Η πολιτική του «πετάλου»

Η χαρακτηριστικότερη γωνιά ενός γηπέδου είναι το πέταλό του. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο οι πιο θερμόαιμοι νεαροί οπαδοί της ομάδας, αυτοί που δίνουν τον τόνο κατά τη διάρκεια του αγώνα, αυτοί που «σπρώχνουν» την ομάδα στη νίκη. Γι’ αυτούς υπάρχει μόνο ένα αποτέλεσμα. Άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους αναλώνεται γύρω από το ματς της Κυριακής και μετά την λήξη του ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τον επόμενο. Οι οπαδοί αυτοί, οι οποίοι καταλήγουν για προφανείς λόγους πιόνια στην επιχειρηματική σκακιέρα του εκάστοτε προέδρου, πληρώνουν το φθηνότερο εισιτήριο ή πολλές φορές και καθόλου ή ακόμα χειρότερα φεύγουν και με «μεροκάματο». Σε περίπτωση που η αγαπημένη ομάδα ηττηθεί φταίει πάντα κάποιος άλλος και όχι η ανωτερότητα, ίσως, της αντιπάλου.
Μέσα στο γήπεδο όμως συναντάς και απλούς φιλάθλους. Φιλάθλους που υποστηρίζουν μεν, αλλά έχουν τα μάτια καθαρά για ν’ αντιληφθούν τους λόγους κάποιας ήττας ή της αδυναμίες της ομάδας τους. Μ’ αυτούς, αν και πλειοψηφία, δεν ασχολείται ποτέ κανείς.
Η αποκάλυψη πως ο Γιούνκερ αναφερόταν σε δηλώσεις του Γιώργου και ότι επακολούθησε, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της παλαιοκομματικής πολιτικής του πετάλου.
Όλη η κουβέντα απευθύνεται στη γωνιά εκείνη του «γηπέδου» η οποία δεν είναι σε θέση να δει καθαρά. Στους πολίτες που έχουν διαπαιδαγωγηθεί επί δεκαετίες από ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο για να εξασφαλίσει την ύπαρξή του κατέστησε ολόκληρα κοινωνικά κομμάτια συνένοχα στην πορεία προς τον γκρεμό.
Το χειρότερο όλων βέβαια είναι πως ακόμα και τώρα, ύστερα από τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που έπληξαν την χώρα, οι πολιτικοί συσχετισμοί εξακολουθούν να απευθύνονται στο «πέταλο».
Δεν στάθηκε κανείς στη δήλωση πως ο καταστροφικός κατήφορος ξεκίνησε πριν τρεις δεκαετίες.
Ούτε, πολύ περισσότερο, πως στις πλάτες της χώρας παιζόταν κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Όλοι ξεκίνησαν σαν άλλοι Κλουζό ν’ ανακαλύψουν τον ξεδιάντροπο Πρωθυπουργό που είπε αυτό που λένε όλοι οι Έλληνες μεταξύ τους.
Η μόνη διαφορά είναι πως οι παρέες μας διαφέρουν.

Και τώρα που αποκαλύφθηκε πως αφορά τον Γιώργο, οι απέναντι κάνουν πάρτι.
Λες και είναι χειρότερο να λες πως η χώρα σου είναι διεφθαρμένη απ’ το ότι υπάρχουν λεφτά.
Κάποιοι μπορεί να το υποστηρίξουν. Πως είναι χειρότερο να μιλάς στο εξωτερικό με αυτά τα λόγια για τη χώρα σου.
Είναι όμως ασυγκρίτως χειρότερο, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, να συνεχίζουν όλοι ν’ απευθύνονται στο «πέταλο».
Εκτός κι αν σ’ αυτή τη χώρα, ακόμα και τώρα, το γήπεδο δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τεράστιο «πέταλο» και η προσέλευση αθρόα.

Σχόλια