Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη για τις νέες αδικαιολόγητες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ



«Να πάψει η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τη «φτηνή» δικαιολογία του Μνημονίου»

Την άμεση αντίδραση του Βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, προκάλεσε η ανακοίνωση της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κας. Τ. Μπιρμπίλη, για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ για το θέμα κατέθεσε συγκεκριμένη παρέμβαση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Βουλής, ζητώντας σαφείς εξηγήσεις για την απόφαση της Υπουργού.
Ειδικότερα, ο Βουλευτής σημειώνει στο έγγραφό του ότι «σε συνέχεια της απαράδεκτης απόφασης της κυβέρνησης για την επιπρόσθετη επιβάρυνση των τιμολογίων της ΔΕΗ μέσω της αύξησης του ειδικού τέλους ρύπανσης, αλλά και της από τις 15 Μαρτίου νέας επιβάρυνσης στα τιμολόγια λόγω της αύξησης του Φ.Π.Α., η κυβέρνηση χρησιμοποιεί για ακόμα μια φορά τη «φτηνή» πλέον δικαιολογία του Μνημονίου και προχωρά σε νέα αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, για τρίτη συνεχή φορά μέσα σε λίγους μήνες».
Κατόπιν, αναφέρει ότι «σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, ακριβότερα κατά 7% θα πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα και οι αγρότες, ενώ με τη νέα τιμολογιακή πολιτική τιμωρούνται εκείνα τα νοικοκυριά που έως σήμερα έκαναν οικονομία στη χρήση του ρεύματος». Προσθέτει δε ότι «οι μεταβολές ανά τετράμηνο για την οικιακή κατανάλωση διαμορφώνονται ως εξής: από 0 – 800 κιλοβατώρες αύξηση 13,7%, από 801 – 1000 kwh αύξηση 2,6%, από 1001 – 1200 kwh αύξηση 2,7%, από 1201 – 1600 kwh αύξηση 2,7%, από 1601 – 2000 kwh αύξηση 1,6%, από 2001 – 3000 kwh μείωση 4,4%, από 3001 kwh και πάνω, μείωση 13,8%».
Ως εκ τούτου, επισημαίνει πως «για ακόμα μια φορά επομένως, μεγαλύτερη επιβάρυνση προκύπτει για τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους και όλους όσοι περιόριζαν τη χρήση του ρεύματος», ενώ υπογραμμίζει ότι «τα νέα τιμολόγια, που ανακοινώσατε, αφορούν μόνον το 2011, αφού η αναπροσαρμογή τους στα επίπεδα που θα αντανακλούν το κόστος της ΔΕΗ έχει επιλεγεί να γίνει προοδευτικά ως το 2013, κάτι που θα επιφέρει πρόσθετες αυξήσεις και το 2012».
Ωστόσο, τονίζει ότι «η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για να καλύψει την τεράστια απώλεια εσόδων που προκύπτει από τις οφειλές (μεγάλων κυρίως) καταναλωτών, οι οποίες και ανέρχονται μάλιστα σε εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ» και διαπιστώνει ότι «η συνολική οφειλή δύο μόνον μεγάλου μεγέθους καταναλωτών ρεύματος προς τη ΔΕΗ αντιστοιχεί σε μία αύξηση των τιμολογίων περίπου της τάξης του 3%!». Παρά ταύτα, αναφέρει ότι «το αρμόδιο Υπουργείο προχωρά για ακόμα μια φορά αβίαστα στην απόφαση αύξησης των τιμολογίων, ενώ σχεδιάζει και νέες αυξήσεις που θα επιβαρύνουν οριζόντια όλους τους καταναλωτές».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης ερωτά την αρμόδια Υπουργό «σε ποιο ακριβώς σημείο του Μνημονίου υπάρχει ρητή διατύπωση για τη νέα αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ;», καθώς και «γιατί συνεχίζει να χρησιμοποιεί η κυβέρνηση το Μνημόνιο ως δικαιολογία για τις συνεχείς αυξήσεις στις οποίες προβαίνει;»

Επιπλέον, ερωτά εάν «πριν πάρει την «εύκολη» απόφαση η κυβέρνηση για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και διαδικασίες για τη διεκδίκηση των συσσωρευμάτων απλήρωτων οφειλών των καταναλωτών προς αυτήν;».

Ακόμη, ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με το εάν «υπάρχει η πολιτική βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης προώθησης συγκεκριμένων μέτρων για την παροχή ουσιαστικών διευκολύνσεων στους οφειλέτες προκειμένου να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΗ, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα της επιχείρησης και να αποτραπεί νέα αύξηση των τιμολογίων;», όπως και εάν «αληθεύει η διαπίστωση ότι εντός των επόμενων μηνών θα υπάρξει και νέα αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ;»

Σχόλια