Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010

Καθαρό περιβάλλον, πράσινη ενέργεια, ποιοτική γεωργία

ΑΠΟ ΤΟ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΣΜΟΚΟΒΟΥ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΕΘΕΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ:

Καθαρό περιβάλλον, πράσινη ενέργεια, ποιοτική γεωργία

-«Για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας απαιτείται ουσιαστικός σχεδιασμός με ορίζοντα 10ετίας και περιφερειάρχης ικανός κι ελεύθερος να διεκδικεί από την κεντρική εξουσία πόρους για τα αναγκαία έργα»

Υπέρ ενός ουσιαστικού σχεδιασμού με προοπτική 10ετίας για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας ετάχθη ο αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός από το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στη λίμνη Σμοκόβου.
«Οι όποιες παραλείψεις και τα σφάλματα του παρελθόντος που συνετέλεσαν στην μεγιστοποίηση του προβλήματος, δεν πρέπει να αποτελέσουν «άλλοθι», που θα μας απομακρύνει από τον στόχο μας. Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας και η ορθολογική διαχείριση του νερού, είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε, εάν θέλουμε να αποφύγουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές την θεσσαλική πεδιάδα έρημο και να οδηγήσουμε την Θεσσαλία με μαθηματική ακρίβεια στην «κοινωνική ερημοποίηση. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο στις εκλογές του Νοεμβρίου να εκλεγεί περιφερειάρχης ικανός κι ελεύθερος να διεκδικεί από την κεντρική εξουσία πόρους για τα αναγκαία έργα», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Κώστας Αγοραστός.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «ο κεντρικός στόχος του για το μέλλον της Θεσσαλίας συνοψίζεται στο τρίπτυχο: Καθαρό περιβάλλον, πράσινη ενέργεια, ποιοτική γεωργία. Η καταστροφή του περιβάλλοντος για την εξόρυξη λιγνίτη και η συνεπαγόμενη παραγωγή «βρώμικης» ενέργειας, όπως επιβάλλει το μνημόνιο και αποδέχεται ο τοποτηρητής του ούτε μονόδρομος, όπως το παρουσιάζουν, για την Θεσσαλία είναι ούτε συνδυάζεται με την πράσινη ανάπτυξη. Αντίθετα, το καθαρό περιβάλλον που συνδυάζεται με την παραγωγή πράσινης ενέργειας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ποιοτική γεωργία με επώνυμα Θεσσαλικά προϊόντα», σημείωσε.
Ο κ. Κ. Αγοραστός ενημερώθηκε διεξοδικά από εκπροσώπους φορέων και μηχανικούς της ΔΕΗ για τα πολλαπλά οφέλη από την πλήρη ολοκλήρωση των έργων Σμοκόβου, τα βασικότερα εκ των οποίων είναι:

  • Εκτός από την άρδευση, τα αναφερόμενα έργα μπορούν να καλύψουν και ανάγκες ύδρευσης Δημοτικών Διαμερισμάτων της περιοχής. Επίσης με τη συγκράτηση των νερών και των φερτών υλών, παρέχουν σε μεγάλο βαθμό και αντιπλημμυρική προστασία στις κατάντι καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

  • Εντάσσονται καθοριστικά και στο σύνολό τους, από πλευράς άρδευσης, ύδρευσης και παραγωγής ενέργειας στη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη.

  • Το κόστος των έργων για τα έργα άρδευσης, για την παροχέτευση του νερού στους συλλεκτήρες και από εκεί στις πρωτεύουσες και δευτερεύουσες τάφρους των στραγγιστικών δικτύων, είτε με αντλίες είτε με φυσική ροή και τεχνικά έργα θα αποσβεσθεί.

  • Θα προστατευθεί το υπόγειο υδατικό δυναμικό που εμφανίζει προβλήματα στην περιοχή Σοφάδων, Παλαμά και νοτιοανατολικά αυτών σε μια ευρύτερη περιοχή που φθάνει ως την περιοχή Φαρσάλων – Μοναστηρίου – Δομοκού.

  • Η πλεονάζουσα παροχή μέσω του Εννιπέα και Πηνειού θα εξυπηρετεί εκτάσεις στις περιοχές όπως του Παλαμά – Βλοχού - Φαρκαδώνας και Λάρισας με αποτέλεσμα σημαντική εξοικονόμηση των νερών του Υ.Η.Ε. Πλαστήρα που σήμερα έτσι κι αλλιώς διατίθενται γι ΄ αυτές τις περιοχές. Τούτο από μόνο του είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την Εθνική οικονομία και ανάπτυξη, διότι από κάθε κυβικό νερού της λίμνης Πλαστήρα, που η μέση υδατόπτωση για παραγωγή ενέργειας στον ΥΗΣ Πλαστήρα ανέρχεται στα 577 m (συγκριτικά με τα 50 m υδατόπτωσης στον ΥΗΣ Σμοκόβου) παράγεται 12 φορές περίπου περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από εκείνη του ΥΗΕ Σμοκόβου.

  • Η κατασκευή των έργων παροχέτευσης του νερού στην Ίτολη και από εκεί στο Φαρσαλίτη – Ενιπέα βοηθούν να μην χάνονται οι ετήσιες εισροές της λίμνης Σμοκόβου και δεν επιβαρύνουν το αντιπλημμυρικό πρόβλημα που κάθε χρόνο είναι εμφανές, συχνά δε οξύτατο (πλημμύρες του 1994).

  • Η λίμνη, αποκτώντας σταδιακά τις ανάλογες υποδομές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψυχαγωγία, τουρισμό, αθλητισμό, εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών και στην ευρύτερη περίμετρό της να δημιουργηθεί χώρος ελεγχόμενου κυνηγιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.