Πρόγραμμα αυτοδιοικητικής κίνησης ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ – ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ με υποψήφια δήμαρχο Βόλου τη Ζέττα Μακρή για τον τομέα του αθλητισμού

Συνεχίζοντας την ανακοίνωση του προγράμματός της διά του τύπου και του διαδικτύου και πιο συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική σελίδα www.zettamakri.gr  η υποψήφια δήμαρχος Βόλου Ζέττα Μακρή παρουσιάζει τις θέσεις της για τον τομέα του αθλητισμού.
Ο Αθλητισμός για μας δεν είναι μόνο η συστηματική σωματική καλλιέργεια, δεν συνδέεται μόνο με την επιτυχία, την βελτίωση των επιδόσεων, την υπέρβαση των προσωπικών ορίων ή έστω την απλή φυσική αγωγή. Ο Αθλητισμός και οι υποδομές του σε μια πόλη αντικατοπτρίζουν το πολιτισμικό της επίπεδο και αποτελούν κοινωνικό θεσμό. Από την αρχαιότητα ακόμη ο αθλητισμός εθεωρείτο κοινωνικό αγαθό και είχε παιδαγωγική και ανθρωπιστική προοπτική. Στη σύγχρονη πόλη του Βόλου που οραματιζόμαστε ο αθλητισμός θα έχει κορυφαία θέση έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους συμπολίτες μας και κυρίως στους νέους και τα παιδιά σε κάθε περιοχή του νέου Δήμου που δημιουργείται να αθληθούν ελεύθερα και χωρίς κόστος και παράλληλα να προωθηθεί πολλαπλά μέσα από στοχευμένες δράσεις και ολοκληρωμένο σχέδιο η θετική αξία του αθλητισμού και η συμβολή του στην ψυχική διάπλαση του ανθρώπου. Αν η πράξη απαιτεί την δημιουργία αθλητικού ιδεώδους εμείς προτείνουμε θέσεις, μέτρα και πρωτοβουλίες που δικαιώνουν και τις δύο επιταγές. Δεν θεωρούμε την άθληση παιχνίδι και ούτε ως τέτοιο την αντιμετωπίζουμε. Είμαστε πεπεισμένοι για την σημασία και την σπουδαιότητα της καλλιέργειας του αθλητικού πνεύματος Στο Δήμο Βόλου είναι αναγκαία η τόνωση του αθλητισμού, προκειμένου οι συμπολίτες μας να βρουν καταρχήν μια ευχάριστη διέξοδο από την σκληρή και μίζερη καθημερινότητά τους, τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με υψηλές ιδέες,  όπως η ευγενής άμιλλα και ο υγιής ανταγωνισμός μέσα από ευχάριστη απασχόληση, οι νέοι με προοπτική πρωταθλητισμού αθλητές να βοηθηθούν στη μάχη για διακρίσεις. Επιπροσθέτως ο συνδυασμός της αθλητικής παράδοσης  της πόλης μας με την διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων σε αυτή το 2013 μας δείχνει τον δρόμο για επένδυση στην υπεραξία των αγώνων αυτών. Προτείνουμε την χάραξη Μεσογειακής Στρατηγικής Τουρισμού με σκοπό να εκμεταλλευθούμε τις δυνατότητες ανάπτυξης που θα προσφέρει η συγκεκριμένη διοργάνωση ώστε να αποτελέσει το 2013 σημείο αφετηρίας για προβολή του Βόλου σε όλο τον κόσμο. Σε αυτή την κατεύθυνση θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Αντιλαμβανόμενοι τον αθλητισμό ως δίαυλο που συνδέει τον άνθρωπο με την εκπαίδευση, την κοινωνική ένταξη και την υγεία, ως φορέα ιδανικών που η χώρα μας ενέπνευσε εδώ και χιλιάδες χρόνια στην οικουμένη αλλά και ως μοχλό της τοπικής οικονομίας και εργαλείο ανάπτυξης παρουσιάζουμε τους άξονες του προγράμματός μας στους οποίους στηρίζεται η ενίσχυση του τομέα του αθλητισμού :
  • Αξιοποίηση και αναβάθμιση όλων των αθλητικών υποδομών του Νέου Δήμου.
  • Άμεση συντήρηση και αποκατάσταση φθορών και βλαβών των δημοτικών αθλητικών χώρων.
  • Δημιουργία νέων αθλητικών χώρων στις περιοχές που τώρα εντάσσονται στον Δήμο Βόλου.
  • Εξασφάλιση πόρων για αναμόρφωση του ΕΑΚ, ώστε να αξιοποιηθεί και να πάψει ο Δήμος Βόλου να συντηρεί τα έξοδά του χωρίς ανταποδοτικότητα.
  • Συνεργασία και στήριξη των αθλητικών συλλόγων και σωματείων της πόλης. Προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων των αθλητικών σωματείων και άσκηση πίεσης για οικονομική ενίσχυσή τους από τους φορείς της κεντρικής διοίκησης
  • Ενίσχυση των οικονομικών των ερασιτεχνικών ομάδων και δημιουργία των υποδομών που στερούνται για καλύτερη και αποδοτικότερη προπόνησή τους.
  • Απόλυτη διαφάνεια στα τιμολόγια για έξοδα αθλητικού υλικού και τήρηση αρχείου όλων των εντολών που δίδονται.
  • Διεξαγωγή ερευνών για την καταγραφή ενδιαφερόντων και αθλημάτων των πολιτών και των τοπικών φορέων.
  • Οργάνωση και συντονισμός του έργου του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Βόλου.
  • Σαφής καθορισμός των υποχρεώσεων των δημοτικών υπαλλήλων που συνδέονται με αθλητικές δράσεις του δήμου και έλεγχος τήρησής τους ώστε να εκπληρώνεται η αποστολή τους προς όφελος των πολιτών.
  • Εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων για άθληση των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.
  • Καλλιέργεια μαζικού αθλητισμού σε όλες τις ηλικίες (από την προσχολική μέχρι την Τρίτη ηλικία)
  • Θέσπιση ετησίων αθλητικών διοργανώσεων υπό μορφή θεσμών σε όλες τις περιοχές που συνθέτουν τον νέο καλλικρατικό Δήμο.
  • Προώθηση προγραμμάτων για παιδιά που αφορούν την εκμάθηση θαλάσσιων αθλημάτων με δεδομένη την στενή σχέση των κατοίκων του Βόλου με την θάλασσα
  • Βράβευση καταξιωμένων αθλητών του Δήμου.
  • Συνεργασία με αθλητικούς οργανισμούς άλλων Δήμων.
  • Συνεργασία για την οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων με την σχολική κοινότητα.
  • Σχεδιασμός προγραμμάτων εσωτερικών ή διεθνών ανταλλαγών αθλητών.
  • Δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο της μάχης κατά των ναρκωτικών.
  • Οργάνωση και συντονισμός ομάδων εθελοντών για την υποστήριξη αθλητικών δραστηριοτήτων με έμφαση στην περίοδο των Μεσογειακών Αγώνων.
  • Ουσιαστική συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων Βόλος 2013 με στόχο την επιτυχία της διοργάνωσης.
  • Στήριξη και συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις και τους πολίτες εθελοντές για την άριστη φιλοξενία των τουριστών κατά τους Μεσογειακούς Αγώνες.
  • Αξιοποίηση της εμπειρίας Μεσογειακών Αγώνων για διοργάνωση και άλλων μεγάλων αθλητικών συναντήσεων.
Ο αθλητισμός αποτελεί αναντίρρητα κοινωνική ανάγκη. Η εξέλικτική του πορεία και η σημερινή δυναμική του καταδεικνύουν την σημαντική του επίδραση στην σύγχρονη κοινωνία των πολιτών. Αυτόν τον ρόλο του αθλητισμού έχουμε σκοπό να αναδείξουμε και να αναβαθμίσουμε. Το δικαίωμα των πολιτών στην άθληση είναι κεκτημμένο και είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε αυτό το δικαίωμα. Με άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις στον επαγγελματικό, ερασιτεχνικό, σχολικό αλλά και τον ελεύθερο αθλητισμό δημιουργούμε νεα δεδομένα στο συγκεκριμένο τομέα. Γιατί ο αθλητισμός τελικά είναι τρόπος ζωής.

Σχόλια