Το αποκαλούμενο και «πράσινο φωτιστικό» πόλεως, είναι σχεδιασμένο από τον Ross Lovegrove για την Artemide και λειτουργεί με ηλιακούς συλλέκτες, ενώ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της 75ης ΔΕΘ.
Πρόκειται για ένα δέντρο με «έξυπνα φρούτα», που φωτίζουν τη νύχτα, «πυροδοτούμενα» από ηλιακή ενέργεια, η οποία συσσωρεύεται την ημέρα από φωτοβολταϊκά panels.
Το μέγιστο ύψος του ανέρχεται στα 5,5 μέτρα και το άνοιγμα της διαμέτρου του στα 4,5 μέτρα. Έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί τόσο αυτόνομα, όσο και σε συνδυασμό με το δημόσιο δίκτυο μιας πόλης.
Video......... Το δέντρο στήθηκε αρχικά τον Οκτώβριο του 2007, ως πρόταση για φωτισμό δημόσιων χώρων, στη Βιέννη, έξω από το Μουσείο Σύγχρονης και Εφαρμοσμένης Τέχνης και έχει ταξιδέψει σε Μιλάνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι και Νέα Υόρκη.
Το φωτιστικό λειτουργεί και με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ όπως διαβεβαιώνουν οι δημιουργοί του, η αυτόνομη λειτουργία του εξασφαλίζεται ακόμη και ύστερα από τρεις συνεχείς ημέρες συννεφιάς. Το Solar Tree έχει βγει αυτές τις μέρες στην παραγωγή και ήδη έχουν παραγγελθεί αρκετά κομμάτια, ώστε να φωτίζουν πλατείες μεγάλων πόλεων της Ιταλίας.
Ο Ross Lovegrove, δημιουργός του δέντρου ηλιακής ενέργειας, γεννήθηκε το 1958 στην Ουαλία και σπούδασε βιομηχανικό design στο Manchester Μetropolitan University, καθώς και στην Royal Academy of Arts στο Λονδίνο.
Έγινε παγκοσμίως γνωστός και καταξιώθηκε ως σχεδιαστής και τεχνολόγος καλλιτέχνης τη δεκαετία του '80 με τη συνεργασία του με τη Sony Ericsson για το σχεδιασμό των walkman. Εργάστηκε στο Παρίσι σε συνεργασία με τον Jean Nouvele και τον Philipp Starck και μεταξύ άλλων ως σύμβουλος designer για τη Lοuis Vuitton, τη Hermes και την Dupont.
Μέσω της συνεργασίας του με την Artemide τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει τιμηθεί με τα βραβεια RED DOT Design Award το 2008, για το μοντέλο MERCURY και το 2010 για το μοντέλο COSMIC LEAF. Σήμερα, ζει στο Λονδίνο και συνεργάζεται σε διεθνές επίπεδο, με επώνυμους Οίκους, για το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση μεγάλων projects, με φιλοσοφία βασισμένη στις οργανικές φόρμες και δομές, στη βιωσιμότητα, τα οικολογικά και ανακυκλώσιμα υλικά, σε συνδυασμό πάντα με καινοτόμες τεχνολογίες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://aetoshal.blogspot.com/2010/09/video_09.html
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.