Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

Πράσινες επενδύσεις κόντρα στην οικονομική κρίση

   Στα πανεπιστήμια του 'Εξετερ και του Πλίμουθ, στα νοτιοδυτικά της Αγγλίας, το 90% των φοιτητών, που παρακολουθούν μαθήματα σχετικά με τις καθαρές τεχνολογίες και το περιβάλλον, δεν μένουν άνεργοι για πολύ καιρό μετά την αποφοίτηση: απορροφώνται, άμεσα, κάθε χρόνο στον τομέα της οικονομίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

    Στη Γερμανία, η αυτοκινητοβιομηχανία BMW στέλνει τους ηλεκτρολόγους και μηχανολόγους μηχανικούς της πίσω στα θρανία, προκειμένου να «ξεσκονίσουν» και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για να είναι σε θέση να εφαρμόσουν τις νέες, υβριδικές τεχνολογίες.

    Κι αυτό επειδή η πράσινη οικονομία -με αντίστοιχη ζήτηση για τα πράσινα επαγγέλματα- γίνεται σταδιακά πράξη, χάρη -μεταξύ άλλων- και στα γενναιόδωρα πακέτα «πράσινων» κινήτρων, ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενεργοποίησαν ήδη από πρόπερσι, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Τον δρόμο δείχνει το Βερολίνο: το ύψος των «δίδυμων» πακέτων οικονομικών κινήτρων της Γερμανίας (τον Νοέμβριο του 2008 και τον Ιανουάριο 2009) ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ. Απ' αυτά, ποσοστό 13,2% αφορά καθαρά πράσινες επενδύσεις για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής (μεταξύ άλλων χρηματοδοτούνται δράσεις ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων, αυτοκίνητα χαμηλών εκπομπών, φιλικότερα προς το περιβάλλον μέσα μαζικής μεταφοράς κτλ).


    Η κυβέρνηση των Παρισίων, από την πλευρά της, στο πλαίσιο του δικού της Σχεδίου Οικονομικής Ανάκαμψης (Δεκέμβριος 2008), ενεργοποίησε κίνητρα ύψους 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 21,2% κατευθύνεται σε δράσεις ενίσχυσης καθαρά πράσινων επενδύσεων, χρηματοδοτώντας- μεταξύ άλλων- το σιδηρόδρομο υψηλών ταχυτήτων, εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υποδομές ηλεκτρισμού. 

AΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.