Θα πει η Γερμανία πάλι "όχι" στην Ελλάδα;

Εντέλει θα πρέπει να δοθεί παράταση στο χρόνο αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, υποστηρίζει στο κύριο άρθρο της η FTD. Στα νέα σενάρια πώλησης ελληνικών νησιών αναφέρεται η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt

Στα σενάρια επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων αναφέρονται σήμερα οι περισσότερες γερμανόφωνες εφημερίδες. Ενδεικτικά ορισμένοι χαρακτηριστικοί τίτλοι: "Η Ελλάδα προτίθεται να αποπληρώσει αργότερα τα ευρωπαϊκά δάνεια", γράφει στην ιστοσελίδα του το Focus, "Η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει εμπρόθεσμα τα χρέη της, αναφέρει η αυστριακή Der Standard ενώ η επίσης αυστριακή Kurier υπογραμμίζει "Τελειώνει ο χρόνος για τους Έλληνες".

Στο θέμα αναφέρεται αναλυτικά η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung: "Το 2014 και το 2015 είναι πιθανό να προκύψει πρόβλημα με την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, το οποίο δεν αποκλείεται να τινάξει στον αέρα τις επιτυχείς προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Το πρόβλημα αυτό το αντιλαμβάνεται και η γερμανική κυβέρνηση. Η καγκελάριος Μέρκελ ωστόσο έχει δώσει επισήμως το σύνθημα ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης του χρόνου αποπληρωμής. Στόχος της είναι να διατηρηθούν οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου η τελευταία να συνεχίσει στο δρόμο της εξυγίανσης των δημοσιονομικών".
Για το ίδιο θέμα η γερμανική έκδοση των Financial Times: "Η κωλυσιεργία της γερμανικής κυβέρνησης τον περασμένο Απρίλιο ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησε σε αναταράξεις στις χρηματαγορές. Θέλοντας να εμφανιστεί ως ‘η σκληρή καγκελάριος των περικοπών’ έναντι των Γερμανών ψηφοφόρων, η Μέρκελ είχε επιλέξει τη σύγκρουση με την υπόλοιπη ΕΕ. Αυτό δεν πήγε καλά. Τα καπέλα επικινδυνότητας των ελληνικών ομολόγων ανέβαιναν συνεχώς με αποτέλεσμα η καγκελάριος να αναγκαστεί εντέλει να δώσει τη συγκατάθεσή της και η Γερμανοί να πληρώσουν. Αυτή τη φορά όμως δεν πρόκειται για νέα δάνεια, αλλά για την
παράταση του χρόνου αποπληρωμής. Θα συνιστούσε μια ήπια μορφή αναδιάρθρωσης που θα ήταν χρήσιμη για πολλούς λόγους. Καταρχήν θα βοηθούσε την Ελλάδα να ξαναμπεί και πάλι στο δρόμο των θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Εάν κληθεί να αποπληρώσει σε τρία χρόνια, τότε θα προέκυπταν νέες επιβαρύνσεις το 2014 και το 2015 τις οποίες οι Έλληνες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν είτε με την ανάληψη νέων χρεών ή ένα ακόμη πιο αυστηρό πρόγραμμα περικοπών. Και τα δυο σενάρια δεν συνιστούν καλές εναλλακτικές επιλογές".

"Γι΄ αυτό θα ήταν σωστό να δοθεί παράταση του χρόνου αποπληρωμής ώστε να εξισορροπηθούν οι επιβαρύνσεις. Για τις υπόλοιπες χώρες μέλη δεν προκύπτουν μειονεκτήματα. Αντιθέτως: τα δάνεια συνοδεύονται από καλά επιτόκια. Επομένως θα δίνονταν παράταση και στο κέρδος. Τρίτον, η οικονομική κρίση έδειξε ότι με μακροπρόθεσμα δάνεια μπορεί να προχωρήσει κανείς σε έναν καλύτερο σχεδιασμό. Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει ορισμένες προϋποθέσεις: όχι απαραίτητα να αποδείξει η ελληνική κυβέρνηση ότι θα συνεχίσει στο δρόμο των περικοπών. Πιο σημαντικό είναι να βρεθεί ένας γενικότερος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, καθώς ο ελληνικός ήταν μόνον μια λύση ανάγκης που υπαγορεύθηκε από τις πιέσεις των διεθνών αγορών. Το ενδεχόμενο να ενταθούν εκ νέου αυτές οι πιέσεις εξαιτίας της Γερμανίας, είναι αυτή τη φορά μάλλον απίθανο. Τα καπέλα επικινδυνότητας για τα ελληνικά ομόλογα μειώνονται. Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης πάει καλά, και έτσι μπορεί κανείς να συζητήσει το ενδεχόμενο παράτασης χωρίς πιέσεις. Στο τέλος η γερμανική κυβέρνηση δεν θα πει όχι. Αυτό θα ήταν λάθος. Προς το παρόν όμως είναι μάλλον καλό ότι δεν είπε αμέσως το ναι".


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6108702,00.html

 

Σχόλια