυβέρνηση αξιώνοντας την αλλαγή αυτής της αδιέξοδης πολιτικής».
Ο κ. Κ. Αγοραστός απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους πολίτες που επέλεξαν το ψηφοδέλτιο του κυβερνητικού υποψήφιου περιφερειάρχη κατά τον πρώτο γύρο:
«Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί ψήφισαν τον υποστηριζόμενο από την κυβέρνηση συνδυασμό είτε από «κομματικό πατριωτισμό» ώστε να μην γίνουν πρόωρες εκλογές είτε επειδή ήθελαν να ψηφίσουν συγκεκριμένους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους. Την δεύτερη Κυριακή των εκλογών είναι πια «απελευθερωμένοι» να στείλουν μήνυμα για αλλαγή πολιτικής, να δημιουργήσουν με την ψήφο τους ανάχωμα στα σκληρότερα μέτρα που ετοιμάζονται. Όπως έχω ξαναπεί, την πολιτική με την οποία διαφωνείς μπορείς να την αλλάξεις μόνο καταψηφίζοντάς την κι όχι στηρίζοντάς την».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής οι πολίτες, ο υπ. Περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε:
«Θεωρώ κατ’ αρχήν σημαντικό να προσέλθουν στις κάλπες. Αντιλαμβάνομαι ότι δια της αποχής κάποιος πολίτης θέλει να στείλει το δικό του μήνυμα, ωστόσο πιστεύω ότι στην παρούσα συγκυρία η αποχή ενισχύει αυτούς που επιχειρούν να αξιοποιήσουν το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών ως «νομιμοποιητική βάση» για τα νέα ακόμη πιο επώδυνα μέτρα.
Συνεπώς, εκτιμώ ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν την δεύτερη Κυριακή όπως ψήφισαν και στην πρώτη: τόσο με πολιτικά όσο και με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Είναι αποφασισμένοι να καταδικάσουν τους κυβερνητικούς υποψήφιους, αποστολή των οποίων είναι να λειτουργήσουν ως «μακρύ χέρι» της κεντρικής εξουσίας, ως ιμάντες μεταφοράς και επιβολής των αποφάσεων της κυβέρνησης καθώς και ως φοροεισπράκτορες της τρόικας.
Ταυτόχρονα είναι αποφασισμένοι να δώσουν θετική ψήφο στους συνδυασμούς που αντιτάσσονται ξεκάθαρα στην πολιτική του Μνημονίου και ταυτόχρονα έχουν συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο με αναπτυξιακές και κοινωνικές προτεραιότητες για την Θεσσαλία. Είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν τους συνδυασμούς της ευθύνης και της λογικής. Είναι αποφασισμένοι να μην λιποψυχήσουν απέναντι στις όποιες πιέσεις δεχθούν και να εκφράσουν με παρρησία τη γνώμη τους».
Ο κ. Κ. Αγοραστός παρουσίασε τις προγραμματικές του δεσμεύσεις για την Θεσσαλία τονίζοντας με έμφαση για ακόμη μια φορά:
«Εμείς δεν προβάλλουμε σαν Μεσσίες και δεν υποσχόμαστε θαύματα, όπως η άλλη πλευρά. Δεν δηλώνουμε παντογνώστες. Έχουμε όμως ένα συγκεκριμένο Πρόγραμμα, σαφείς στόχους και ανθρώπους ικανούς να το κάνουν πράξη.
Είμαστε άνθρωποι με εμπειρία και αγάπη για τον τόπο μας και τη φιλοδοξία να δώσουμε μάχες και να πετύχουμε το καλύτερο.
Και τις μάχες δεν θα τις δώσουμε μόνοι μας. Θα τις δώσουμε όλοι μαζί, με όλους τους αξιόλογους συναδέλφους, όλων των παρατάξεων που ο λαός τους έκανε την τιμή να τους εκλέξει στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Θα τις δώσουμε και με όλους τους Θεσσαλούς, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, οι οποίοι θέλουν να δουν τον τόπο μας καλύτερο, θέλουν ένα καλύτερο και δικαιότερο παρόν και μέλλον.
Γιατί χωρίς συνεργασία, συναίνεση και συνεννόηση οι τόποι δεν πάνε μπροστά. Παραμένουν στη μιζέρια και τις ανούσιες διαμάχες, που υπονομεύουν το μέλλον τους».
ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ
Πρόταση για διακαναλική τηλεμαχία (debate) των υποψηφίων περιφερειαρχών κατέθεσε σήμερα ο κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος αναπτύσσοντας την πρότασή του επισήμανε:
«Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου διοργανώθηκαν περισσότερα από 10 Debates με τη συμμετοχή των υποψηφίων περιφερειαρχών. Υπενθυμίζω ότι ενώ ο κ. Παπατόλιας πρότεινε στην αρχή της προεκλογικής περιόδου να διοργανωθούν 7 Debates, στη συνέχεια δεν ήθελε να μετέχουν οι επικεφαλής των υπόλοιπων 6 συνδυασμών κ. κ. Β. Μπούτας, Αστ. Ροντούλης, Κ. Πουλάκης, Δημ. Κουρέτας, Φ. Γεννηκομσίου και Θ. Ζαχαρόπουλος με αποτέλεσμα να τον καταγγείλουν γι’ αυτό οι κ.κ. Πουλάκης και Κουρέτας.
Εν όψει του δεύτερου γύρου και επειδή ο χρόνος που απομένει μέχρι την Κυριακή είναι δυστυχώς περιορισμένος, προτείνω να διοργανωθεί διακαναλικό Debate με τη συμμετοχή όλων των τηλεοπτικών σταθμών καθώς και δημοσιογράφων απ’ ολόκληρη την Θεσσαλία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εκτιμώ ότι θα συμβάλλουμε στην εμπέδωση της περιφερειακής συνείδησης και φυσικά οι πολίτες της Θεσσαλίας θα έχουν την δυνατότητα να ακούσουν για άλλη μια φορά τις θέσεις μας.
Έγκαιρα είχα προτείνει να αναλάβει το θέμα της διοργάνωσης των τηλεοπτικών κι όχι μόνο διαλόγων η διαπαραταξιακή επιτροπή με τη συνδρομή της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, ώστε να μην παρατηρηθούν τα φαινόμενα που δυστυχώς παρατηρήθηκαν, όπως αυτό να διοργανώνονται τρία Debates σε τρεις διαφορετικούς τηλεοπτικούς σταθμούς το ίδιο απόγευμα με αποτέλεσμα τον «κορεσμό» των πολιτών.
Με την ευκαιρία θέλω να επισημάνω ότι ένα από τα μηνύματα του πρώτου γύρου των εκλογών είναι ότι οι πολίτες αξιώνουν υπεύθυνες θέσεις, καθαρές κουβέντες για τα φλέγοντα θέματα που τους αφορούν. Η προφανής αδυναμία συγκεκριμένου υποψηφίου να πάρει σαφή θέση στα μεγάλα ζητήματα της Θεσσαλίας (Αχελώος, Ε-65, αποζημιώσεις στο βαμβάκι, επέκταση του προγράμματος νιτρορύπανσης) δεν καλύπτεται από κινήσεις εντυπωσιασμού που προφανώς υπαγορεύουν οι επικοινωνιολόγοι του Κολωνακίου».




Σχόλια