Κινεζικές επενδύσεις στη Γερμανία

«Οι Κινέζοι κατακτούν τη Γερμανία», ήταν ο τίτλος πρόσφατου ρεπορτάζ στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επίκειται έντονη επενδυτική δραστηριότητα του Πεκίνου στη Γερμανία.

Μέχρι πέρυσι οι Κινέζοι προτιμούσαν τον ασιατικό χώρο για τις επενδύσεις τους και η Γερμανία βρισκόταν πολύ χαμηλά στον κατάλογο των χωρών με επενδυτικό ενδιαφέρον. Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα αλλάζουν. Στη διεθνή έκθεση Expo της Σαγκάης έδωσαν το «παρών» τουλάχιστον 240 επιχειρήσεις μόνο από την περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Μαζί τους τοπικοί υπουργοί και δήμαρχοι που προέβαλαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας. Η Πέτρα Βάσνερ, διευθύντρια του φορέα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων NRW-Invest ήταν στην Σαγκάη και όπως επισημαίνει: «Η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη. Σήμερα δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας 660 επιχειρήσεις από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Και η τάση είναι αυξητική».
 Οι Κινέζοι έχουν προβάδισμα έναντι των βρετανικών και ιαπωνικών επενδύσεων
Οι κινεζικές επενδύσεις έρχονται στην τέταρτη θέση του συνόλου των ξένων επενδύσεων στη Γερμανία και το ποσοστό τους υπερβαίνει το 8%. Οι Κινέζοι έχουν το προβάδισμα έναντι των βρετανικών και ιαπωνικών επενδύσεων, αναφέρει η Handelsblatt, ωστόσο σε απόλυτους αριθμούς η κινεζική δραστηριότητα στη Γερμανία παραμένει χαμηλή. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Bundesbank), το ύψος των κινεζικών επενδύσεων στη Γερμανία περιορίζεται σήμερα στα 568 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο παρά την οικονομική κρίση, η επενδυτική δραστηριότητα των Κινέζων σημείωσε πέρυσι αύξηση κατά 33% σε σχέση με το 2008. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εταιρείας Sany, που έχει τις κεντρικές της εγκαταστάσεις στο Μπέντμπουργκ της Κολωνίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κατασκευαστή οικοδομικών μηχανημάτων του κόσμου και όπως υπογραμμίζει η Πέτρα Βάσνερ: «Σημειώθηκαν καθυστερήσεις στο έργο αυτό εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αλλά τώρα ξεκινάμε και είμαι βέβαιη ότι το πρότζεκτ θα στεφθεί με επιτυχία, όταν αρχίσουν να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις».

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6055924,00.html

 

Σχόλια