«Ναυάγησε» η επένδυση στον Αστακό


Κυβέρνηση και Καταριανοί “ναυάγησαν” στον Αστακό
Μεγάλη ήττα για την κυβέρνηση Παπανδρέου αποτελεί το “ναυάγιο” το οποίο όπως επιβεβαίωσαν πριν απο λίγο ο υπουργός Χάρης Παμπούκης και ο υφυπουργός κ. Κουβέλης, επήλθε στη μεγάλη επένδυση στον Αστακό από τους εμίρηδες του Κατάρ. Αν κάποιοι περίμεναν κελεμπίες με πετροδολάρια να κάνουν βόλτες στην Ελλάδα θα απογοητευτούν. Όπως θα απογοητευτούν οι Νίκος Παπανδρέου, Χάρης Παμπούκης και Λούκα Κατσέλη που έκαναν τεμενάδες στους εμίρηδες.
Τελικά το όλο πρότζεκτ ήταν μια φούσκα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το έργο της δημιουργίας χώρου αποθήκευσης του περίφημου αερίου LPG και της ανάπτυξης μονάδας φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας “κάηκε” προτού καν ξεκινήσει. Και για το ναυάγιο δεν ευθύνονται οι αντιδράσεις των περιβαλλοντολόγων, ούτε της τοπικής κοινωνίας του Αστακού, που εξέφραζαν φόβους για την ασφάλεια του αερίου.
Η πλήρης αποτυχία της… οικονομικής διπλωματίας και ο τερματισμός μιας επένδυσης άνω των 3,5 δισ. που εξαγγέλθηκε πομπωδώς από την κυβέρνηση, οφείλεται στον κακό σχεδιασμό. Στην πρεμούρα κάποιων να δείξουν ότι έρχονται οι Αραβες και θα σώσουν την Ελλάδα με τις επενδύσεις τους.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι Καταριανοί δεν είχαν εξασφαλίσει χρηματοδότηση και ήθελαν να γίνει η επένδυση με κεφάλαια από ελληνικές τράπεζες.
Κομβικό σημείο, επίσης, οι έντονες αντιδράσεις άλλων χωρών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και που αν γινόταν η επένδυση θα ήταν χαμένες. Προ ημερών, Ιταλοί αλλά και στελέχη της EXXON που έχουν μονάδα με την Edison στην Ιταλία διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν ισότιμη πρόσβαση στο υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο LPG το οποίο είναι φθηνότερο από το φυσικό αέριο. Ελεγαν δηλαδή ότι δεν μπορεί αυτοί να πουλάνε ρεύμα ακριβότερο επειδή κάποια χώρα, η Ελλάδα στην προκειμένη περίπτωση θα μπορεί να πουλάει φθηνότερα, λόγω της αποκλειστικότητας του LPG, το οποίο σημειωτέον, δεν το θέλει κανείς επειδή είναι πράγματι επικίνδυνο.
Για τα ναυάγιο, επίσης, ετέθη θέμα που θα πωλείται το ρεύμα που θα παραγόταν στον Αστακό. Δεν είχαν βρεθεί δηλαδή εκ των προτέρων αγορές. Υπήρχε μια πρόβλεψη για τη μεταφορά τουλάχιστον του 70% του ρεύματος στην Ιταλία, αλλά και αυτό ήταν στον αέρα.

Παράλληλα, η Τ. Μπιρμπίλη είχε εκφράσει επιφυλάξεις για το ότι μπορεί να κατακλυστεί η ελληνική αγορά με φθηνό ρεύμα, το οποίο όμως δεν μπορεί να αντέξει το σύστημα.
Η υπόθεση του Αστακού είχε προκαλέσει μεγάλο μπάχαλο στην κυβέρνηση και γερή κόντρα μεταξύ του Χ. Παμπούκη και του Σπ. Κουβέλη. Για το έργο, επίσης, υπήρχαν έντονες επικρίσεις σχετικά με το ρόλο του αδελφού του πρωθυπουργού, Νίκου Παπανδρέου, καθώς και του “κολλητού” της οικογένειας Παπανδρέου, του επικοινωνιολόγου, Γ. Σεφερτζή.
Δηλώσεις Παμπούκη
Την αίσθησή του ότι έχει “χαλάσει” η επένδυση στον Αστακό εξέφρασε ο Υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης μιλώντας ενώπιον της επιτροπής που συζητούσε το νομοσχέδιο “Fast track”.
Αργότερα, συνομιλώντας με δημοσιογράφους εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν …. συμμετέχει στην επένδυση ¨παρά μόνο παρέχει διευκολύνσεις προς τους επενδυτές¨. Όπως επίσης είπε, η επένδυση ναυάγησε είτε στο μέτωπο των τιμών προμήθειας και διάθεσης του αερίου, είτε σε κοινοπρακτικό επίπεδο.
Ο κ. Παμπούκης εξέφρασε επίσης την ανησυχία του και για το ότι το ¨κλίμα¨ που υπάρχει στην Ελλάδα μπορεί να επηρεάσει γενικότερα την προσέλκυση επενδυτών. Όπως άφησε να εννοηθεί, οι όποιες αντιδράσεις από κόμματα, φορείς ή περιβαλλοντικές οργανώσεις, θα συμβάλουν αρνητικά ως προς την προσέλκυση επενδυτών….
΅Προσέξτε μήπως εκεί που λέμε να προστατέψουμε το περιβάλλον δεν υπάρχει τίποτα πλέον΅ είπε θυμίζοντας ότι δεν υπάρχει ουρά επενδυτών να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά απλώς τους δίνουμε κίνητρα…
Τι μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αποσύρουν το ενδιαφέρον τους για την επένδυση στον Αστακό οι δύο εταιρείες του Κατάρ που συμμετείχαν στο κονσόρτσιουμ για την υλοποίηση του ενεργειακού κέντρου, κρίνοντας ότι δεν είναι βιώσιμο το εν λόγω πρότζεκτ.
Με επιστολή του ο υφυπουργός Ενέργειας του Κατάρ ενημέρωσε σχετικά τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη.
Σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουβέλης αναφέρει ότι η πλευρά του Κατάρ αναγνωρίζει ότι από την πλευρά μας έγιναν οι κατάλληλοι χειρισμοί και ότι το πρόβλημα ανέκυψε μεταξύ των επιχειρηματιών που μετέχουν στην κοινοπραξία.
«Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με το επιχειρηματικό μέρος της επένδυσης. Δεν τα βρήκαν οι επιχειρηματίες», σημειώνει ο κ. Κουβέλης, υπογραμμίζοντας ότι δεν επηρεάζεται κατά κανένα τρόπο η συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης στη Νέα Υόρκη, για επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων.
Επίσης, όπως δηλώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών «μέσα στην επιστολή τονίζεται ότι η καταρινή πλευρά είναι ανοιχτή σε άλλες προτάσεις συνεργασίας σε ενεργειακά θέματα».
Σημειώνεται ότι στην κοινοπραξία για την εκτέλεση του έργου του Αστακού μετείχαν εκτός από τις δύο κρατικές καταρινές εταιρείες, η CCC και η Rosebud.

Σχόλια