Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2010

Απαραίτητη η κατασκευή θεάτρου στα Καλάβρυτα..

Απαραίτητη η κατασκευή θεάτρου στα Καλάβρυτα..

Ο Παγκαλαβρυτινός  απέστειλε σχετική επιστολή σε όλους  τους υποψήφιους Δημάρχους του νέου Δήμου Καλαβρύτων για την κατασκευή  ανοιχτού θεάτρου,καθώς διανύουμε την προεκλογική περίοδο, στη  διάρκεια της οποίας θα πληροφορηθούμε, μέσω διαφόρων εντύπων, προεκλογικών ομιλιών και συζητήσεων, τις θέσεις και τα προγράμματα των συνδυασμών που θα διεκδικήσουν το Δημαρχιακό θώκο στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
Ως πολιτιστικός φορέας αυτού του τόπου και  με την εμπειρία που διαθέτουμε  υπηρετώντας την κοινωνία μας μέσα από δράσεις πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θεωρούμε υποχρέωσή μας να κοινοποιήσουμε τις απόψεις μας για θέματα που απασχολούν τη νεολαία, και μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας της πόλεως των Καλαβρύτων, αλλά και όλου του νέου Καλλικρατηκού Δήμου μας.
Προς 
Υποψήφιους  Δήμαρχους του  νέου
Δήμου Καλαβρύτων

Αξιότιμοι κύριοι

      Οι  εκλογές στην τοπική Αυτοδιοίκηση κάθε φορά δημιουργούν την ευκαιρία να μπουν νέοι στόχοι και νέα οράματα  προς όφελος των δημοτών και όχι  μόνο. Είναι μια ευκαιρία να αναδειχθούν προβλήματα και να προγραμματιστούν έργα για την ανάπτυξη του τόπου μας και την ευημερία των πολιτών. Είναι μια ευκαιρία να μπουν προτεραιότητες σε σχέση με τα δεδομένα της κάθε εποχής.
      
Οι  δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 βρίσκουν το Δήμο μας με πολλά προβλήματα, τα οποία επιζητούν επίλυση και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο, υπό αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Παρόλα αυτά καλούμεθα να ιεραρχήσουμε τις βασικότερες ανάγκες μας και να βρούμε το βηματισμό μας στη νέα εποχή.
      Εν  όψει λοιπόν και των εκλογών, αλλά και των νέων δεδομένων που θα προκύψουν από τη συνένωση των Δήμων, ο Παγκαλαβρυτινός Πάτρας που μοναδικό στόχο έχει τη διατήρηση της παράδοσης και του πολιτισμού του τόπου μας, επιθυμεί δια της παρούσης επιστολής του να αναδείξει μια σημαντική έλλειψη της περιοχής μας, καλώντας σας να την αξιολογήσετε και να τη συμπεριλάβετε στο προεκλογικό σας πρόγραμμα, ώστε να αποτελέσει προτεραιότητα.

      Η πρότασή μας αυτή αφορά την κατασκευή  ενός ανοιχτού θεάτρου, το οποίο δυστυχώς λείπει από τον  τόπο μας.

      Την ώρα που ακόμα και μικρότεροι πληθυσμιακά, Δήμοι διαθέτουν το δικό τους ανοιχτό θέατρο, πραγματοποιώντας κάθε καλοκαίρι δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ο δικός μας Δήμος μένει χωρίς λόγο θεατής.
      Με  την πραγματοποίηση διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων (συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων κ.λπ.), ο εκάστοτε διοργανωτής δήμος γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων θεατών, δημιουργώντας παράλληλα μια μεγάλη πηγή εσόδων.
      Ανάλογα παραδείγματα συναντάμε σε δήμους όλης της Ελλάδας, οι οποίοι χρησιμοποιούν  θέατρα 1.000 θέσεων και κάθε καλοκαίρι έχουν να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό, όχι μόνο στους δημότες τους, αλλά και σε ετεροδημότες, που σπεύδουν από κάθε σημείο να παρακολουθήσουν κάποια θεατρική – πολιτιστική παράσταση.
  Επιπλέον, με την πραγμάτωση ενός τέτοιου εγχειρήματος, θα βρουν στέγη οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου αλλά και οι γυμναστικές επιδείξεις των σχολείων της πόλης μας, που μέχρι σήμερα φιλοξενούνται στα προαύλια των σχολικών μονάδων.
      Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, δύο είναι  οι ιδανικές τοποθεσίες που θα μπορούσαν άνετα να φιλοξενήσουν ένα ανοιχτό θέατρο στα Καλάβρυτα.
      Πρόκειται για τον περιβάλλοντα χώρο στον τόπο Θυσίας, σε σημείο βεβαίως που δεν  θα προσβάλει την Ιερότητα του  χώρου, όπως έχει πράξει άλλωστε, και  ο μαρτυρικός Δήμος Διστόμου, η  πλησίον των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως μας στη διαδρομή προς την Ι.Μ. Αγίας Λαύρας.
      Η αμφιθεατρικότητα των χώρων καθιστούν  πιο εύκολη την ανέγερση ενός θεάτρου, το οποίο θα βρίσκεται μακριά από  κατοικίες και θα είναι φυσικά φιλικό προς το περιβάλλον. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα έργο σπουδαίο που θα συμβάλει ιδιαίτερα στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.
      Παράλληλα, μπορεί να υπάρξει σχεδιασμός, ώστε ο συγκεκριμένος χώρος να χρησιμοποιηθεί και για άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς, αλλά και τους χειμερινούς μήνες.
      Κλείνοντας, πρέπει να αναφέρουμε πως σίγουρα  υπάρχουν πιο σοβαρά ζητήματα που  θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα  διοίκηση του νέου «Καλλικρατικού»  Δήμου, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε  πως ο πολιτισμός είναι ο «καθρέπτης» του Δήμου μας και μπορεί να επιφέρει στην περιοχή μας πολλαπλά οφέλη.
      Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι αρχαίοι  ημών πρόγονοι, είχαν ταυτίσει την  περιοχή μας με τον πολιτισμό, κατασκευάζοντας Αρχαία Θέατρα, όπως στο Αρχαίο Λεόντιο, στον Αρχαίο Κλείτορα και αλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.