Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

Θα ελέγχουμε το 80 % στο Αιγαίο ;;;;

 'Ακουσον, άκουσον θα ελέγχουμε περίπου το 80 % στο Αιγαίο !!!!
Και τι θα πρέπει να κάνουμε να είμαστε υπερήφανοι για αυτό ;;;
Διαβάστε το άρθρο της Καθημερινής για να δούμε που το πάει η κυβέρνηση και τι σχεδιάζουν για το Αιγαίο.
Προοπτική συμφωνίας για το Αιγαίο


 
Πολύωρες συνομιλίες σε καλό κλίμα μεταξύ των Γιώργου Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν με επίκεντρο τα 12 μίλια

Του Αθανασιου Eλλις
Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν εισέλθει σε πορεία εξομάλυνσης των σχέσεών τους, και με το κλίμα να βελτιώνεται, όπως επιβεβαιώθηκε και στις πολύωρες συνομιλίες που είχαν οι δύο πρωθυπουργοί την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αθήνα, διαφαίνεται η προοπτική συμφωνίας σε αρκετές πτυχές ευαίσθητων ζητημάτων, μεταξύ αυτών και σε ό,τι αφορά το Αιγαίο.
Ο Ταγίπ Ερντογάν θα ήθελε να υπάρξει μια κατ' αρχήν συμφωνία για το Αιγαίο μέχρι το τέλος του έτους. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε ορισμένες αρχές, χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί συγκεκριμένη «λύση-πακέτο». Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι έχει φτάσει η ώρα η διαπραγμάτευση να γίνει σε πολιτικό επίπεδο, ενώ κανείς, και από τις δύο πλευρές, δεν αποκαλύπτει το περιεχόμενο των όσων έχουν μέχρι τώρα συμφωνηθεί. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η λύση που προκρίνεται είναι η αυξομείωση της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, τα οποία σε ορισμένες περιοχές θα φθάσουν τα 12 μίλια, ενώ σε άλλες, κυρίως γύρω από τα νησιά, θα είναι πιο περιορισμένα. Πρακτικά, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, η φόρμουλα αυτή δίνει στην Ελλάδα τον έλεγχο ποσοστού λιγότερου του 80% του Αιγαίου, που θεωρείται αναμενόμενο σε περίπτωση που τη σχετική απόφαση εξέδιδε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
O Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την προσμονή ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει πράξη την πρόσφατη δήλωσή του πως δεν επιθυμεί να υπάρχουν υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά. Το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο «έθεσε ο ίδιος ο κ. Ερντογάν όχι μόνο σε μένα προσωπικά αλλά και δημοσίως σε πρόσφατη συνέντευξή του, όταν δήλωσε ότι και ο ίδιος δεν θα ήθελε να βλέπει υπερπτήσεις» τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, μετά τη διάρκειας δυόμισι ωρών συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, και πρόσθεσε: «Ας μην ερμηνεύσουμε τη δήλωσή του, ας δούμε (τι θα γίνει) στην πράξη».
Μετά τον θρίαμβο στο πρόσφατο δημοψήφισμα ο Τούρκος πρωθυπουργός αισθάνεται ισχυροποιημένος έναντι του στρατιωτικού κατεστημένου και πιστεύει ότι έχει μεγαλύτερα διαπραγματευτικά περιθώρια σε σχέση με το παρελθόν. Φαίνεται, δε, πως μια προσέγγιση με την Ελλάδα και η επίλυση διαφορών, γίνεται θετικά δεκτή από μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινής γνώμης και, μάλιστα, ενδεχομένως να βοηθήσει το κυβερνών κόμμα στις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν ώς τον Ιούνιο.
Αποδίδουν οι διερευνητικές
Η συνάντηση των κ. Παπανδρέου και Ερντογάν διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, όπως διεφάνη και από τις δηλώσεις των δύο ηγετών, οι οποίοι επανειλημμένως προσφώνησαν ο ένας τον άλλο «φίλο», ενώ για πρώτη φορά πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας ανέφεραν δημόσια ότι οι διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο, οι οποίες αισίως πλησιάζουν τις πενήντα, όχι μόνο εντατικοποιούνται αλλά αποδίδουν αποτελέσματα. Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε πάντως ότι η όποια εξέλιξη θα πρέπει να συνάδει με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Στη μακρά συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς όλο το φάσμα των ευαίσθητων ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες, από το Αιγαίο και την Κύπρο, έως τη λαθρομετανάστευση και την απρόσκοπτη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100045_24/10/2010_419965

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.