Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

"Οι Κινέζοι δεν έρχονται ως καλοί Σαμαρείτες στην Ελλάδα και την Ευρώπη"

Ελλάδα, η νέα ανιδιοτελής αγάπη της Κίνας;

"Οι Κινέζοι δεν έρχονται ως καλοί Σαμαρείτες στην Ελλάδα και την Ευρώπη", σχολιάζουν Γερμανοί αναλυτές, αλλά "για να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα". Δεν είναι όμως αυτός ο απώτερος στόχος κάθε επενδυτή;

"Η νέα αγάπη της Κίνας", "Η Κίνα αγοράζει ελληνικά ομόλογα", "Η Κίνα βοηθά την υπερχρεωμένη Ελλάδα". Με αυτούς και παρόμοιους τίτλους σχολίασε τις τελευταίες ημέρες ο γερμανικός τύπος την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Ζιαμπάο στην Αθήνα και τις επενδύσεις στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει το Πεκίνο στην Ελλάδα.

Γιατί όμως ξαφνικά αυτή η αγάπη των Κινέζων για την Ελλάδα, διερωτήθηκαν πολλοί Γερμανοί σχολιαστές; Οι Κινέζοι δεν έρχονται ως καλοί Σαμαρείτες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, έλεγε το ρεπορτάζ του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης (ZDF), αλλά για να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα. Δεν είναι όμως αυτός ο απώτερος στόχος κάθε επενδυτή που θέλει να δραστηριοποιηθεί σε μια άλλη χώρα;

Η Κίνα έχει μακροπρόθεσμό επενδυτικό σχέδιο

Όπως είπε προς το ZDF ο Γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν από το Ινστιτούτο ΕΛΙΑΜΕΠ της Αθήνας:
"Η Κίνα έχει ένα μακροπρόθεσμα επιχειρησιακό και επενδυτικό σχέδιο και προσπαθεί να χτίσει ορισμένες βάσεις. Όχι όμως έχοντας στο στόχαστρό της μόνον την Ελλάδα. Στην Ελλάδα θέλουν να δημιουργήσουν το ευρωπαϊκό τους κέντρο επιχειρήσεων και να επεκταθούν για παράδειγμα στις γειτονικές χώρες, τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία. Θέλουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνονται και να προσφέρουν τα προϊόντα τους και εκεί".


Η Ελλάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γερμανικής τηλεόρασης, θα χρησιμεύει ως μια από τις κύριες βάσεις για κινεζικές εξαγωγές προς την υπόλοιπη Ευρώπη. "Σε κινεζικά χέρια βρίσκεται ήδη μέρος του λιμανιού του Πειραιά και οι Κινέζοι σχεδιάζουν ήδη και άλλες επενδύσεις, για παράδειγμα στην Κρήτη". Σύμφωνα με το ZDF ωστόσο η έλευση των Κινέζων προκαλεί και ανησυχίες. Για παράδειγμα στον κλάδο της ελληνικής υφαντουργίας που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εξαιτίας του έντονου κινεζικού ανταγωνισμού.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6077162,00.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.