Κοινωνικός Φιλελευθερισμός και Αυτοδιοίκηση


(του Τάκη Μαχαίρα, Πολιτικού Επιστήμονα)
Στο πλαίσιο της προβληματικής του σύγχρονου Κοινωνικού Φιλελευθερισμού, ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στη θεσμική αρχιτεκτονική και τη λειτουργική συγκρότηση της μεταβιομηχανικής ανοιχτής, δημοκρατικής κοινωνίας, είναι κομβικός. Γιατί η αυτοδιοίκηση, τοπική και περιφερειακή, ως θεσμική έκφραση της αποκέντρωσης, αλλά και ως δομή που κατ’ εξοχήν υποστασιοποιεί την αρχή της επικουρικότητας, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αναχώματα στην άκριτη επέκταση του κρατικού συγκεντρωτισμού στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία. Και, γιατί, ταυτόχρονα, συνιστά έναν από τους πιο σημαντικούς εξισορροπητικούς παράγοντες της ανεξέλεγκτης τάσης της κεντρικής εξουσίας, αλλά και ισχυρών εξωθεσμικών κέντρων οικονομικής ή άλλης επιρροής, να καθυποτάξουν τον πολίτη στις σκοπιμότητές τους.
Για τον Κοινωνικό Φιλελευθερισμό, έτσι, ο αυτοδιοικητικός θεσμός, στο πολιτικό πεδίο, αποτελεί έναν από τους τους βασικούς πυλώνες της σύγχρονης πολιτοκεντρικής δημοκρατίας. Γιατί συμβάλει στην ενίσχυση των πλουραλιστικών της χαρακτηριστικών, συντελεί στη διασπορά των εξουσιών και στην πολλαπλότητα των κέντρων λήψης των αποφάσεων, ώστε να εξακτινώνονται στο εγγύτερο προς τους πολίτες επίπεδο αναφοράς και δίνει ώθηση στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες διαβούλευσης και σύνθεσης για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων επί των προβλημάτων, που απασχολούν την καθημερινότητά τους.
Στο οικονομικό πεδίο, η αυτοδιοίκηση, αποτελεί για τον Κοινωνικό Φιλελευθερισμό ένα πολύτιμο εργαλείο προώθησης και στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο του σύγχρονου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Γιατί, καθώς διαθέτει ενδογενώς ευελιξία και δυνατότητα προσαρμογής στις επικρατούσες σε κάθε επιμέρους περιοχή ιδιαίτερες συνθήκες, μπορεί να λειτουργήσει ως θεσμικός πολλαπλασιαστής σε κάθε προσπάθεια για την ολοκληρωμένη τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Συμβάλλοντας, με την ανάληψη των κατάλληλων πρωτοβουλιών και την επίτευξη των απαραίτητων συνεργιών με την ιδιωτική πρωτοβουλία, στη διάχυση των αναγκαίων οικονομικών πληροφοριών και στη μετάγγιση χρήσιμης τεχνογνωσίας στους επιχειρηματικούς φορείς και στους εργαζόμενους της περιοχής δράσης της, στην υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής της ανάπτυξης, στο συντονισμό των παραγωγικών δυνάμεων του Δήμου ή της Περιφέρειας για την από κοινού αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους και στην οργανωμένη προβολή των προϊόντων και υπηρεσιών.
Αλλά και στον τομέα της κοινωνικής προστασίας, ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός θεωρεί ότι η αυτοδιοίκηση λόγω ακριβώς της εγγενώς αδιαμεσολάβητης σχέσης της με τις τοπικές κοινωνίες, μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο μοχλό για την υλοποίηση δράσεων ενεργού αλληλεγγύης. Γιατί η αυτοδιοίκηση, απαλλαγμένη από τις στρεβλώσεις και τις αγκυλώσεις της απόμακρης και απρόσωπης κρατικής «προνοιακής» γραφειοκρατίας, είναι σε θέση να παρέχει στήριξη και αρωγή σε όσους πράγματι έχουν ανάγκη, την ώρα που την χρειάζονται, και με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των πολιτών, να κάνει πράξη την κοινωνική συνοχή, που η εμπέδωσή της αποτελεί αμετάθετη προτεραιότητα και αμετακίνητη ηθική δέσμευση της κοινωνικής του φιλοσοφίας.
Εξίσου σημαντικός, τέλος, είναι για τον Κοινωνικό Φιλελευθερισμό ο ρόλος της αυτοδιοίκησης και στο επίπεδο της ενίσχυσης των λεγόμενων «μεσολαβουσών διαδικασιών», μιας σύγχρονης ανοιχτής κοινωνίας. Των διαδικασιών δηλαδή, εκείνων, που ενθαρρύνουν τη δραστηριοποίηση των πολιτών, ατομικά ή συλλογικά, σε κινήσεις πολιτισμικής έκφρασης, οικολογικής ευαισθητοποίησης και επιδίωξης ποικίλων άλλων ενδιαφερόντων, οι οποίες ενδυναμώνουν την πολυτυπία της κοινωνίας της κάθε περιοχής και ταυτόχρονα συντελούν στην ανάδειξη της ιδιοπροσωπίας της. Όλες αυτές τις δράσεις, η αυτοδιοίκηση μπορεί ποικιλότροπα όχι μόνο να τις στηρίξει, αλλά και να τις αναδείξει συστηματικά, δίνοντας μια αποφασιστική ώθηση στην ανάπτυξη της «κοινωνίας των πολιτών» στην περιοχή δραστηριοποίησής της.
Σε μια περίοδο βαθιάς και πολυεπίπεδης κρίσης, όπως αυτή που διέρχεται σήμερα η χώρα μας, οι θέσεις του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού για το ρόλο της αυτοδιοίκησης ως ενός δομικού ερείσματος ανάπτυξης και κατοχύρωσης της πολυκεντρικότητας μιας σύγχρονης ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας, μπορούν να αποτελέσουν το στέρεο υπόβαθρο για τη ζωτικά απαραίτητη θεσμική αναζωογόνηση, που τόσο ανάγκη έχει η πατρίδα μας για να βγει από τα τωρινά της αδιέξοδα. Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τους υποστηριζόμενους από τη μεγάλη φιλελεύθερη και δημοκρατική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες, να καταστήσουν τους συμπολίτες τους κοινωνούς των θέσεων αυτών και πείθοντάς τους για την για την αξιοπιστία τους να κινητοποιήσουν τις τοπικές κοινωνίες στην κατεύθυνση της επιδίωξης ενός καλύτερου Αύριο. Στο χέρι τους είναι. 


http://online-pressblog.blogspot.com/2010/09/blog-post_1130.html

Σχόλια