Κλείστε τις τηλεοράσεις, για να ξέρετε την αλήθεια!


(του Κ. Σ. Παπανικολάου)
Πληθαίνουν τα σημάδια ότι το ΔΝΤ και άλλοι διεθνείς πιστωτές είναι αποφασισμένοι να προσφέρουν στην ελληνική οικονομία περαιτέρω στήριξη στο μέλλον, αφού συνεχίζοντας να εφαρμόζει το συμφωνηθέν οικονομικό πρόγραμμα (δηλαδή το περίφημο μνημόνιο) και μη μπορώντας να δανεισθεί με λογικά επιτόκια από τις αγορές, αν δε μείνει για άλλα δέκα χρόνια στην υποτέλεια του ΔΝΤ θα αντιμετωπίζει συνεχώς το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας,

μιας χρεοκοπίας, που με αυτό ή με άλλο εύηχο όνομα θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα αν συνεχίσει να εφαρμόζει το μνημόνιο, που στραγγαλίζει την αγορά και εξαφανίζει κάθε προοπτική ανάπτυξης. Φαύλος κύκλος, δηλαδή, και στη μέση της δίνης όλοι εμείς. Το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας έως το 2020 μελετά ήδη η Κομισιόν. Ανώτατοι κοινοτικοί παράγοντες -σύμφωνα με έγκυρο ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες της δημοσιογράφου Ειρήνης Καρανασοπούλου- εκτιμούν ότι, πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τους σκληρούς όρους του μνημονίου εντός του ορισμένου χρονοδιαγράμματος και, δεύτερον, ότι ακόμη και στην αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως οι αγορές θα ανταποκριθούν και θα δανείσουν με λογικά επιτόκια στην Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος, το 2013.
Αναφέρει το έγκυρο ρεπορτάζ: Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη ενημερώσει σε ανώτερο επίπεδο την Αθήνα για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να υπάρξει παράταση στο «ελληνικό πρόγραμμα», κάτι που πρακτικά σημαίνει και συνέχιση του δανεισμού από μέρους της Ένωσης και του ΔΝΤ, αλλά και συνέχιση της υπαγόρευσης της οικονομικής πολιτικής από την τρόικα.
Υψηλόβαθμη κοινοτική πηγή έλεγε ότι είναι πλέον σαφές πως, παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, «τα πράγματα δεν πάνε καλά». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Κοινοτικών, η υστέρηση των εσόδων έχει φτάσει σε σημεία μη αντιστρέψιμα -η βελγική εφημερίδα «Der Standard», που έχει άριστη πληροφόρηση από τις πηγές της Κομισιόν, τοποθετεί αυτή την υστέρηση στα 3,8 δισ. ευρώ. Στις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο επιχείρησε να δανειστεί από τις αγορές την εβδομάδα αυτή 1,17 δισ., κάτι που επιτεύχθηκε με άνεση ως προς το ποσό, αλλά με επιτόκιο 4,82% για εξάμηνα έντοκα γραμμάτια. Οι Κοινοτικοί κρίνουν το συγκεκριμένο επιτόκιο ως «ουσιαστικά απαγορευτικό».
Χρειάζεται να μιλάει η αντιπολίτευση; Οι κοινοτικοί και ο… συμπολιτευόμενος Τύπος τα λένε όλα. Κλείστε τις τηλεοράσεις, για να ξέρετε την αλήθεια.
(Aπογευματινή)


http://online-pressblog.blogspot.com/2010/09/blog-post_22.html

Σχόλια