Ο Σαμαράς μόνο ως πρωθυπουργός θα “κάνει κυβέρνηση”

Τη στιγμή που ο ίδιος ο Σαμαράς έχει δηλώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συμμετοχής της ΝΔ σε κυβερνήσεις συνεργασίας, έρχεται χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρόν της Κυριακής» να δώσει«πληροφορίες» περί του αντιθέτου, εμφανίζοντας μάλιστα τον Πρόεδρο της ΝΔ να θέτει και «πέντε όρους» για τη συμμετοχή του σε μια τέτοια κυβέρνηση, εκ των οποίων ο χαρακτηριστικότερος είναι η ανάληψη του Υπουργείου Οικονομικών από στέλεχος της ΝΔ.
Δεν γνωρίζουμε ποιος διακινεί τέτοιες «πληροφορίες», πρόκειται όμως για εξαιρετικά ύπουλο πόλεμο κατά τους Προέδρου της ΝΔ. Διότι οι δικές μας πληροφορίες είναι απόλυτα εξακριβωμένες και αξιόπιστες: Ποτέ δεν άφησε να εννοηθεί σε καμία του τοποθέτηση, ιδιωτική ή δημόσια, ο Αντώνης Σαμαράς, ότι προτίθεται να συμμετάσχει σε μετεκλογική κυβέρνηση συνεργασίας, στην περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις επόμενες εκλογές. Ακόμη δεν λιγότερο, ποτέ δεν έθεσε τους «πέντε όρους» που υποστηρίζει το δημοσίευμα ότι έθεσε!
Πέραν από το τεράστιο ζήτημα που δημιουργείται ως προς το ποιος και με ποια σκοπιμότητα διακινεί τέτοιες πληροφορίες, θα πρέπει εμείς, από την πλευρά μας, να αναλύσουμε και για ποιο λόγο δεν θα πρέπει να επιτρέψει η ΝΔ να αφεθεί η παραμικρή υπόνοια για την πιθανότητα συμμετοχής της σε κυβερνήσεις συνεργασίας.
Πρώτα από όλα, η ανακίνηση τέτοιου θέματος στη δεδομένη χρονική στιγμή περνάει εξαιρετικά ηττοπαθές μήνυμα στην κοινωνία (ασχέτως των ποσοστών των εν πολλοίς στημένων δημοσκοπήσεων), επειδή αυτό που περνάνε ουσιαστικά οι υποστηρικτές των σεναρίων συνεργασίας είναι το καταστροφικό μήνυμα, ότι η ΝΔ δεν εμπιστεύεται τον εαυτό της να προτείνει στους πολίτες να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Το δίλημμα δηλαδή που πρέπει να θέσει στους πολίτες η ΝΔ είναι “Κυβέρνηση Μνημονίου ή κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο”. Αυτοί που εμφανίζουν σήμερα το Σαμαρά να μιλάει, εκ του μη όντος για συνεργασίες «για την περίπτωση που χρειαστεί», όχι μόνον δεν υπερασπίζονται την πρόταση της ΝΔ ως ρεαλιστική εναλλακτική, αλλά την εμφανίζουν, αντιθέτως, αδύναμη και απρόθυμη να κυβερνήσει!
Χώρια που παίζουν και το παιχνίδι των νταβατζήδων, εσωτερικών και εξωτερικών, για αυτό που πάντα ήθελαν: Κυβέρνηση συνεργασίας των μεγάλων κομμάτων, ώστε να περνούν εύκολα όλα τα θέματα που τους ενδιαφέρουν με «οικουμενική» συναίνεση…
Στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να πλήξουν την αξιοπιστία της πρότασης Σαμαρά, τον εμφανίζουν δήθεν να εξηγεί με ποιους όρους θα έκανε κυβέρνηση συνεργασίας, ώστε να τον εμφανίσουν δεσμευμένο στα μάτια της κοινής γνώμης και να τον κατηγορήσουν ότι δήθεν «υπαναχωρεί» από προηγούμενη (ανύπαρκτη!) δέσμευσή του και «υπονομεύει τη ‘σωτηρία της χώρας’»!
Υπάρχει όμως και μια άλλη πολύ σοβαρή πτυχή: Το δημοσίευμα, εμφανίζοντας το Σαμαρά να επιδιώκει το Υπουργείο Οικονομικών για τη ΝΔ, επιχειρεί να του φορτώσει προκαταβολικά την ευθύνη για οποιαδήποτε πολιτική ακολουθηθεί σε μια τέτοια περίπτωση. Και μάλιστα, για πολιτική που είναι εξ ορισμού βέβαιο ότι δεν θα είναι η πολιτική της ΝΔ, αλλά προϊόν συνεχών συμβιβασμών, όπου τελικά το πιθανότερο είναι να γίνεται το «χατήρι» εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων. Δεν θα ασκεί, δηλαδή, ο νεοδημοκράτης υπουργός την διακηρυγμένη πολιτική της ΝΔ, αλλά έναν αχταρμά που καμία σχέση δεν θα έχει με την πολιτική της ΝΔ. Παρόλα αυτά, η ΝΔ θα φέρει την πλήρη πολιτική ευθύνη για τον πολιτικό αχταρμά, αφού θα έχει εμφανιστεί ότι αυτή ζήτησε το Υπουργείο Οικονομικών για να «σώσει τη χώρα»! Με τα ΜΜΕ να εξακολουθούν να είναι απολύτως εχθρικά απέναντι στο Σαμαρά, είναι βέβαιο ότι ο επιδιωκόμενος στόχος θα επιτυγχανόταν στο ακέραιο!
Είναι απόλυτη ανάγκη ο  Σαμαράς να γίνει πρωθυπουργός σε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, διότι, διαφορετικά, μη έχοντας στα χέρια του το κράτος (δηλαδή: τη δυνατότητα άσκησης δικής του πολιτικής και επιβολής της μέσω ελέγχου και ορθής χρήσης των εξουσιών των διωκτικών και ελεγκτικών αρχών), είναι σχεδόν μαθηματικά βέβαιο ότι θα πληγεί πολιτικά, σε βαθμό να γίνει παρένθεση στην ηγεσία της ΝΔ, όπως επιδιώκουν όλοι οι εχθροί του! Χώρα του ότι, μη έχοντας στα χέρια του το κράτος, δεν θα μπορέσει με τίποτα να τα βάλει, μόνος εναντίον όλων, με τους εγχώριους και ξένους νταβατζήδες που θα προσπαθούν συνεχώς να τον υπονομεύσουν, όπως κάνουν σήμερα και όπως έκαναν και με τον Καραμανλή.
Υπάρχει και ακόμη ένας σοβαρός κίνδυνος, στην περίπτωση που η ΝΔ συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ως δεύτερο κόμμα, σε πιθανές εκλογές. Αυτός είναι, να καταφέρουν οι εχθροί του Αντώνη να δημιουργήσουν την πεποίθηση στον κόσμο ότι τάχα δεν θα είναι η ΝΔ η επόμενη αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά κάποιο «άλλο» σχήμα, που θα αναδείξουν ή θα κατασκευάσουν οι νταβατζήδες στην πορεία. Το 1989-90, μπορεί η ΝΔ να συμμετείχε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά αυτό έγινε με τη ΝΔ να έχει ισχυρή εκλογική πλειοψηφία και ήταν εμφανές σε όλους ότι ήταν ζήτημα χρόνου η δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ.
Στην περίπτωση που, σήμερα, οι εκλογές δεν βγάλουν κανένα κόμμα αυτοδύναμο, τότε ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας με τη ΝΔ δεύτερο κόμμα σε εκλογική δύναμη, θα ακυρώσει κάθε δυνατότητα δημιουργίας προσδοκίας για σύντομη ανάληψη της εξουσίας από μόνη τη ΝΔ του Σαμαρά. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να αφήσει το ΓΑΠ να βγάλει μόνος του τα κάστανα από τη φωτιά στην οποία έριξε τη χώρα με το Μνημόνιο.
Αν πάλι η ΝΔ ανατρέψει τις σημερινές δημοσκοπικές ή «δημοσκοπικές» προβλέψεις και έρθει πρώτο κόμμα, έστω και χωρίς αυτοδυναμία, είναι πολιτικώς περίπου βέβαιο ότι, σε επόμενη εκλογή, θα λειτουργήσει το ένστικτο αυτοσυντήρησης του λαού, που λειτουργεί σχεδόν πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις, και η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση σε επόμενη εκλογή.
Ούτε κάποια πολιτική τακτική συνηγορεί, συνεπώς, στο να αποδεχθεί η ΝΔ να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας.
Όλα αυτά είναι εξωφρενικές παγίδες που προσπαθεί συνεχώς να στήσει στον Αντώνη το σύστημα εξουσίας, προκειμένου να μην γίνει ποτέ ισχυρός και αυτοδύναμος πρωθυπουργός, με εξουσία στα χέρια του ικανή να ανατρέψει καταστάσεις και πράγματα. Ο,τιδήποτε άλλο βλέπουμε σήμερα, το βγάζουν οι δυνάστες της χώρας προκειμένου να ακυρώσουν τη δυναμική που με επιταχυνόμενο ρυθμό αναπτύσσει ο Αντώνης! Επειδή δεν μπορούν να τον «σκοτώσουν», του πετούν μπανανόφλουδες και του ζητούν να αυτοκτονήσει πολιτικά μόνος του. Να είναι βέβαιοι ότι δεν θα τους κάνει το χατίρι!
Και να είναι επίσης βέβαιοι ότι αργά ή γρήγορα ο Σαμαράς θα απαλλαγεί απο όλους εκείνους που δοκιμάστηκαν δίπλα του, αλλά απέτυχαν όχι να του μεταφέρουν ιδέες και συμβουλές (από αυτές να φάν΄ κι οι κότες), αλλά ΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑΚΗ. Και θέλουν να τον κρατάνε έγκλειστο στο δικό τους μικροσυστηματάκι για να δικαιώνουν και επιβραβεύουν τους εαυτούληδές τους.
Antinews

Σχόλια