Σας καλώ να στηρίξετε τον αγώνα όσων παλεύουν για να δώσουν στην Ελλάδα Ελπίδα, όχι όσους καλλιεργούν το Φόβο.


Σημεία Ομιλίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά
Στη Δυτική Μακεδονία (Καστοριά)

  • Στην αρχή της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει:
«Σε αυτές τις σκληρές ώρες, τις δύσκολες ώρες που περνάει η πατρίδα μας και ο λαός μας, ξεκινάμε τον αγώνα για τις εκλογές της τοπικής Αυτοδιοίκησης από την τιμημένη Μακεδονία. Την μάνα των εθνικών μας αγώνων! Για να γεμίσουμε την ψυχή και την καρδιά μας με τη δική σας δύναμη! Και τις μπαταρίες της παράταξης με τη δική σας εντολή. Για συσπείρωση, για ενότητα, για αγώνα».
  • Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρεται σε τρεις βασικούς λόγους της επίσκεψής του στη Δυτική Μακεδονία:
«Πρώτον, για να σας μεταφέρω το μήνυμα της Ελπίδας. Μέσα σε μια κρίση χωρίς προηγούμενο. Κι απέναντι σε μια κυβέρνηση, που κάνει ό,τι μπορεί, μαζί με τους πάσης φύσεως “παπαγάλους” και τα “εξαπτέρυγά” της, να σπείρει το φόβο και την απελπισία ανάμεσά σας. Αντισταθείτε στον Φόβο! Υπάρχει Ελπίδα! Ρεαλιστική. Χειροπιαστή».
  • Το δεύτερο μήνυμα, αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θέτει δύο ερωτήματα:
«-- Θέλετε αυτοδιοικητικούς άρχοντες ελεγχόμενους από την κυβέρνηση που ακύρωσε τη μεταρρύθμιση; Που θα επαιτούν ψίχουλα, γιατί δεν θα τους αφήνουν να κάνουν αλλιώς;
-- Ή θέλετε αυτοδιοικητικούς άρχοντες χωρίς κομματικές εξαρτήσεις από την κυβέρνηση. Που θα απαιτούν, δεν θα επαιτούν. Κι έχοντας τις τοπικές κοινωνίες συσπειρωμένες γύρω τους θα κερδίζουν;»
  • Το τρίτο μήνυμα, αφορά το βράδυ των εκλογών και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θέτει ένα ακόμα ερώτημα:
«Τι ακριβώς θέλετε; Να νιώσει η κυβέρνηση ευχαριστημένη με την ετυμηγορία του λαού; Ή να νιώσει… ζεματισμένη
  • Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στη Νέα Δημοκρατία, υπογραμμίζει ότι, σήμερα έχει αλλάξει και προσθέτει:
«Αποτελεί ταυτόχρονα συνέχεια και τομή σε σχέση με το παρελθόν.
-- Αποτελεί συνέχεια, γιατί αντλεί από τις καλύτερες παραδόσεις της Κεντροδεξιάς, που θεμελίωσαν την δημοκρατία και την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.
-- Αλλά αποτελεί και τομή, διότι έκανε αυτοκριτική σε σχέση με το παρελθόν. Όση δεν έκανε ποτέ οποιοδήποτε κόμμα στην Ελλάδα.
Και τώρα κρατώντας αυτά που οφείλουμε να κρατήσουμε – τις καλύτερες παραδόσεις μας και τις ιδέες μας που δικαιώνονται παντού στον κόσμο –
αλλά και απορρίπτοντας αυτά που οφείλαμε να απορρίψουμε – τα σοβαρά λάθη, τις παραλείψεις και τα “βαρίδια” του παρελθόντος – κοιτάμε μπροστά και χαράζουμε νέους δρόμους. Για την Παράταξη. Και για την Πατρίδα».
  • Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει, ανάμεσα στα άλλα:
«Δεν είπαμε, εμείς ποτέ, ότι δεν θα χρειαστούν θυσίες. Είπαμε ότι θα πιάσουν τόπο οι θυσίες. Δεν είπαμε εμείς ποτέ ότι η Νέα Δημοκρατία τα έκανε όλα καλά στο παρελθόν. Όμως ό,τι μέτρα κι αν πήρε, τις συντάξεις των 700 ευρώ δεν τις πείραξε! Όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ σήμερα…
Ούτε αύξησε το ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 9% όπου ήταν πέρσι, στο 11% που έφτασε φέτος ή στο 23% που δεσμεύτηκε με το Μνημόνιο να το ανεβάσει το επόμενο διάστημα…
-- Δεν είπαμε εμείς ποτέ, ότι θα μοιράσουμε λεφτά στον κόσμο. Αλλά αυτά που δεσμευτήκαμε θα τα κάνουμε. Θα αποκαταστήσουμε τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων!
  • Ειδικότερα, για τη θέση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο Μνημόνιο, αναφέρει:
«Όταν διαφωνήσαμε με το Μνημόνιο και το καταψηφίσαμε, μας έλεγαν διάφοροι παπαγάλοι της κυβέρνησης: Καλή η διαφωνία σας, αλλά εσείς τι προτείνετε; Μη βιάζεστε, τους λέγαμε, θα το ακούσετε κι αυτό.
Κι ύστερα από δύο μήνες, στις αρχές Ιουλίου, προβάλαμε δημόσια το δικό μας Σχέδιο για έξοδο από την κρίση.
Πλήρες, αναλυτικό, με στοιχεία, με διαγράμματα, κοστολογημένα όλα…Επί δύο μήνες δεν μας απάντησαν. Κι ύστερα ήλθε η παρουσίαση του Σχεδίου μας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Κι εκεί κατάλαβαν ότι ο Ελληνικός λαός άκουσε πια το Σχέδιό μας... Κι όλος ο Ελληνικός λαός, τη στιγμή της απελπισίας του άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι εμείς λέμε κάτι διαφορετικό πάνω στο οποίο μπορεί να ελπίζει…
Ότι με την Πολιτική του Μνημονίου χτυπιέται το έλλειμμα από τη μια πλευρά, αλλά μεγαλώνει από την άλλη, λόγω της ύφεσης που προκαλεί. Αδειάζουν, τονίζει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τα νερά από τα βάρκα με…τρύπιο κουβά! Και τα μισά χύνονται πάλι μέσα στη βάρκα. Κι έτσι δεν θα αδειάσει ποτέ η βάρκα. Προσέξτε ακόμα και κάτι άλλο που προβλέπει το Μνημόνιο: Ενώ το έλλειμμα μειώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, το χρέος μεγαλώνει γρήγορα! Κι όσο υπάρχει έλλειμμα, το χρέος θα εξακολουθεί να μεγαλώνει.
Βάζουν την Ελλάδα στην πιο σκληρή δοκιμασία που έχει υποστεί ποτέ σε καιρό Ειρήνης, χωρίς να λύνουν το πρόβλημα του ελλείμματος και χειροτερεύοντας το πρόβλημα του χρέους!
Ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν τη μεγαλύτερη οικονομική καθίζηση που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και μισό αιώνα.
Κι απέναντί τους το Σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας μηδενίζει το έλλειμμα σε ενάμιση χρόνο, μειώνει το χρέος μέσα σε τέσσερα χρόνια, και βγάζει την χώρα από τους όρους του Μνημονίου μέσα σε μια διετία.
Άρα δημιουργεί Ελπίδα».

  • Αναφερόμενος στις επιθέσεις της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τονίζει:
«Κι επειδή η κυβέρνηση, τα “παπαγαλάκια” της και τα “εξαπτέρυγά” της
θέλουν τους Έλληνες φοβισμένους και απελπισμένους προσπάθησαν να πουν το μόνο που τους έμενε να πουν: Ότι τάχα το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι “ανεφάρμοστο”.
Ότι δήθεν είναι “μαγικό”. Ότι δεν μπορεί να μειώσει το έλλειμμα σε δεκαοχτώ μήνες…Μια απλή ερώτηση: Πώς ξέρουν ότι το δικό μας πρόγραμμα είναι “μη ρεαλιστικό”; Είναι τάχα μη ρεαλιστικό, γιατί μηδενίζει το έλλειμμα πολύ σύντομα; Αλλά το πρόγραμμα που εκείνοι εφαρμόζουν δεν το μηδενίζει ποτέ!

Άλλωστε μη πάτε μακριά: τελευταία ο ίδιος ο Διοικητής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Στρός Καν το είπε καθαρά: Η “λιτότητα αλά Ελληνικά” δεν είναι κατάλληλη για την υπόλοιπη Ευρώπη, λόγω της ύφεσης που προκαλεί! Συμφωνούμε απόλυτα. Όμως επαυξάνουμε: Δεν είναι κατάλληλη ούτε για την Ελλάδα! Ακριβώς για τον ίδιο λόγο: λόγω της ύφεσης που προκαλεί».

  • Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρεται στην αναξιοπιστία της κυβέρνησης και επισημαίνει:
«Πράγματι, τι αξιοπιστία μπορεί να έχει μια κυβέρνηση, που κατάφερε, στους τέσσερεις πρώτους μήνες εφαρμογής του Μνημονίου, να έχει πέσει έξω στα περισσότερα:
-- Υπολόγιζαν τον πληθωρισμό 1,9% κι ήδη τρέχει με τριπλάσια ταχύτητα, 5,5%!
-- Υπολόγιζαν αύξηση των Δημοσίων Εσόδων κατά 13,7% και τα έσοδα ανέβηκαν μόλις κατά 3,4%, το ένα τρίτο της αναμενόμενης αύξησης.
-- Υπολόγιζαν να μειώσουν τις Δαπάνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μόλις κατά 3,4% και μέχρι στιγμής το έχουν μειώσει κατά 33%».

«Και κάτι ακόμα: Μας είπε ο κ. Παπανδρέου ότι τα μέτρα του Μνημονίου που σκοτώνουν την Αγορά μας τα επέβαλαν απ΄ έξω. Όπως μας είπε χθες ο Εκπρόσωπός του ότι και τις Εξεταστικές μας τις επέβαλαν και αυτές απ΄ έξω. Ότι είναι και αυτές μέρος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο κ. Παπανδρέου…Ένα είναι το σίγουρο. Ότι στήνουν εξεταστικές γιατί δεν μπορούν να κυβερνήσουν χωρίς εξεταστικές. Για να αποπροσανατολίζουν από τις αποφάσεις τους και από τα πραγματικά προβλήματα που περνάει ο κόσμος.

* Κάνουν πολύ καλά που μας πολεμάνε, λοιπόν.
Γιατί δίνουμε στον Ελληνικό λαό, εναλλακτική προοπτική και χειροπιαστή Ελπίδα.
* Κάνουν πολύ καλά που φοβούνται, λοιπόν. Διότι ο Ελληνικός λαός άρχισε να πιστεύει στο μήνυμα της Ελπίδας. Ξεπερνά το φόβο που του καλλιεργούν.
* Κάνουν πολύ καλά που φοβούνται. Διότι δεν είναι μόνο ότι δεν τους βγαίνουν τα νούμερα πια. Είναι ότι σύμβουλος του Πρωθυπουργού, ο Ιταλός Τομάσσο Σκιόπα, με δηλώσεις του πιθανολογεί ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας! Παρά τις αιματηρές θυσίες του Ελληνικού λαού. Και δεν βγήκε κανείς να τον διαψεύσει…Καταλάβατε γιατί τους πείραξε τόσο που το Σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει εκμηδένιση του ελλείμματος σε δεκαοκτώ μήνες; Γιατί δικοί τους σύμβουλοι, με το υφιστάμενο Μνημόνιο, πιθανολογούν ελεγχόμενη πτώχευση πολύ νωρίτερα…
* Κάνουν πολύ καλά που φοβούνται στην κυβέρνηση: Διότι όταν θα έλθει η Νέα Δημοκρατία θα φτιάξει μια εξεταστική Επιτροπή. Μία μόνο. Για να μάθουμε όλοι, με πλήρη στοιχεία και άπλετο φώς, πώς φτάσαμε από ένα πρόβλημα ελλείμματος κοινό σε όλη την Ευρώπη, σε μια κρίση δανεισμού μοναδική στην Ευρώπη. Πώς φτάσαμε από το “λεφτά υπάρχουν” στο πετσόκομμα των συντάξεων των 700 ευρώ.
Για να μάθουμε όλοι πως φτάσαμε από τα spreads μόλις στις 130 μονάδες βάσης όταν παρέδωσε η Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση, στα τριτοκοσμικά spreads των 900 μονάδων σήμερα.

  • Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρεται στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, αναφέρεται στην υποστήριξη του κ. Κ. Λιάντση για το Δήμο Καστοριάς και τον κ. Γ. Δακή για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και καλεί τους πολίτες να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους! Σας καλώ, τονίζει, να πάρουμε την Ελλάδα μας στα χέρια μας! Οι τοπικές και περιφερειακές εκλογές είναι πολύ σημαντική ευκαιρία.
Μην ακούτε τις σειρήνες της αποχής. Η αποχή δεν οδήγησε ποτέ σε τίποτε. Η συμμετοχή έκανε πάντα τη διαφορά.

Ξέρετε τι ανθρώπους πρέπει να εκλέξετε: Διεκδικητικούς απέναντι στην κυβέρνηση του Μνημονίου. Όχι υποτακτικούς σ’ αυτήν. Ξέρετε τι μήνυμα πρέπει να στείλετε το Νοέμβρη. Το μήνυμα της καρδιάς σας: Το μήνυμα της Ελπίδας. Όχι το μήνυμα της υποταγής στο Φόβο. Σας καλώ να ψηφίσετε την Ελπίδα, όχι το Φόβο!
Σας καλώ να στηρίξετε τον αγώνα όσων παλεύουν για να δώσουν στην Ελλάδα Ελπίδα, όχι όσους καλλιεργούν το Φόβο. Το Νοέμβριο είμαι σίγουρος ότι θα στείλετε εσείς το μήνυμα της Ελπίδας. Σε αυτούς που πρέπει…Και θα γκρεμίσετε οριστικά την γκρίζα προπαγάνδα του Φόβου!

Σχόλια