Σφίγγει ο μετοχικός "κλοιός" της DT στον ΟΤΕ



«Στενό μαρκάρισμα»  στο δημόσιο κάνουν οι Γερμανοί της  Deutsche Telekom, αφού τη δεδηλωμένη πρόθεση και επιθυμία τους να αυξήσουν το ποσοστό τους στον ΟΤΕ, θέλουν να την κάνουν πράξη. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η D.Τ. έχει αιτηθεί στην ελληνική πλευρά την άρση του όρου στη συμφωνία μετόχων, o οποίος απαγορεύει στους Γερμανούς την αγορά μετοχών του ΟΤΕ μέσω Χρηματιστηρίου έως το τέλος του 2011, προκειμένου να μην αλλάξει η μετοχική σχέση μεταξύ γερμανικού ομίλου - ελληνικού δημοσίου.


Πρόκειται για αίτημα που σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές έχει τεθεί αρκετές φορές  από πλευράς D.T. και το τελευταίο διάστημα επανήλθε, αφενός γιατί οι Γερμανοί δεν διαβλέπουν άμεσα πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να προβεί σε νέα πώληση πακέτου μετοχών –για το οποίο η D.T. θα πλήρωνε και premium–, ενώ θεωρούν ότι η μετοχή βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά και άρα συμφέροντα επίπεδα. 


Η κυβέρνηση εντούτοις δεν συναινεί σε οιαδήποτε κίνηση η οποία θα επιφέρει αλλαγές στις ισορροπίες και θα της κοστίσει κυριαρχικά δικαιώματα στον ΟΤΕ, κάτι που εμμέσως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του ΟΤΕ, κ. Παναγής Βουρλούμης από τη Θεσσαλονίκη.


Την πρόθεση των  Γερμανών να διευρύνουν το μερίδιό  τους στον ΟΤΕ, εν τω μεταξύ, επιβεβαίωσε  και ο πρόεδρος και διευθύνων  σύμβουλος του Οργανισμού μιλώντας το πλαίσιο γεύματος εργασίας στη  Θεσσαλονίκη.

Ο διευθύνων σύμβουλος  του Οργανισμού, κ. Π. Βουρλούμης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως κατά την προσωπική του εκτίμηση η πλευρά των Γερμανών όντως επιθυμεί τέτοια εξαγορά αλλά το ελληνικό δημόσιο δεν ενδιαφέρεται να πουλήσει, λόγω (και) του ότι σήμερα είναι χαμηλή η τιμή της μετοχής του Οργανισμού. Οι Γερμανοί εξάλλου κατ’ επανάληψη έχουν δηλώσει  πως είναι θέμα της ελληνικής πλευράς αν και πότε θα διαθέσει νέο ποσοστό μετοχών και ουδέποτε έκρυψαν την επιθυμία να ελέγχουν τον ΟΤΕ.

 Χθες, η μετοχή του ΟΤΕ κατέγραψε απώλειες 1,37% και έκλεισε στα 5,74 ευρώ, γεγονός που φέρνει την κεφαλαιοποίηση του οργανισμού στα 2,813 δισ. ευρώ.

Επενδύσεις

Στο κομμάτι των  επενδύσεων, η διοίκηση του ΟΤΕ  σχεδιάζει μέχρι την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων να λανσάρει την δορυφορική συνδρομητική τηλεόραση. Όπως είπε ο κ. Βουρλούμης «αν και ορισμένοι μας κάνουν πόλεμο, τα νομικά και τεχνικά προβλήματα έχουν λυθεί και απομένει η απόκτηση ελκυστικού περιεχομένου, καθώς και η προβολή του προϊόντος».

Ο ΟΤΕ έφθασε αισίως τους 38.000 πελάτες στο Conn Χ-TV από περίπου 20.000 στις αρχές του έτους, κάτι που δεν ικνοποιεί την διοίκηση αλλά σύμφωνα με τον επικεφαλής του οργανισμού «αυτό έχει να κάνει και με τους περιορισμούς στο περιεχόμενο, αφού το πιο ελκυστικό προϊόν είναι η εγχώρια Super League και ανήκει σε άλλον». Όσο για το ADSL στόχος, ελέχθη ότι, είναι να ανεβεί το μερίδιο στο 50% από περίπου 47% που είναι σήμερα.

Παράλληλα, προχωρά  και η ανάπτυξη δικτύου οπτικών  ινών μέχρι το ΚΑΦΑΟ, έχοντας προγραμματιστεί  επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ για την τριετία.

Ήδη έχουν υπογραφεί συμβάσεις VDSL με τους δήμους Ξάνθης, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης και άμεσα αρχίζουν τα έργα εκσκαφής. Στόχος είναι να έχουν περαιωθεί τα πρώτα δίκτυα VDSL εντός του έτους. Ακολουθούν οι δήμοι Σερρών, Τρίπολης στην Πελοπόννησο και Ζωγράφου στην Αττική, ενώ υπάρχουν συζητήσεις και με τρεις δήμους της Θεσσαλονίκης.

Ο ΟΤΕ «φλερτάρει»  και με τους επαγγελματίες συνδρομητές, οι ανάγκες των οποίων για προηγμένα  δίκτυα επικοινωνιών είναι πιο μεγάλες. Γι’ αυτό και σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση επιχειρηματικών πελατών, όπως η Σίνδος, τα Οινόφυτα και το Θριάσιο, πρόθεση του είναι οι οπτικές ίνες να φτάσουν μέχρι και την επιχείρηση.

Σε άλλο ερώτημα, ο  κ. Βουρλούμης ξεκαθάρισε πως τουλάχιστον  επί δικής του διοίκησης και με την παρούσα σύνθεση του Δ.Σ. δεν υπάρχει ενδεχόμενο συγχώνευσης με την Cosmote. Αυτόνομα σύμφωνα με τον ίδιο θα παραμείνουν και τα δίκτυα Γερμανός, ΟΤΕ και Cosmote, αν και όπως δήλωσε, θα γίνουν παρεμβάσεις εξορθολογισμού που μπορεί να αφορούν έως και το 30% των συνολικών καταστημάτων.



Σχόλια