Τόση μαύρη τρύπα δεν έχει ξαναδεί καμιά κυβέρνηση

Οσο και να θέλει κανείς να δει με αισιοδοξία το μέλλον μέσα από τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, δεν μπορεί να το κάνει. Τη Δευτέρα δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου όπου το καλό νέο είναι ότι το έλλειμμα υποχωρεί γρηγορότερα από τις προβλέψεις. Ενώ ο στόχος ήταν 26,9% με βάση το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής ή κατά 29% με βάση τον επικαιροποιημένο στόχο του Αυγούστου, η μείωση φτάνει το 31,1% και περιορίστηκε στα 16,2 δις από 23,5 δις το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Μέχρι εκεί τα καλά διότι τα κακά είναι ότι τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 3,7% όταν ο ετήσιος στόχος είναι πάνω από 13%. Μάλιστα, το 3,7% των εσόδων επιτεύχθηκε χάρη στον ΦΠΑ που απογειώθηκε στο 17% έναντι του περσινού Σεπτεμβρίου. Κι εδώ όμως, μαγική εικόνα διότι η σύγκριση με τον περσινό προεκλογικό Σεπτέμβρη είναι άδικη καθώς πριν από τις κάλπες παγώνουν τα πάντα.
Γιατί μειώνεται το έλλειμμα; Μα γιατί έχουν μειωθεί κατά 7,1% οι δαπάνες του προϋπολογισμού ενώ ειδικά οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες 11,6% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9,2% ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 8,0% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,2%. Όταν κόβεις μισθούς και συντάξεις ασφαλώς έχεις αποτέλεσμα αλλά κι όταν κόβεις με το μαχαίρι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 30,3% και στραγγαλίζεις την αγορά και την ανάπτυξη.
Το σίγουρο είναι ότι το κομμάτι των εσόδων πάει άπατο και θα δημιουργηθεί μια μαύρη τρύπα άνευ προηγουμένου που θα κληθούμε να καλύψουμε όλοι μας με θυσίες το 2011. Για να αντιληφθεί κανείς πόσο μάταιες είναι όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης για είσπραξη χρημάτων θα πρέπει να δει τα στοιχεία για το πόσοι πήγαν στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ να ρυθμίσουν τα χρέη του με ευνοϊκούς όρους.
Στο ΙΚΑ περίπου 270 χιλιάδες οφειλέτες χρωστούν 5,3 δις ευρώ. Ενώ η προθεσμία λήγει σύντομα, μόλις 28.000 υπέβαλαν αιτήσεις για οφειλές 470 εκατ. ευρώ, ούτε το 10% δηλαδή.
Στον ΟΑΕΕ τα χρέη φτάνουν τα 3,5 δις ευρώ και έκαναν αίτηση μόλις 15.000 για οφειλές ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Με τον κόσμο να έχει άδειες τσέπες τι ρυθμίσεις να γίνουν. Αλλωστε το ίδιο συμβαίνει και με τους ημιυπαίθριους που έχουν γίνει μόλις 100 χιλ. αιτήσεις σε σύνολο 1,5 εκατ. ιδιοκητών.
Τόση μαύρη τρύπα δεν έχει ξαναδεί καμιά κυβέρνηση.

Σχόλια