Όποιος ασχοληθεί με το fast track, χρειάζεται κυρίως good luck

Οι επενδύσεις επανήλθαν στην επικαιρότητα με αφορμή το ταξίδι του Πρωθυπουργού  στις ΗΠΑ και τις επιθυμίες του Εμίρη του Κατάρ. Για να δούμε σε ποια -πραγματικά- κατάσταση βρισκόμαστε:
Η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης, όπως θεσπίστηκε με το «νόμο Παπαθανασίου» (3275/21.7.2009) αφορά επενδύσεις στους τομείς της βιομηχανίας, της ενέργειας, του τουρισμού και επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η πιο σημαντική καθώς μπορεί να υπαχθεί ένα επιχειρηματικό όταν είναι άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ, ή άνω των 75 εκατ. και ταυτόχρονα να δημιουργούνται τουλάχιστον 200  νέες θέσεις απασχόλησης, ή ανεξαρτήτως ποσού 1 εκατ ευρώ να επενδύεται ετησίως σε έργα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας.
Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας Υπάρχει μεγάλος ξένος επενδυτής (πχ ο Εμίρης του Δοσμάν) που επιθυμεί διακαώς να χώσει τα όμορφα φράγκα του στην Ελλάδα. Δεν καταλαβαίνει από οικονομικές κρίσεις, μακροοικονομικό περιβάλλον, φορολογικό καθεστώς, το σύνολο των αντικινήτρων για επενδύσεις στη χώρα μας (και για να διαλύουμε τους μύθους το εργατικό κόστος είναι το μικρότερο), έχει έτοιμο το ενεργειακό του πρότζεκτ και το καταθέτει στην Invest in Greece, η οποία λειτουργεί σαν one stop shop
Έστω ότι ξεκαθαρίζονται οι αρμοδιότητες, για να υλοποιηθεί η επένδυση στο πλαίσιο του νόμου που εισαγάγει το fast track, ή κάποιου που τον αντικαθιστά ή τροποποιεί, είναι πασίγνωστο σε όσους έχουν ασχοληθεί έστω και ξώφαλτσα με επενδυτικούς νόμους, ότι αν δεν βγουν οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τα κριτήρια αξιολόγησης, τον έλεγχο των επενδύσεων και τα της διυπουργικής (όλο το ζουμί δηλαδή) όλα τα υπόλοιπα είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Δηλαδή όποιος ασχοληθεί με το fast track, κυρίως χρειάζεται good luck.

Άντε να κάνουμε και δεύτερη υπόθεση εργασίας: όλα βαίνουν ομαλά και οι επενδύσεις εντάσσονται στον επενδυτικό νόμο και οι επιχειρήσεις περιμένουν λεφτά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Το οποίο όμως πέφτει θύμα της ανάγκης για ταχεία μείωση του ελλείμματος μέσα στο 2010, για τρίτη φορά από την αρχή του χρόνου,.
Το αίτημα για νέα περικοπή προέκυψε από την επίσκεψη των τροϊκανών ελεγκτών, και τη διαπιστωθείσα υστέρηση των εσόδων του προϋπολογισμού, που σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ, είναι 1,3-1,4 δισ. Ευρώ. Έτσι οι επικεφαλής των κλιμακίων από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ζήτησαν την επανεξέταση του ύψους του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Παράλληλα, ο νέος επενδυτικός νόμος που θα αντικαταστήσει τον 3299 θα είναι προσαρμοσμένος στην «εντός μνημονίου» εποχή, προσφέροντας στοχευμένα (ωραία λέξη)  κίνητρα αντί κρατικών επιχορηγήσεων, ενώ θα εξαιρεί τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά. Ποια θα είναι τα στοχευμένα κίνητρα, που θα κάνουν ουρά οι επιχειρήσεις για υπαγωγή σε αυτά, είναι επτασφράγιστο μυστικό.
Μετά τη νέα περικοπή, ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ για φέτος συρρικνώνεται κοντά στα 8.200 εκατ.. ευρώ. Το νούμερο προκύπτει ως εξής: από τα 10.300 εκατ. ευρώ που προέβλεπε αρχικά ο κουτσουρεμένος προϋπολογισμός του 2010 έχουν ήδη περικοπεί 600 εκατ. ευρώ (500 ΠΔΕ + 100 από έργα παιδείας) με τα μέτρα του Μαρτίου και άλλα 500 εκατ. ευρώ μετά την οριστικοποίηση του μνημονίου του Μαΐου και αναμένεται νέα περικοπή 500 εκατ. με 1 δισ. τον Οκτώβριο.
Συμπεράσματα: και το θέμα των επενδύσεων, εγχώριων και ξένων, αντιμετωπίζεται επιδερμικά, κυρίως επικοινωνιακά, χωρίς σοβαρό σχέδιο,  με πολλά λόγια και υποσχέσεις αλλά με λίγα χρήματα.
Αν αναλογισθεί κανείς τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα των παρεμβάσεων αλλά και το μη μετρήσιμο κομμάτι στο πεδίο των επιμέρους αρνητικών επιχειρηματικών αποφάσεων, η ζημία είναι σοβαρότατη και πολύ μεγαλύτερη των 2.000 εκατ. ευρώ (τάξη μεγέθους) που θα στερηθούν οι επιχειρήσεις σε ρευστότητα το 2010 και το σημαντικότερο υπό μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης.
Την στιγμή που βιώσιμες επιχειρήσεις ελληνικές και πολυεθνικές θα προχωρήσουν σε περικοπές προσωπικού, λόγω μείωσης τζίρου και κερδών, τα κρατικά λεφτά που προορίζονται για ανάταξη της οικονομίας και τόνωση της αγοράς εργασίας μειώνονται για τρίτη φορά εντός του ίδιου προϋπολογισμού.
Η δική μας εκδοχή του fast track είναι να καλύψουμε λογιστικά το έλλειμμα από τις Δημόσιες Επενδύσεις, τις οποίες έχουμε προικίσει με ξεχωριστό Υπουργείο.
Πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι, το οποίο το βάζουμε στο νέο μας κράνος.
Μικρός Οδυσσέας

Σχόλια