Η συζήτηση για παράταση της αποπληρωμής δεν βοηθά την Ελλάδα

«Οι παγίδες της αποπληρωμής», είναι ο τίτλος ανάλυσης του Γκερντ Χέλερ στην οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt για τη συζήτηση περί παράτασης ή όχι της αποπληρωμής των δανείων ΕΕ-ΔΝΤ: «Το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής κρύβει πολλές παγίδες. Οι Έλληνες θα πρέπει το 2014 να διαθέσουν 70,7 δισεκατομμύρια για ληξιπρόθεσμα ομόλογα, έντοκα γραμμάτια και για τις προγραμματισμένες εξοφλήσεις του ευρωπακέτου. Το 2015 πρέπει να εξοφληθούν σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα 76,6 δισεκατομμύρια. Έτσι το ποσόν της αναχρηματοδότησης για τα δύο αυτά χρόνια αγγίζει περίπου τα δύο τρίτα του ΑΕΠ. Μάλλον δεν είναι δυνατόν να πάνε όλα κατ’ ευχήν. Γι’ αυτό εδώ και εβδομάδες γίνονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το πως είναι δυνατόν να δρομολογηθεί αναδιαμόρφωση της αποπληρωμής για το 2014 και το 2015.»
 «Τσαπατσουλιά ή συνειδητή αναβολή του προβλήματος;»
«Για το ΔΝΤ τέτοιου είδους διορθώσεις είναι καθημερινότητα. Στην περίπτωση της Ελλάδας θα προέκυπτε όμως μείζον πολιτικό θέμα,
διότι ούτε πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή του ευρωπακέτου και διαφαίνεται πως η Ελλάδα δεν θα τα φέρει βόλτα. Αναρωτιέται βέβαια κανείς γιατί όλα αυτά δεν τα αντελήφθη ουδείς όταν υπογραφόταν την άνοιξη το ευρωπακέτο. Πρόκειται για τσαπατσουλιά ή για συνειδητή αναβολή του προβλήματος; Οι εκ των υστέρων βελτιώσεις φαίνονται ωστόσο μάλλον ατυχείς, διότι έτσι δίνεται η εντύπωση στην κοινή γνώμη πως οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλο.
Ασφαλώς έχουν γίνει σοβαρά βήματα προς την κατεύθυνση της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλάζει σιγά-σιγά το κλίμα έναντι της Ελλάδας στις αγορές, αλλά δεν μπορεί κανείς να κάνει λόγο για λήξη του συναγερμού.»
«Το καλύτερο θα ήταν τώρα να σταματήσει αμέσως η όλη συζήτηση γύρω από την παράταση ή όχι της αποπληρωμής των δανείων και να επανέλθει την κατάλληλη στιγμή. Εξάλλου πριν από το 2012 δεν υπάρχει καν η αντικειμενική ανάγκη για κάτι τέτοιο. Μέχρι τότε η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιδείξει και άλλες επιτυχίες όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος και τις εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις. Επιτυχίες που θα διευκολύνουν το ενδεχόμενο λήψης μιας τέτοιας απόφασης.»

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6111586,00.html

 

Σχόλια