Στην Βουλή το «Μνημόνιο 3»

Ας κάνουμε μια υπόθεση. Ότι το Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο ήταν σωστό και έπρεπε να γίνει διότι θα χρεοκοπούσαμε σε άλλη περίπτωση. Αν και πάρα πολλοί αντιδρούν στο γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου έπεσε αμαχητί στις ορέξεις της Τρόικας και δεν διαπραγματεύτηκε όπως έπρεπε.
Αλλά ας πούμε ότι έπρεπε να γίνει. Ο κόσμος τότε δέχθηκε να θυσιάσει μεγάλο μέρος από τη ζωή του, το μισθό του, τον τρόπο που διαβιώνει. Θυσιάστηκε πιστεύοντας ότι έτσι θα έβγαινε κάποτε η χώρα από το τούνελ. Του το είχε πει και η κυβέρνηση: Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα, με το Μνημόνιο η χώρα θα σωθεί, έλεγαν οι μεγαλόσχημοι της κυβέρνησης και ο κόσμος τους πίστεψε. Διότι είχε ελπίδα και γι’ αυτό δεν αντέδρασε στην είσοδο της χώρας στο μηχανισμό στήριξης.
Επίσης, δεν αντέδρασε όταν μετά το καλοκαίρι η κυβέρνηση άρχισε να μιλά για πρόσθετα μέτρα που θα χρειαστούν, για δύσκολες καταστάσεις που απαιτούν νέες θυσίες και άλλα πολλά τέτοια.
Τότε ο κόσμος άρχισε να ψυλλιάζεται ότι κάποιοι τον κοροϊδεύουν, κάτι τρέχει με το οικονομικό πρόγραμμα και τη συνταγή λιτότητας που επέλεξε ο πρωθυπουργός. Αλλά ακόμη και τότε αποφάσισε να μην αντιδράσει, να δώσει μια ακόμη ευκαιρία, μπας και η χώρα βγει από το τούνελ. Γι’ αυτό και στις κάλπες δεν αποδοκίμασε εντελώς το ΠΑΣΟΚ αλλά του έστειλε το μήνυμα.
Τώρα, όμως, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές και λίγες ημέρες αφ’ ότου ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα, ήλθε η Τρόικα να μας απειλήσει, να μας εκβιάσει ότι αν δεν πάρουμε κι άλλα μέτρα δε θα δώσει το δάνειο. Το ίδιο δάνειο για το οποίο μας έλεγαν το Μάιο ότι αν τηρήσουμε το Μνημόνιο που υπογράψαμε τότε, μέχρι το 2013 δε θα είχαμε κανένα πρόβλημα.
Τώρα η Τρόικα απαιτεί απολύσεις, λουκέτα, νέες περικοπές, έναν Μεσαίωνα γενικώς.
Τι είχε αλλάξει και άλλαξαν κι αυτοί;

Το πρώτο ήταν ότι αναθεώρησαν το έλλειμμα με αποτέλεσμα να ξεκινήσουμε από άλλη βάση.
Το δεύτερο ότι η κυβέρνηση δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
Και το τρίτο ότι η Τρόικα, ειδικά οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια αυστηρότητας στην Ελλάδα.
Γνώριζαν τι θα γίνει και μας κορόϊδευαν
Υπάρχει, κατά τη γνώμη μας, ωστόσο, και μια βασική παράμετρος που κανείς Ελληνας δεν πρέπει να ξεχνά. Ότι η κυβέρνηση γνώριζε εξ αρχής ότι θα λάμβανε τα μέτρα που λαμβάνει. Γνώριζε όταν υπέγραφε το Μνημόνιο τον Μάιο ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά και θα έπαιρνε κι άλλα πολύ σύντομα. Συνειδητά μας κορόιδεψε δηλαδή όλο αυτόν τον καιρό. Κι επίσης, κανείς στην κυβέρνηση δεν εξεπλάγην από τις απαιτήσεις της Τρόικας τώρα. Συνεννοημένοι ήταν από την αρχή και τώρα εμφανίζεται η κυβέρνηση να λέει ότι μας εκβιάζουν οι δανειστές μας. Το ότι οι Τροικάνοι εμφανίζονται άτεγκτοι, εκβιαστές του χειρίστου είδους και σκληροί διαπραγματευτές είναι ένας μύθος την παρούσα χρονική στιγμή. Εμφανίζονται έτσι γιατί θα βοηθήσουν για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση να πάρει σκληρά μέτρα και να τα αποδώσει στην τρόικα για να γλιτώσει η ίδια τη χλεύη του κόσμου. Φτάνει πια, τα μάθαμε τα κόλπα τους.
Φτάσαμε λοιπόν, να μιλάμε για Μνημόνιο 3 το οποίο εφόσον δεσμευτούμε ότι θα ισχύσει θα μας δώσουν τη δόση του δανείου.
Όμως, τα ερωτήματα που γεννώνται πλέον είναι πολύ καίρια και χρήζουν άμεσων απαντήσεων:
Τέσσερα καυτά ερωτήματα
  1. Θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση το Μνημόνιο 3, όπως έκανε και με το πρώτο; Εδώ και τώρα πρέπει να το κάνει αλλιώς έχει κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό. Κι αν το κάνει τότε θα δούμε «πόσα απίδια έχει ο σάκος». Διότι πλέον κινδυνεύει να χάσει τη δεδηλωμένη, οπότε κινδυνεύει να μην ψηφιστεί και το Μνημόνιο 3. Πλέον ακόμη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μιλάνε ανοικτά για το αδιέξοδο της πολιτικής της κυβέρνησης.
  2. Μήπως ο κ. Παπανδρέου που πιστεύει πολύ στη συμμετοχική δημοκρατία, πρέπει να κάνει δημοψήφισμα για το νέο Μνημόνιο. Διότι αν πραγματικά πιστεύει ότι χωρίς αυτό χρεοκοπούμε, τότε ας πάρει την ευθύνη της χρεοκοπίας του ο ελληνικός λαός και όχι 151 βουλευτές.
  3. Και πάλι ας κάνουμε ότι είμαστε κορόιδα κι ότι το Μνημόνιο 3 είναι και πάλι αναγκαίο. Μπορεί κανείς να μας διαβεβαιώσει ότι θα είναι το τελευταίο και δεν θα χρειάζονται νέα μέτρα κάθε φορά που πλησιάζει μια δόση δανείου; Φυσικά η ερώτηση είναι ρητορική αφού κανείς από την κυβέρνηση δεν τολμά να πει κάτι τέτοιο εφόσον ξέρει ότι κουμάντο κάνει η Τρόικα κι όπως βαράει το ντέφι η κυβέρνηση θα χορεύει.
  4. Τέλος, επειδή δεν πάει άλλο μ’ αυτή την κατάσταση που έχει φέρει εθνική μελαγχολία, μήπως κάποιος να βγει και να μιλήσει στον κόσμο αντρίκεια και να του πει τι πραγματικά συμβαίνει και ποιες είναι οι επιλογές μας για να μη χαθεί η χώρα; Εχουν στην κυβέρνηση παντελόνια να βγουν και να μιλήσουν για όσα μας περιμένουν εμάς και τα παιδιά μας; Πάλι ρητορική η ερώτηση…
Όλη αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για ευρύτερες συνεργασίες που μπορεί να φτάσουν μέχρι τις συγκυβερνήσεις. Η κυβέρνηση δε θα αντέξει για πολύ και θα αναζητήσει συμμάχους δεξιά κι αριστερά. Τη Ντόρα, τον Καρατζαφέρη, τον Κουβέλη και ούτω κάθε εξής. Ενώ ήδη ετοιμάζεται να βάλει στην κυβέρνηση ανθρώπους όπως ο Λουκάς Παπαδήμος. Όλα αυτά δείχνουν πόσο αδύναμη είναι…

Σχόλια