Οι μοιραίες συνέπειες του πλαστικού χρήματος

«Οι μοιραίες συνέπειες του πλαστικού χρήματος», επιγράφει το ρεπορτάζ του ο Γκερντ Χέλερ στην Frankfurter Rundschau για τις πιστωτικές κάρτες στην Ελλάδα: «Πριν από την κρίση οι τράπεζες χορηγούσαν πιστωτικές κάρτες χωρίς να εξετάζουν την αξιοπιστία των πελατών τους, ορισμένες μάλιστα έστελναν πιστωτικές κάρτες με το ταχυδρομείο σε πελάτες τους χωρίς καν να το ζητήσουν οι ίδιοι. Το όριο πίστωσης άγγιζε μέχρι και τα 10.000 ευρώ ετησίως, ενώ τα επιτόκια κυμαίνονταν μεταξύ 16 και 20%. Έτσι οι μπίζνες με τις πιστωτικές έφερναν κέρδη στις τράπεζες. Τώρα όμως με την κρίση η τραπεζική πολιτική του πλαστικού χρήματος έγινε μπούμερανγκ για τις τράπεζες.
Το 2009 το 13,4% των πιστωτικών καρτών ήταν χρεωμένες και οι κάτοχοί τους αδυνατούσαν να τις εξοφλήσουν, σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται ήδη στο 25%. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών έχουν καθυστερήσει τις δόσεις τους για την εξόφληση πάνω από τρεις μήνες. Τα συνολικά υπόλοιπα από πιστωτικές ανέρχονται αυτή τη στιγμή στα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ. Χρηματοπιστωτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αποσβέσουν τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια από αυτό το ποσόν.
Ταυτόχρονα αρκετοί πελάτες επιστρέφουν εθελοντικά τις πιστωτικές τους στις τράπεζες. Έτσι εντός ενός έτους μειώθηκε ο αριθμός των πιστωτικών από επτά εκατομμύρια σε έξι. Παρ’ όλα αυτά οι πιστωτικές που διακινούνται στην Ελλάδα είναι σε σχέση με τον πληθυσμό διπλάσιες από αυτές που διακινούνται στη Γερμανία.»

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6121745,00.html

Σχόλια