Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010

Ο Πάγκαλος δικαιώθηκε. Βρέθηκαν αυτοί που τα έφαγαν στις …ΔΕΚΟ

Συγχαρητήρια, ο Πάγκαλος δικαιώθηκε. Βρέθηκαν αυτοί που τα έφαγαν. Είναι οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ και μάλιστα των 11 πιο ζημιογόνων.
Βρε δεν ντρέπονται εκεί στο υπουργείο Οικονομικών που αποφάσισαν να κάνουν επικοινωνιακά παιχνίδια στην πλάτη του κόσμου. Αποφάσισαν να βγάλουν τα άπλυτα στη φόρα των πιο διεφθαρμένων, πιο άχρηστων, πιο τεμπέληδων και πιο λαμόγιων αυτής της χώρας. Κι έτσι θα ξεχάσουμε για μερικές ημέρες το νέο Μνημόνιο, τον Παπακωνσταντίνου με τις αστοχίες του, την παράταση της κυριαρχίας του ΔΝΤ. Θα έχουμε να συζητάμε γι’ αυτούς που βούλιαξαν τη χώρα. Τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ. Ομως, χωράει κουβέντα στο όλο θέμα;
Αναμφίβολα κάποιες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων έκαναν πάρτι με το κρατικό χρήμα, έπαιρναν μισθούς διευθυντών, συνέβαλαν τα μέγιστα στην έκρηξη των ελλειμμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχία την τριετία 2007-2009 οι ζημιές των 11 ζημιογόνων ΔΕΚΟ αυξήθηκαν κατά 31% ενώ μόνο πέρυσι τα έσοδα μειώθηκαν 6,8% και ο καθαρός δανεισμός ήταν 8 φορές μεγαλύτερος από τα έσοδα.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (που αναρτήθηκαν και στην ιστοσελίδα του υπουργείου, www.minfin.gr ), αφορούν στις εξής ΔΕΚΟ:

- ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ (ΟΣΕ ΑΕ)
- ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ Α.Ε. (ΕΔΙΣΥ ΑΕ)
- ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ – ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΤΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ)
- ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. (ΗΣΑΠ ΑΕ)
- ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. (ΗΛΠΑΠ ΑΕ)
- ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ Α.Ε. (ΕΘΕΛ ΑΕ)
- ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΒΕΕ (ΕΑΣ ΑΕ)
- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Ε. (ΕΑΒ ΑΕ)
- ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε. (ΕΤΑ ΑΕ)
- ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ (ΤΕΟ ΑΕ)
- ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΔΙΕ ΑΕ)
Τα συνολικά έσοδα των 11 αυτών ΔΕΚΟ ανήλθαν το 2009 σε 1.500.526.914 ευρώ, μειωμένα κατά 6,8% σε σχέση με το 2008 (1.609.586.416 ευρώ). Τα έσοδα γα το 2007 είχαν ανέλθει σε 1.603.525.927 ευρώ. Οι ζημιές τους έχουν αυξηθεί κατά 31%, από το 2007 στο 2009, και ανήλθαν, πέρυσι, σε 1.711.311.680 ευρώ.
- Το συνολικό κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται σε 1.168.761.788 ευρώ το 2009. Το 78% των εσόδων, καταβάλλεται σε αμοιβές, εργοδοτικές εισφορές και λοιπές παροχές των εργαζομένων. Από τα συγκεντρωτικά στοιχεία προκύπτει ακόμα ότι το μέσο κόστος μισθοδοσίας ανά εργαζόμενο (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εργοδοτικές εισφορές) ανέρχεται σε 40.772 ευρώ, αυξημένο κατά 6,5% το 2009 συγκριτικά με το 2008. Ο συνολικός μέσος αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού ανέρχεται σε 21.627 εργαζομένους, μειωμένος κατά 4,5% σε σχέση με το 2008.
- Ο καθαρός δανεισμός (σύνολο μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων μείον ταμειακά διαθέσιμα) των 11 ΔΕΚΟ ανέρχεται σε 11.980.408.058 ευρώ και είναι οκτώ φορές μεγαλύτερος από τα ετήσια έσοδά τους. Το σύνολο των τόκων ανέρχεται στα 574.168.096 ευρώ για το 2009, ή το 38% των εσόδων. Το σύνολο των δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στις 11 ΔΕΚΟ το έτος 2009 ανήλθε σε 1.315.000.000 ευρώ και αφορά στον Όμιλο ΟΑΣΑ, στον Όμιλο ΟΣΕ, στην ΕΑΒ και στην ΕΑΣ.
- Η ΔΕΚΟ με το μεγαλύτερο μέσο όρο είναι ο ΗΣΑΠ, με 56.554 ευρώ ανά εργαζόμενο. Σε πέντε από τις 11 ΔΕΚΟ το συνολικό μισθολογικό κόστος ξεπερνάει τα έσοδα. Ο μέσος μισθός (πλην εργοδοτικών εισφορών και λοιπών παροχών) από το 2007 αυξήθηκε κατά 8% και, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων μειώνεται, το κόστος μισθοδοσίας αυξάνεται.
1. Πράγματι εντυπωσιακά στοιχεία τα οποία γεννούν και πολλά ερωτήματα:
2. Γιατί δόθηκαν καταρχάς μόνο στοιχεία της γαλάζιας διακυβέρνησης; Γιατί δεν δόθηκαν και οι περίοδοι που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ και “μπούκωνε” με μισθούς τους υπαλλήλους, προσλάμβανε “πρασινοφρουρούς” και διόγκωσε απίστευτα τις ΔΕΚΟ που τώρα έγιναν ζημιογόνες. Δεν υπάρχει ευθύνη καμιά, τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε το φαινόμενο των υψηλών μισθών και των ζημιών;
3. Αν καταλάβαμε καλά, για τις ζημιές στις ΔΕΚΟ φταίνε οι υψηλοί μισθοί των 40.000 και πλέον ετησίως κατά μέσο όρο; Δηλαδή τα 10 δισ. έλλειμμα στον ΟΣΕ είναι αποτέλεσμα του μισθολογίου των υπαλλήλων; Δεν είναι αποτέλεσμα των αστοχιών, των επενδύσεων που πήγαν ποιος ξέρει που, των συμφωνιών κάτω από το τραπέζι με εταιρείες όπως η Siemens; Ή μήπως δεν φταίνε και οι μισθοί – σοκ των 500-600 χιλιάδων το χρόνο που έπαιρναν “γαλάζιοι” και “πράσινοι” χρυσοκάνθαροι οι οποίοι μάλιστα “βαφτίζονταν” μάνατζερ και τελικά βούλιαξαν τις εταιρείες;
4. Μήπως οι υψηλοί μισθοί δεν είναι το τυράκι της εκάστοτε κυβέρνησης για να το “βουλώνουν” οι εργαζόμενοι; Δεν είναι μισθοί εξαγοράς ψήφων και από τα δύο μεγάλα κόμματα;
5. Και τέλος, πράγματι κάποιοι (όχι όλοι) έφαγαν πολλά χρήματα και πρέπει τώρα να πληρώσουν το μερίδιο της ευθύνης για την κατάντια της χώρας. Οι πολιτικοί με τα ρουσφέτια τους, με τους δικούς τους παχυλούς μισθούς, με τα κρυφά κονδύλια που εξαγόραζαν συνειδήσεις δεν πρέπει να πληρώσουν; Θα βγουν άραγε ποτέ στοιχεία (όχι αυτά του πόθεν έσχες) για τις περιουσίες που έκαναν κάποιοι “ξεβράκωτοι” πολιτικοί; Αυτοί θα πληρώσουν ποτέ το μερίδιο της ευθύνης
Μπράβο, λοιπόν, στον Πάγκαλο. Δικαιώθηκε ότι τα φάγαμε όλοι. Το είπε άλλωστε και ο… Πρετεντέρης από το Mega…
Αξιοι οι μισθοί τους που απέχουν έτη φωτός ακόμη και από τον πιο υψηλό των ΔΕΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.