Οι δήμοι μπροστά στο αδιέξοδο...



UDEMAND ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ...

Σε αδιέξοδο θα φτάσουν οι δήμοι τα προσεχή χρόνια. Η οικονομική τους κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Η εφαρμογή του Καλλικράτη θα επιφέρει μεγάλη μείωση των εσόδων τους. Ποια είναι η λύση…; Περιστολή των δαπανών, εντατικότερος έλεγχος για την είσπραξη των εσόδων τους και αξιοποίηση των ευρωπαικών προγραμμάτων.

Ειδικά τώρα με τις συνενώσεις, θα πρέπει οι δήμοι να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις κτιριακές υποδομές τους και να περιορίσουν τα έξοδά τους. Θα πρέπει επίσης να εντείνουν το έλεγχο έτσι ώστε να εισπράτουν τα προβλεπόμενα προς αυτούς τέλη. Οι πελατειακές σχέσεις δεν βοηθούν την ανάπτυξη των δήμων και αυτό έχει γίνει πια κατανοητό. Θα πρέπει επίσης, οι νέοι Δήμαρχοι να αξιοποιήσουν το ανθρώπινο δυναμικό των δήμων και να δημιουργήσουν τις προυποθέσεις για ένα αναπτυξιακό περιβάλλον. Η σωστή αξιοποίηση των ευρωπαικών κονδυλίων και η προσέλκυση επενδυτών είναι αυτή που θα μπορέσει να αντισταθμίσει την περικοπή των κρατικών εισφορών.

Δύσκολα αλλάζουν οι συνήθειες, ωστόσο τώρα τα πράγματα ζορίζουν…

Ήδη στον Πειραιά οι υπάλληλοι κινδύνεψαν να μην λάβουν τους μισθούς τους λόγω των οικονομικών προβλημάτων του δήμου. Η κυβερνητική παρέμβαση έσωσε τον δήμο αλλά και τον Δήμαρχο, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Δεν φαίνεται όμως να έχουν την ίδια τύχη και οι εργαζόμενοι στον δήμο της Νίκαιας. Ο λογαριασμός, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που αφορά τη μισθοδοσία του συνόλου των εργαζομένων του δήμου είναι δεσμευμένος και οι υπάλληλοι δεν πρόκειται να πληρωθούν πριν τις 12 Δεκέμβρη. Ίσως να φταίει που ο Δήμαρχος δεν είναι «πράσινος» αλλά «κόκκινος»…

http://udemand.blogspot.com/2010/10/blog-post_3040.html

Σχόλια