ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ

Η πολιτιστική αναγέννηση για το συνδυασμό ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ, ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜA αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους και η προτεραιότητα στη γνωστοποίηση αυτού του προγράμματος δεν είναι απλώς συμβολική αλλά και ουσιαστική. Αντιμετωπίζουμε τον πολιτισμό με δημιουργική ματιά έτσι ώστε κάθε μορφή τέχνης και πολιτιστικής δράσης να καλλιεργείται και να ενθαρρύνεται ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο άκρο του διευρυμένου Δήμου. Στη γενέτειρα πατρίδα του Τζόρτζιο ντε Κιρικο που ανέδειξε μουσικούς, ποιητές, ζωγράφους και σπουδαίους λογοτέχνες, θεσμοί όπως ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός του Δήμου Βόλου και ο Πολιτιστικός  Οργανισμός του Δήμου Ν. Ιωνίας αντιμετωπίζουν προβλήματα όχι μόνο ταμειακά αλλά και μακροπρόθεσμης επιβίωσης. Εξαιρετικές υποδομές, όπως το Δημοτικό Θέατρο και η Παλιά Ηλεκτρική είναι επί της ουσίας εξουδετερωμένες. Κατανοούμε ότι είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ ο πολιτισμός να αντιμετωπιστεί με μία νέα πιο δημιουργική ματιά μέσα στις σημερινές συνθήκες κρίσης. Έτσι πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους ότι ο πολιτισμός έχει έναν τεράστιο αναπτυξιακό χαρακτήρα που γίνεται πιο σαφής, αν συνδεθεί με τον τουρισμό, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής του δήμου.     αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους και η προτεραιότητα στη γνωστοποίηση αυτού του προγράμματος δεν είναι απλώς συμβολική αλλά και ουσιαστική.
 Οι σύγχρονες ανάγκες επιβάλλουν την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων μας έτσι ώστε ο Καλλικράτειος Δήμος Βόλου να μεταμορφωθεί σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη.
 Δεν φθάνει μόνον να γίνονται εκδηλώσεις, ή να διοργανώνονται κάποιοι αγώνες, ευκαιριακά. Να διανύουμε ένα δεκαπενθήμερο άνθισης και μετά να βιώνουμε ένα χρόνο μιζέριας. Χρειαζόμαστε κάτι μόνιμο και διαρκές. Χρειαζόμαστε πρωτοβουλίες που θα δώσουν μια νέα μεγάλη ώθηση στην αγορά, που θα εξασφαλίσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, κι αυτό θα επιτευχθεί μόνον αν βάλουμε τη φαντασία μας και την ευρηματικότητα μας να λειτουργήσουν. Έτσι κάπως πρέπει να σκέπτεται ένας Δήμαρχος,  γιατί είναι απόλυτα υπεύθυνος για την ανάπτυξη της πόλης και την πολιτιστική αναβάθμιση των πολιτών της.
 ΠΟΛΙΤΙΤΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ:
  • Η κατάσταση που επικρατεί στην πόλη μας : το κυκλοφοριακό χάος, η πλήρης αυθαιρεσία στους ελεύθερους χώρους,η  έλλειψη αισθητικής και ταυτότητας, η έλλειψη θέσεων στάθμευσης, η ατμοσφαιρική ρύπανση.
  • Η υποβάθμιση τοπικών συλλόγων με πολιτιστική δράση και η πλήρης εξάρτηση τους από τις κρατικές επιχορηγήσεις.
  • Η έλλειψη σεβασμού απέναντι στα άτομα με αναπηρία και στην τρίτη ηλικία.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ:
  • Το σύνολο των δημιουργικών δραστηριοτήτων που οδηγεί τους πολίτες στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της ψυχολογίας τους, στην ανάπτυξη της κοινωνικότητας και στην αύξηση της κοινωνικής συνοχής, στη διαμόρφωση της κριτικής σκέψης και στην ανάδειξη των πρωτοβουλιών και δεξιοτήτων.
  • Η δημιουργία δημοτικών  έργων  με  ένταξη στον αρχιτεκτονικό και εικαστικό σχεδιασμό της πόλης.
Για αυτό το λόγο το πρόγραμμα του Συνδυασμού μας με πλήρη επίγνωση της σημασίας που έχει η ενίσχυση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του Δήμου μας στηρίζεται στους εξής άξονες:
  • Δημιουργία πολιτιστικού χωριού, όπου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να εμπλουτίσει τις γνώσεις του στην αρχαία ελληνική μυθολογία αναβιώνοντας στιγμιότυπα από την αρχαία Ιωλκό και την Αργοναυτική εκστρατεία μέχρι τους 12 άθλους του Ηρακλή. Στον πολυχώρο θα λειτουργούν  και χώροι αναψυχής
  • Δημιουργία πολυχώρου που θα περιλαμβάνει λαογραφικό μουσείο, μουσείο ελληνικής φορεσιάς, μουσείο κούκλας, δημόσια βιβλιοθήκη, αίθουσα εκθέσεων, συνεδριακό κέντρο, βιβλιοπωλείο, καφέ, εστιατόριο.
  • Σύσταση  Σύγχρονου Ενιαίου Πολιτιστικού Κέντρου με δυνατότητα συστέγασης εργαστηρίων τέχνης, ηλεκτρονικής και συμβατικής βιβλιοθήκης, αίθουσας, χορού, αίθουσας θεάτρου, αίθουσας κινηματογραφικών προβολών, αίθουσας δημιουργικής απασχόλησης. 
Οι παραπάνω δράσεις εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν πολλούς επισκέπτες,  καθημερινά,  με βάση τα αντίστοιχα δεδομένα ξένων χωρών σε μικροκλίμακα, ενώ θα δημιουργηθεί και ένας σημαντικός αριθμός νέων θέσεων εργασίας που θα τονώσουν την τοπική οικονομία:
  • Ανάπτυξη προγραμμάτων στα σχολεία με σκοπό την ανάδειξη και την αξιοποίηση όλων των αρχαιολογικών χώρων (Σέσκλο, Διμήνι, Ν. Αγχίαλος) και των «μνημείων» πολιτισμού (Μουσείο Θεόφιλου).  Η δράση αυτή θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που θα αποτελέσει κατεξοχήν χώρο φιλοξενίας πολιτιστικών δράσεων.
  • Διαχείριση και διασύνδεση των Δημοτικών Βιβλιοθηκών και δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στα ψηφιοποιημένα αρχεία του ΔΗΚΙ.  
  • Ανάληψη στοχευμένων δράσεων από όλους τους πολιτιστικούς φορείς του Δήμο για την τρίτη ηλικία, τους μετανάστες, τις γυναίκες, τις ειδικές κοινωνικές ομάδες. Ο κάθε φορέας ξεχωριστά θα οργανώσει τα απαραίτητα προγράμματα για κάθε μία από τις προαναφερθείσες ομάδες.
  • Δημιουργία φόρουμ επικοινωνίας με όλους τους μορφωτικούς, επιστημονικούς, πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής μας. Συχνά η έλλειψη επικοινωνίας και συντονισμού  σημαντικών συλλόγων προκαλεί  λειτουργικές αδυναμίες.  Το φόρουμ αυτό είναι  αναγκαίο για ανάληψη κοινών δράσεων και υλοποίηση κοινών στόχων.   
  • Δημιουργία πλατφόρμας e-learning  με στόχο την υποστήριξη όλων των πολιτιστικών δράσεων. Η πλατφόρμα θα λειτουργεί ως ανοικτό πεδίο παρουσίας εργασιών  και ιδεών από όλους του χρήστες.
  • Πραγματοποίηση συνεδρίων, εκθέσεων, συναυλιών σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και του Υπουργείου Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και συνακόλουθη προβολή των δράσεων αυτών.
  • Ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πολιτισμού με τη συνεργασία της Δημοτικής Αρχής, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και πολιτιστικών φορέων.
  • Αξιοπόίηση  του προγράμματος CULTURE της Ευρωπαικής  Ένωσης που καλύπτει όλες τις οπτικοακουστικές πολιτιστικές δραστηριότητες.
  • Αποπεράτωση των έργων που εκτελούνται στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου με λιγότερο χρονοβόρες και δαπανηρές εργασίες.
  • Θεσμοθέτηση ετησίου Βραβείου για νέους μουσικούς που θα ξεκινούν την καριέρα τους από την Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου και στήριξη του έργου του Δημοτικού Ωδείου.
  • Ενιαία διοίκηση των πολιτιστικών δράσεων και δημιουργία Βολιώτικης Πολιτιστικής Αρχής.
  • Επανασχεδιασμός της παρουσίας της τέχνης στους δημόσιους χώρους.
  • Διαμερισματική  ανάπτυξη των πολιτισμικών δράσεων, οι οποίες θα πραγματοποιούνται σε όλες τις περιοχές του νέου Δήμου Βόλου.
  • Ενθάρρυνση της δημιουργικής συμμετοχής  των κατοίκων ανάλογα με την περιοχή, από την οποία προέρχονται.
  • Ο Βόλος μπορεί να μετατραπεί σε τόπο συνάντησης διεθνών προσωπικοτήτων με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής  του δραστηριότητας αλλά και την τουριστική προβολή του.
  • Ειδική μέριμνα για τη συμμετοχή και των ατόμων με ειδικές ανάγκες στα πολιτιστικά δρώμενα.
  • Αξιοποίηση και προβολή του τοπικού πολιτιστικού έργου που παράγεται από όλες τις περιφέρειες του Δήμου.
  • Αποκατάσταση και αξιοποίηση των δημοτικών κτιρίων για φιλοξενία  πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
  • Δημιουργία χρηστικού οδηγού που θα αναδεικνύει την σύγχρονη ταυτότητα της πόλης και θα απευθύνεται τόσο στους Δημότες όσο και στους τουρίστες.
  • Ενίσχυση του δημοτικού Ραδιοφώνου με σκοπό να λειτουργήσει ως μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας και όχι ως φερέφωνο πολιτισμικού  διαλόγου.
  • Συνεργασία της πόλης του Βόλου με ανάλογα αναπτυγμένες πολιτιστικά πόλεις της Ευρώπης.
  • Ποιοτική ψυχαγωγία για όλους τους κατοίκους της πόλης με εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου.
  • Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Βόλου  θα λειτουργήσει ως πολιτιστικός άξονας προκειμένου να ενισχυθούν όλες οι πρωτοβουλίες των φορέων της πόλης.
  • Τόνωση του ενδιαφέροντος  των νέων ανθρώπων για το χώρο τη μουσικής, του θεάτρου και του κινηματογράφου με τη διοργάνωση διεθνών φεστιβάλ.  
  • Προώθηση της διακρατικής κινητικότητας των εργαζομένων στον πολιτιστικό τομέα.
  • Ενθάρρυνση της διακρατικής κυκλοφορίας έργων και πολιτιστικών και καλλιτεχνικών αγαθών.
Η δυναμική συμμετοχή του δημότη είναι απαραίτητη για την επιτυχημένη λειτουργία της πολιτιστικής πολιτικής. Δεν αρκεί, οι δημότες να έχουν γνώση μόνο των όσων συμβαίνουν, αλλά πρέπει και να λαμβάνουν μέρος, να νιώθουν ότι αποτελούν κομμάτι της πολιτικής αυτής.

Σε εποχές δύσκολες όπως αυτή που ζούμε, όπου οι άνθρωποι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, φοβισμένοι, κουρασμένοι, απογοητευμένοι και οργισμένοι, οφείλουμε όχι μόνο να προσφέρουμε διεξόδους, αλλά και να στρέψουμε δημιουργικά τον κόσμο προς αυτές.

Με σκοπό να δημιουργήσουμε  καινούργιες και περισσότερο αποδοτικές σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας, οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, να βρούμε τρόπους να υιοθετήσουμε ένα φιλικό – συμβουλευτικό πρόσωπο και να καλλιεργήσουμε τον σεβασμό στον πολιτισμό.

Προκειμένου να υλοποιηθούν, όλα όσα επιγραμματικά αναφέρθηκαν, αυτό που απαιτείται είναι η συνειδητοποίηση της καταλυτικής επίδρασης του πολιτισμού και της τέχνης στην ζωή του τόπου, η μελέτη σε βάθος κάθε δημιουργικής πρότασης  και φυσικά η ισχυρή πολιτική βούληση που σίγουρα  ο Συνδυασμός μας ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ, ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ τη διαθέτει.

Σχόλια