Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2010

Ζητείται η άμεση παρέμβασή του ΕΣΡ, για την προβολή εκπομπής όπου φιλοξενήθηκαν οι… ιδιαίτερες δηλώσεις του εικαστικού Κώστα Τσόκλη περί βιασμού

Στο χθεσινό μας άρθρο  Μαζέψτε τον......
είχαμε αναφερθεί στα όσα απίστευτα έλεγε ο κ. Τσόκλης

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ Ε.Σ.Ρ.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΞΥΜΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ

Με σημερινή αναφορά μας στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε την άμεση παρέμβασή του για την προβολή εκπομπής από την κρατική τηλεόραση, όπου φιλοξενήθηκαν οι… ιδιαίτερες δηλώσεις του εικαστικού Κώστα Τσόκλη περί βιασμού, καθώς η μετάδοσή τους παραβιάζει πλήθος νομικές διατάξεις και προσβάλλει βάναυσα τα θύματα τέτοιου είδους εγκλημάτων.
Εκφράζουμε την αγανάκτηση μας, καταδικάζοντας απερίφραστα την προβολή ανάλογων δηλώσεων ιδιαίτερα μέσω κρατικού καναλιού και περιμένουμε το ΕΣΡ να καλέσει σε απολογία τους υπευθύνους της κρατικής τηλεόρασης.
                                                    
                                                                          Η  Εκτελεστική Γραμματεία Οικολόγων Πράσινων
Για περισσότερες πληροφορίες:  Ελεάννα Ιωαννίδου  6932 705289
(Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς προς το ΕΣΡ)
                Ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης
ΑΝΑΦΟΡΑ

Του Πολιτικού Κόμματος με την επωνυμία «Οικολόγοι Πράσινοι», που εδρεύει στην Αθήνα, Πλατεία Ελευθερίας αριθ. 14, τηλ. 210 3306301           210 3306301     , fax 210 3834390, και εκπροσωπείται νόμιμα από την Εκτελεστική Γραμματεία του
ΚΑΤΑ
Του τηλεοπτικού σταθμού με την επωνυμία ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ (ΝΕΤ), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. που εδρεύει στην Αγία Παρασκευή, Ραδιομέγαρο Μεσογείων 432, 153 42 τηλ. (+30) 210 6066000, 210 6066853-4 και εκπροσωπείται νόμιμα.
Με την παρούσα αναφορά σας επισημαίνουμε την προβολή από μαγνητοσκόπηση, από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της ΝΕΤ στις 15 Αυγούστου 2010 και ώρα 16.00,  των απόψεων του εικαστικού κ. Κώστα Τσόκλη περί βιασμού σε επανάληψη της εκπομπής του 2000 με τίτλο «Ο Τσόκλης στην Ιταλία», χωρίς καν την κατάλληλη σήμανση και προειδοποίηση.
Συγκεκριμένα στην εκπομπή αυτή προβλήθηκαν οι εξής ισχυρισμοί του κυρίου Τσόκλη: «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο βιαστής είναι πιο κακός από την κοπέλα που προκαλεί. Τη βία τη ζητά η ίδια. Θέλει να τη βιάσουν. Δεν καταλαβαίνω γιατί η αστυνομία πιάνει αυτόν και τον βάζει μέσα και όχι την  ίδια που τον προκαλεί; Αφού η... φύση τον σπρώχνει να "επιτεθεί". Ποιος είναι αλήθεια ο πιο ζωντανός άνθρωπος ο γερο-ηλίθιος που κάθεται στο σπίτι του και δεν έχει κανένα ερωτισμό μέσα του ή εκείνος ο οποίος ρισκάροντας την ζωή του και την ελευθερία του επιτίθεται σε ένα πλάσμα σεξουαλικό. και πως η ζωή θα γινόταν πιο ενδιαφέρουσα με εκείνους τους ανέραστους που δε συγκινούνται μπροστά σ αυτό το φαινόμενο ή με εκείνους που το πάθος τους ξεχειλίζει όταν τους κάνει να επιτεθούν. Και δεν είναι ωραίο πράγμα στο κάτω κάτω βρε παιδί μου η επίθεση;»
Λαμβάνοντας υπόψη:
-         Το άρθρο 10 παρ. 4 του κανονισμού 2/1991, κατά το οποίο δεν επιτρέπονται εκπομπές που αποσκοπούν, ή έχουν ως αποτέλεσμα την ενθάρρυνση ή πρόκληση ακραίας αντικοινωνικής συμπεριφοράς (απόφαση αριθ. 456/29.9.2009)
-         Το άρθρο 13 παρ. 2 του Π.Δ/τος 77/2003, σύμφωνα με το οποίο τα εγκλήματα συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, η βία και άλλες βάναυσες και απάνθρωπες πράξεις ή συμπεριφορές, δεν πρέπει να αναδεικνύονται ή να εξυμνούνται (απόφαση αριθ.649/16.12.2008)
-         Το άρθρο 2 παρ. 1 και 5 του Κανονισμού 2/1991 του ΕΣΡ, κατά το οποίο οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές πρέπει να εξασφαλίζουν την ποιοτική στάθμη που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοτηλεοράσεως και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, ενώ εξάλλου πρέπει να τηρούνται οι γενικά παραδεκτοί κανόνες της ευπρέπειας και καλαισθησίας στη γλώσσα και στη συμπεριφορά (απόφαση αριθ. 649/16.12.2008)
-         Το άρθρο 13 παρ 1 του Π.Δ/τος 77/2203, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να αποφεύγεται η παρουσίαση των μεθόδων εκτέλεσης εγκλημάτων κατά τρόπο ή σε περιπτώσεις που ενθαρρύνει τη μίμηση (απόφαση αριθ.181/3.4.2007).
-         Το άρθρο 9 παρ. 5 του Π.Δ. 77/2203, κατά το οποίο δεν επιτρέπεται η λήψη συνεντεύξεως από άτομα η κατάσταση των οποίων μαρτυρεί έλλειψη νηφαλιότητας (απόφαση αριθ. 237/28.6.2005).
-         Την οδηγία 2/2003 του ΕΣΡ όπου προβλέπεται συγκεκριμένα ότι οι τηλεοπτικοί φορείς κατά τη μετάδοση των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εν γένει εκπομπών οφείλουν να εφιστούν την προσοχή του κοινού για την επικείμενη μετάδοση επιβλαβούς για τους ανηλίκους οπτικοακουστικού υλικού με την εμφάνιση επί της οθόνης του αντίστοιχου ειδικού οπτικού συμβόλου, το οποίο μπορεί να είναι διαφορετικό για ορισμένα τμήματα ή σκηνές των προγραμμάτων αυτών σύμφωνα με τα κριτήρια που παρέχει ο νόμος.
-         Τη συνδυασμένη ερμηνεία των διατάξεων του άρθρου 8 παρ. 1 και 2 του π.δ. 100/2000 και του άρθρου 8 του Κανονισμού υπ' αριθμόν 1/1991 του Ε.Σ.Ρ., από όπου προκύπτει ότι ως επιβλαβές υλικό μπορούν να θεωρηθούν τόσο οι σκηνές φυσικής βίας και οι εικόνες τραυματισμού, όσο και οι περιγραφές που μεταδίδονται με αφορμή εγκληματική ενέργεια και μπορεί να αναπαράγουν ή να επιτείνουν τον προσωπικό πόνο ή το πένθος των θυμάτων και των συγγενών τους.
Καθίσταται βέβαιο ότι οι ανωτέρω απόψεις, οι οποίες προβλήθηκαν σε αναμετάδοση κατά τη διάρκεια της εκπομπής της ΝΕΤ, δεν κινούνται εντός των πλαισίων των αποφάσεων του Συμβουλίου, καθώς προσβάλουν βάναυσα τα θύματα τέτοιου είδους εγκλημάτων χρησιμοποιώντας επιχειρήματα του τύπου «πάει γυρεύοντας» ή «πρέπει τα θύματα και όχι οι θύτες να καταδικάζονται από την Πολιτεία».
Επειδή η αρμοδιότητά σας έγκειται στην επιβολή συστάσεων, καθώς και κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβιάσεων της ανωτέρω νομοθεσίας,
ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ
          Να πράξετε τα νόμιμα, ως άνω.
                                 Αθήνα, 31-8-2010
Για την Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

                                   Γιάννης Τσιρώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.