Στους τοκογλύφους μέχρι και το 2021

Ορίζοντα παραμονής στην Ελλάδα μετά το 2020 βάζει η τρόικα, ενώ το ενδεχόμενο νέου Μνημονίου που θα συνοδεύει νέο δανεισμό φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.  
Μέρα με την ημέρα ξετυλίγεται η βεντάλια των συζητήσεων που διενεργεί η ελληνική κυβέρνηση με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την πρόταση του Στρος Καν, που σε πρώτη φάση κρίνεται αποτελεσματική, καθώς παρασύρει τα σπρεντ στις 700 μονάδες βάσης.
«Δεν αποκλείεται να προσφύγουμε σε νέο Μνημόνιο, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει νέος δανεισμός από την τρόικα» δήλωνε χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών παρουσιάζοντάς την ως μια από τις επιλογές στην περίπτωση που οι αγορές συνεχίζουν να «απορρίπτουν» την Ελλάδα και μετά το 2011, οπότε και προγραμματίζεται η πρώτη απόπειρα εξόδου σε αυτές.

Δεσμώτης δεκαετίας

Σε αυτή τη φάση έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό η συζήτηση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, εξετάζεται είτε η αύξηση της περιόδου χάριτος είτε η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής είτε και τα δύο μαζί, ενώ ο χρόνος ανακοίνωσης της συμφωνίας τοποθετείται στις αρχές του 2011. Το ΔΝΤ φαίνεται να καταλήγει σε μια σύνθετη λύση με περίοδο χάριτος το πολύ 5 ετών και αποπληρωμή μέχρι το 2021.

Αυτό συνεπάγεται αυτόματα ότι η χώρα θα παραμείνει δέσμια του Μνημονίου για πάνω από μια δεκαετία, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο νέων μέτρων. Επισήμως το υπουργείο δήλωνε χθες πως «έχουμε ένα Πρόγραμμα που εκτελούμε επιτυχημένα και εμμένουμε σε αυτό». Αποψη την οποία υποστηρίζει επισήμως και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα χρέη των τόκων

Το ενδεχόμενο νέων μέτρων αφήνει ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δήλωνε στην τηλεόραση του «Σκάι» ότι ναι μεν τα μέτρα των 9,15 δισ. του 2011 επαρκούν αλλά «θα κάνουμε, βέβαια, αυτή τη συζήτηση με την τρόικα το Νοέμβριο».

Η συζήτηση επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ άρχισε υπό το φόβο των αγορών για τα ελληνικά δάνεια που έχουν στα χέρια τους και τα οποία κινδυνεύουν να τους μείνουν αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να τα αποπληρώσει, καθώς από το 2014 θα εξοφλεί πάνω από 70 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή κάπου 20 δισ. περισσότερα από σήμερα. Δεν είναι τυχαίο...... ότι τις αγορές τις συμφέρει μια νέα περίοδος χάριτος από την τρόικα.

Χαρά από τα σπρεντ

Η παράταση του χρόνου αποπληρωμής φέρνει νέες επιβαρύνσεις με τόκους υψηλότερους της αρχικής συμφωνίας του 5% με την Ευρωπαϊκή Ενωση και του περίπου 3,5% του ΔΝΤ. Ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι το όριο για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές είναι η μείωση των σπρεντ κάτω από τις 400 μονάδες βάσης, ήτοι στο 6,8%, σε μια προσπάθεια ταχύτερης αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού.

Η χθεσινή δημοπρασία των εξαμηνιαίων εντόκων αναπτέρωσε τις ελπίδες των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών, αφού υπερκαλύφθηκε 4,22 φορές, με απόδοση 4,54% από 4,82% (δημοπρασία 17/9) και άντληση 1,17 δισ. ευρώ (27% κάλυψαν ξένοι επενδυτές) έναντι 900 εκατ. που ζητούσε.

Το ενδεχόμενο νέων μέτρων επιτείνει και η επικείμενη αναθεώρηση ελλείμματος και χρέους βάσει στοιχείων που θα συλλέξει το κλιμάκιο της Eurostat, που από χθες συναντάται στην Αθήνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου και της ΕΛΣΤΑΤ. Το έλλειμμα των 900 εκατ. ευρώ του ΟΣΕ το 2009, της Αττικό Μετρό και μιας σειράς άλλων ΔΕΚΟ αναμένεται να εκτινάξουν το έλλειμμα πάνω από 15% (13,8% στο προσχέδιο), ενώ το gold swap της Goldman Sachs περίπου 5 δισ. ευρώ και καταπτώσεις εγγυήσεων οδηγούν το χρέος στο 127% το 2009 παρασύροντας και τα μεγέθη του 2010 και του 2011. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στις 15 Νοεμβρίου με την τρόικα που έρχεται στην Αθήνα και θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου.
(της Ελένης Κωσταρέλου - Ελευθεροτυπία) 
 

Σχόλια