Μνημόνιο σε περισσότερες δόσεις....

Πιο κοντά η παράταση της αποπληρωμής του δανείου προς την τρόικα 
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν (στο κέντρο), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σερβάζ  Ντερούζ (αριστερά) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κλάους Μαζούχ (δεξιά)  σε συνέντευξη Τύπου τον Αύγουστο στην Αθήνα. Η εποπτεία της τρόικας στην ελληνική  οικονομία ενδέχεται να παραταθεί και πέραν του 2013
Την παράταση του Μνημονίου μετά το 2013 διαπραγματεύεται η κυβέρνηση ύστερα και από τις νέες εκτιμήσεις της Εurostat ότι το έλλειμμα του 2009 δεν θα είναι τελικά 13,7% του ΑΕΠ, αλλά μπορεί να ξεπεράσει και το 15%. Στόχος της διαπραγμάτευσης είναι η Ελλάδα να εξοφλήσει το ΔΝΤ και τους ευρωπαίους πιστωτές που μετέχουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό όχι το 2013 αλλά 3- 4 χρόνια αργότερα. Κάτι τέτοιο θα έδινε μεγάλη ανάσα στη χώρα τη διετία 2013- 2014, οπότε συμπίπτουν μεγάλες εξοφλήσεις χρεών. Ενδεχόμενη αποδοχή του ελληνικού αιτήματος δεν θα σήμαινε, φυσικά, όπως λένε κοινοτικές πηγές, νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας από ΔΝΤ και Ευρώπη. Θα σήμαινε ωστόσο παράταση της λειτουργίας του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, που επισήμως πρέπει να λήξει το 2013- και οι Γερμανοί αντιδρούν έντονα σε κάθε ιδέα «μονιμοποίησής» του. Πάντως, οι περισσότεροι εταίροι φαίνεται να θεωρούν αναπόφευκτη την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος, καθώς δεν επιθυμούν να γίνουν «συνένοχοι» σε τυχόν χρεοκοπία χώρας του ευρώ, με άγνωστες συνέπειες για το σύνολο της ευρωζώνης. Κοινοτικές πηγές ωστόσο τόνιζαν πως ακόμη και αν εγκριθεί η παράταση του Μνημονίου θα αφορά το δημόσιο χρέος και την εποπτεία από την τρόικα, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει μεταβολή των στόχων που έχουν τεθεί για το έλλειμμα της Ελλάδας.
Παράλληλα, με κατάλογο συγκεκριμένων μέτρων που πρέπει να περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2011 προσέρχεται τη Δευτέρα στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο ήδη έχει αποφανθεί πως το σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου είναι «από αόριστο έως γενικόλογο». Η τρόικα θέλει- σύμφωνα με κοινοτικές πηγέςσαφείς και ρητές δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά και δεν είναι τυχαίο πως προχθές ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ επαναλάμβανε ότι τα προγράμματα των χωρών μελών, «πρέπει να είναι αξιόπιστα, πρέπει να είναι πιστευτά από τις αγορές». Οι εκκρεμότητες. Φυσικά, υπάρχουν δύο σημαντικές εκκρεμότητες εξαιτίας των οποίων τα μέτρα δεν μπορεί να είναι συγκεκριμένα- και αυτό το γνωρίζει η Αθήνα, διαπραγματευόμενη τουλάχιστον τον χρόνο λήψης των αποφάσεων. Η μια είναι η επίσημη ανακοίνωση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009, η οποία θα γίνει στις 22 Οκτωβρίου και θα αναθεωρεί- σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - το 13,7% προς τα πάνω, μεταξύ 14,1% και 15,0% (αναλόγως ποια εκδοχή επιλέγει κανείς). Η άλλη είναι ότι ουδείς γνωρίζει επακριβώς ποια θα είναι η απόκλιση από τον στόχο του 8,1% που έχει τεθεί από το Μνημόνιο για το 2010, παρότι κοινοτικές πηγές την τοποθετούν ήδη τουλάχιστον στη μία ποσοστιαία μονάδα.
 http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4598184

Σχόλια