Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου…

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από την ημέρα που το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία και επειδή κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν να μας λένε παραμύθια της Χαλιμάς, δηλαδή μεγάλα και αστήρικτα λόγια που δύσκολα τα πιστεύει κάποιος, ας κάνουμε μια υπόθεση. Είστε ιδιοκτήτης ή διευθύνων σύμβουλος σε μια πολυεθνική εταιρεία η οποία παρουσιάζει προβλήματα χρέους ενώ παράλληλα τα έσοδα είναι λιγότερα από τα έξοδα, το λεγόμενο έλλειμμα. Τι θα λέγατε στους πιστωτές (δανειστές) σας; Ότι είστε ψεύτης; Ότι η εταιρεία σας είναι υπό πτώχευση; Ότι κινδυνεύει να χάσει την ακίνητη περιουσία της; Ότι είναι η πιο διαφθαρμένη εταιρία στην Ευρώπη; Ότι η προσπάθεια για ανάκτηση της αξιοπιστίας της είναι ένα εγχείρημα τόσο δύσκολο, όσο να αλλάξει ρότα ο Τιτανικός; Ότι το προσωπικό σας είναι άχρηστο; Ή μήπως θα τους απειλούσατε …με πιστόλι; Η απάντηση απλή και δεν χρειάζεται να είστε οικονομολόγος. Εάν είχατε εργαστεί ή μάλλον αν είχατε διαχειριστεί έστω τα οικονομικά του σπιτιού σας δε θα το σκεφτόσασταν καν. Η λαϊκή σοφία λέει, «Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει». Και μας πλάκωσε… Ελάτε τώρα και πάρτε το μέρος των πιστωτών μας. Θα δανείζατε με καλύτερο επιτόκιο μία αναξιόπιστη και σχεδόν χρεοκοπημένη εταιρεία με κίνδυνο να χάσετε τα λεφτά σας ή μία άλλη εύρωστη, με επιχειρησιακό σχέδιο και με προοπτική; Κι εδώ η απάντηση είναι μονόδρομος. 
 
Στον πίνακα της διακύμανσης (ανά τρίμηνο) των spreads των τελευταίων 2 ετών αποτυπώνεται, σταδιακά, η παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης των δανειστών μας στην κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου. Στις 31 Οκτωβρίου του 2008 τα spreads ήταν μόλις στις 161 μονάδες βάσης, στις 31 Οκτωβρίου 2009 142, ενώ ένα χρόνο μετά πανηγυρίζουμε γιατί από την ανώτερη τιμή των 952 μονάδων (7 Σεπτεμβρίου 2010) βρέθηκε στις 786. Είναι γνωστό ότι οι αγορές είναι σκληρές και απάνθρωπες, αν και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι για 4 μήνες μας περίμεναν. Περίμεναν να φανούμε σοβαροί και να πάρουμε μέτρα. Γιατί μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις έπρεπε να γίνουν. Για να αλλάξει όμως η συντεχνιακή αυτή νοοτροπία που εμποτίσθηκε στο DNA των Ελλήνων κυρίως με ευθύνη του Ανδρέα Παπανδρέου έπρεπε να υπάρξει ένα minimum συναίνεσης της αντιπολίτευσης. Ότι δηλαδή γίνεται σήμερα, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα από τη ΝΔ. Είδατε ποτέ τον κ. Σαμαρά με υψωμένη γροθιά να ξεσηκώνει τον κόσμο σε συλλαλητήριο για το ασφαλιστικό ή να δακρύζει από τα υποτιθέμενα δακρυγόνα διαμαρτυρόμενος για τις εμπορικές (το ΠΑΣΟΚ τις αποκαλούσε αποικιοκρατικές) συμφωνίες με τους Κινέζους ή να τάζει λαγούς με πετραχήλια; Όχι μόνο δεν τον είδατε, αλλά αντίθετα η ΝΔ ψήφισε μία σειρά αντιλαϊκών πλην όμως αναγκαίων νομοσχεδίων όπως αυτό της απελευθέρωσης των μεταφορών.
Προς ενίσχυση της επιχειρηματολογίας μου επί των κυβερνητικών λανθασμένων χειρισμών των πρώτων 100 ημερών μέχρι δηλαδή να αποφασίσουν με μεγάλη καθυστέρηση να ακολουθήσουν (δυστυχώς με λάθος τρόπο) μέρος του προγράμματος της ΝΔ (τακτοποίηση ημιυπαίθριων, απόσυρση οχημάτων, επενδύσεις Κινέζων, μεταρρύθμιση στην παιδεία, απελευθέρωση επαγγελμάτων κλπ), αναφέρω και τούτο. Τα spreads των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου δεν είχαν ξεπεράσει τις 400 μονάδες βάσης. Τόσο περίπου είναι σήμερα και το spread της Ιρλανδίας, που όμως ανακοίνωσε ότι το δημόσιο έλλειμμα της χώρας για το 2010 θα εκτοξευθεί στο 32% του ΑΕΠ (2,5 φορές πάνω από το δικό μας), ενώ το δημόσιο χρέος της είναι της τάξεως του 115% του ΑΕΠ (όσο περίπου και το δικό μας). Γιατί οι αγορές δεν τους «τσακίζουν» όπως έκαναν εμάς; Γιατί ο Ιρλανδός πρωθυπουργός ή ο Ισπανός ή ο Πορτογάλος ουδέποτε κατηγόρησαν τη χώρα τους ή το λαό τους; Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου …


Σχόλια