Μετατάξεις υπαλλήλων περιφερειών: Μεχρι τις 7 Δεκεμβρίου οι διαπιστωτικές πραξεις


Μεχρι τις 7 Δεκεμβριου θα πρεπει να εχουν ολοκληρωθει οι υποχρεωτικές μεταταξεις απο τις κρατικές στις αιρετές περιφέρειες. Το χρονοδιαγραμμα αυτο τίθεται με εγκυκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποια αναφέρει:

Θέμα: Μετατάξεις προσωπικού βάσει των διατάξεων της παρ. 2α του άρθρου 256 του ν.3852/2010
(Πρόγραμμα Καλλικράτης).
Κατόπιν της με αριθμό 10/2010 εγκυκλίου μας, η οποία αφορά σε μετατάξεις προσωπικού των κρατικών περιφερειών στις αιρετές περιφέρειες, σημειώνονται τα εξής:
Στις διατάξεις της παρ. 2α του άρθρου 256 του ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α) ορίζεται ότι, σεπερίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η μετάταξη του αναγκαίου προσωπικού για την άσκηση τωναπονεμομένων στην αιρετή περιφέρεια αρμοδιοτήτων σύμφωνα με την εξουσιοδοτική διάταξη της παρ. 1 του ιδίου άρθρου (εθελούσιες μετατάξεις), και εφόσον συντρέχει απονομή αρμοδιοτήτων για το σύνολο συγκεκριμένου τομέα, οι υπάλληλοι που κατέχουν πάγιες ή προσωποπαγείς θέσεις στην αρμόδια, αντίστοιχα, υπηρεσιακή μονάδα και, σε περίπτωση ανυπαρξίας κατανομής οργανικών θέσεων, οι υπάλληλοι που υπηρετούσαν στις συναφείς υπηρεσιακές μονάδες την 1.1.2010 και οι οποίοι κατέχουν είτε πάγιες είτε προσωποπαγείς θέσεις στην κρατική περιφέρεια, μετατάσσονται, αυτοδικαίως, στην αντίστοιχη αιρετή περιφέρεια. Η μετάταξη αυτή συντελείται με διαπιστωτική πράξη του Γενικού Γραμματέα της κρατικής περιφέρειας, η οποία δημοσιεύεται αυτούσια στην  Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (όχι περίληψη αυτής) και η οποία ισχύει από 1.7.2011.

Διευκρινίσεις όσον αφορά στην απονομή αρμοδιοτήτων:

Διευκρινίζεται ότι ο όρος ‘τομέας’ της παρούσας παραγράφου δεν ταυτίζεται με τους τομείς του άρθρου 186 του προγράμματος «Καλλικράτης» (λ.χ. τομέας Έργων – Χωροταξίας –Περιβάλλοντος), αλλά έχει ευρύτερη έννοια, δηλαδή συσχετίζεται με το σύνολο θεματικών αντικειμένων αρμοδιοτήτων (λ.χ. κατασκευή δημοσίων έργων, συντήρηση δημοσίων έργων, ανάπτυξη κ.λπ.). Παράλληλα, αποσαφηνίζεται ότι η απονομή αρμοδιοτήτων για το σύνολο συγκεκριμένου τομέα δεν αφορά μόνο στο σύνολο των αρμοδιοτήτων μιας ολόκληρης Διεύθυνσης, αλλά και κατωτέρου επιπέδου οργανικών μονάδων.

Προσδιορισμός αυτοδικαίως μετατασσόμενων υπαλλήλων:

Βάσει της παραπάνω νομοθετικής ρύθμισης και δεδομένου ότι οι οργανικές θέσεις προσωπικού της κρατικής περιφέρειας είναι ενιαίες για όλη την περιφέρεια και όχι κατανεμημένες ανά οργανική μονάδα, μετατάσσονται αυτοδικαίως στην αιρετή περιφέρεια οι υπάλληλοι της κρατικής περιφέρειας που υπηρετούσαν την 1.1.2010 στις οργανικές μονάδες αυτής, των οποίων οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στο σύνολό τους στην αιρετή περιφέρεια, είτε είναι μόνιμοι, είτε με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και οι οποίοι ανήκαν σε συναφείς, με τις μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες, κλάδους και ειδικότητες. Διευκρινίζεται ότι στους αυτοδικαίως μετατασσόμενους υπαλλήλους περιλαμβάνεται το σύνολο του προσωπικού των παραπάνω οργανικών μονάδων, δηλ. και οι οδηγοί, οι φύλακες, το προσωπικό καθαριότητας κ.λπ. Επίσης, στους αυτοδικαίως μετατασσόμενους υπαλλήλους δεν περιλαμβάνονται οι, από άλλους φορείς, αποσπασμένοι στην κρατική περιφέρεια υπάλληλοι.

Διαδικασία μετάταξης:

Λόγω του αυστηρού χρονοδιαγράμματος εφαρμογής της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης, οι κ.κ. Γενικοί Γραμματείς των κρατικών περιφερειών θα πρέπει να προχωρήσουν στις δέουσες, για την εφαρμογή της προμνημονευθείσας νομοθετικής ρύθμισης, ενέργειες ως ακολούθως:
α) Να εκδοθούν εκ μέρους τους οι προβλεπόμενες από την παρ. 2α του άρθρου 256 του ν.3852/2010 διαπιστωτικές πράξεις για τη μετάταξη των αυτοδικαίως μετατασσόμενων υπαλλήλων το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 3.12.2010, τις οποίες και θα πρέπει να αποστείλουν για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το αργότερο μέχρι την Τρίτη 7.12.2010. Για οικονομία χρόνου, λόγω του ότι οι εν λόγω μετατάξεις θα πρέπει να
ολοκληρωθούν πριν την παρέλευση του τρέχοντος έτους, προτείνεται οι σχετικές διαπιστωτικές πράξεις να είναι ενιαίες για το σύνολο των μετατασσόμενων στην αιρετή περιφέρεια υπαλλήλων.
β) Μετά τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι συγκεκριμένες πράξεις θα πρέπει να επιδοθούν, με αποδεικτικό επίδοσης, στους μετατασσόμενους υπαλλήλους μέσα σε χρονικό ορίζοντα πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσής τους και σε κάθε περίπτωση πριν τη Δευτέρα 27.12.2010. Επιπλέον, οι πράξεις αυτές, μετά τη δημοσίευσή τους, θα πρέπει να κοινοποιηθούν στην υπηρεσία μας, για ενημέρωσή μας.

* Κατεβάστε την εγκύκλιο και το υποδειγμα διαπιστωτικής πραξης πατώντας εδω ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ_ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ


Σχόλια