Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας το ελληνικό άσυλο

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης αρχίζει σήμερα η εκδίκαση υπόθεσης που αφορά στην επαναπροώθηση προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα – τι αποφάσισε χθες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας
Στο επίκεντρο θα βρεθεί τις επόμενες εβδομάδες το ερώτημα εάν η αυτόματη επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στη Γερμανία προς την Ελλάδα -όπου καταγράφονται σημαντικότατες ελλείψεις όσον αφορά τη διαδικασία παροχής ασύλου- συνάδει με τις επιταγές του γερμανικού συντάγματος. Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας (Bundesverfassungsgericht) προσέφυγε Ιρακινός πρόσφυγας ο οποίος ήρθε στη Γερμανία μέσω Ελλάδας. Βάσει της διάταξης Δουβλίνο ΙΙ, η Ελλάδα ως χώρα εισόδου στην ΕΕ είναι αρμόδια για τη διαδικασία παροχής ασύλου και ως εκ τούτου θα πρέπει να απελαθεί από τη Γερμανία. Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Καρλσρούης αναμένεται σε τρεις μήνες.  
«Όχι» είπαν οι Αυστριακοί
Ανάλογη υπόθεση εκδικάστηκε χθες στο αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την επαναπροώθηση μιας Αφγανής και των τριών παιδιών της προς την Ελλάδα.
Ενδεχόμενη επαναπροώθηση, σύμφωνα με τους δικαστές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραβίαση της συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συγκεκριμένα των άρθρων που αναφέρονται στην απαγόρευση βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή υποτιμητικής μεταχείρισης. Σύμφωνα με την απόφαση, σε μελλοντικές επαναπροωθήσεις προσφύγων που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες από την Αυστρία προς την Ελλάδα, οι αυστριακές αρχές θα πρέπει να αποσπούν προηγουμένως μεμονωμένα τη δέσμευση των ελληνικών αρχών για σωστή περίθαλψη και αντιμετώπιση των προσφύγων.
DPA / Κώστας Συμεωνίδης

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6161974,00.html

Σχόλια