Σοβαρή ενεργειακή πολιτική δεν μπορεί να γίνει με την προχειρότητα που επιδεικνύει το ΥΠΕΚΑ

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων, βουλευτής Βοιωτίας, κ. Μιχάλης Γιαννάκης, με αφορμή την αναθεώρηση της κατανομής των διαφόρων Τεχνολογιών ΑΠΕ, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει τις αδυναμίες της Υπουργικής Απόφασης για την κατανομή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, που αφορούσε χιλιάδες μικρούς επενδυτές στα φωτοβολταϊκά συστήματα και τα μικρά υδροηλεκτρικά. Σήμερα, με την ανάκλησή της επιβεβαιώνεται ότι δικαίως η ενεργειακή αγορά είναι ανήσυχη μπροστά στις αποφάσεις μιας κυβέρνησης που καταφέρνει, με αξιοθαύμαστο τρόπο, να αυτοαναιρείται.
Είναι, τουλάχιστον, θετικό το γεγονός ότι, έστω και εκ των υστέρων, η κυβέρνηση κατάλαβε το λάθος της και προέβη σε διορθωτικές κινήσεις. Θέλουμε, όμως, να επισημάνουμε ότι σοβαρή ενεργειακή πολιτική δεν μπορεί να γίνει με την προχειρότητα που επιδεικνύει το ΥΠΕΚΑ και ότι οι στόχοι για τη δυναμική διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας δεν μπορούν να επιτευχθούν με τις παλινωδίες της κυβέρνησης.
Τα «μπρος – πίσω» σχετικά με τις ΑΠΕ δεν εξυπηρετούν την προστασία του περιβάλλοντος, αφού εντείνουν τις καθυστερήσεις στη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό μίγμα. Όπως δεν εξυπηρετούν ούτε το επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο σε αυτή τη συγκυρία, χρειάζεται -κατά κύριο λόγο- σταθερό θεσμικό πλαίσιο. Κάτι που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να μπορεί να αντιληφθεί».

Σχόλια